Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de ripper connectie gerrit barendrecht thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Gerrit Barendrecht
Uitgeverij(en) Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 30 augustus 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Gerrit Barendrecht Gerrit Barendrecht is schrijver en televisieregisseur. Hij is schrijver van de avonturenroman De reis van de Gazelle. Hij werd bij het thrillerpubliek bekend door De Parijse connectie, de eerste kennismaking met agent Julius Katz en journaliste Ida de Morsain. Op zich een conventionele samenwerking, zou je zeggen, ware het niet dat dit duo zaken oplost in het Amsterdam van eind negentiende eeuw. De tijd van industrialisatie, maar ook forse armoede. Het succesvolle debuut van Barendrecht werd vorig jaar opgevolgd door De Russische connectie, een thriller die minstens zo goed was als zijn voorganger. En nu is er dus deel drie in de Katz & De Morsain-reeks, De Ripper connectie. Over het schrijfproces van De Ripper connectie schreef Barendrecht exclusief voor ThrillZone een aantal columns. Die kun je hier nog eens teruglezen.

Ida de Morsain is voor haar werk in Londen. Daar krijgt ze een rondleiding in Whitechapel, een armoedige wijk. Maar dat is niet alles; het is de wijk waar Jack the Ripper de voorgaande maanden een aantal keren gruwelijk toesloeg. En De Morsain krijgt tijdens die toer ‘The Ripper’ van wel héél dichtbij te zien.

Terug in Amsterdam is Katz zielsblij haar weer te zien. Maar dan vallen de eerste doden…heeft Ida ervoor gezorgd dat Jack the Ripper in onze hoofdstad in neergestreken…?

De Ripper connectie gaat door waar de vorige Connectie-boeken ophielden. Katz en De Morsain hebben inmiddels een relatie. En ook dat gaat niet van een leien dakje; Ida komt van goeden huize, en Katz is ‘slechts’ een politieagent. Haar ouders keuren de relatie niet goed, iets wat tegenwoordig natuurlijk minder denkbaar is. Alleen dit al is een interessant gegeven, waarvoor de tijdsperiode van de negentiende eeuw zich uitstekend leent.

Maar Barendrecht pakt verder uit; zo laat hij de straten van Londen en Amsterdam écht tot leven komen. De lezer waant zich, wandelend naast de mistige grachten, terwijl ergens in de steegjes een moordenaar rondwaart. De authenticiteit en de sfeer spat van de pagina’s af. Barendrecht heeft echt plezier gehad met het schrijven van De Ripper connectie, zoveel is duidelijk.

De sfeer van 1889 wordt nog breder uitgebouwd doordat hij ook de sociale tegenstellingen, armoede, en hygiëne tot leven wekt. Het leven was die tijd, als je in de minderen klassen vertoefde, geen pretje. Het zijn die straten en dat milieu waarin Katz en zijn politiecollega’s moeten acteren.

Barendrecht maakt ook dankbaar gebruik van het feit dat 1889 dé periode van The Ripper was. De beruchte moordenaar is nooit gepakt, maar er waren wel veel verdachten. Barendrecht maakt hier slim gebruik van door zijn eigen idee over de identiteit in het verhaal te verweven. Tegelijkertijd gaat hij los op het idee om zo’n moordenaar in Nederland neer te planten. Het maakt van het verhaal een heerlijke, spannende thriller.

De schrijfstijl die de auteur gebruikt is snel en laagdrempelig. Door de korte hoofdstukken en het slim wisselen van oogpunt, raast de lezer door De Ripper connectie. Voor je het weet sla je de laatste pagina om, waarschijnlijk met de conclusie dat dit boek nog wel langer had mogen duren.

Hoewel de lezer snel weet wie The Ripper -volgens Barendrecht- echt is, gaat het om de suspense of hij gepakt wordt én of Ida alsnog slachtoffer wordt van hem. Naast de desolate sfeer, zit deze spanning dus door het hele boek verweven. Barendrecht laat hiermee zien een begenadigde thrillerauteur te zijn en een kracht waarmee rekening mag worden gehouden.

De Ripper Connectie is een thriller die op alle fronten is geslaagd; een geweldige tijdsbeschrijving, sterke hoofdpersonages en een spannend verhaal. Wat wil je nog meer?

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Wat vinden lezers...

Bianca Ellerkamp

23 november 2024 0:11

3

Gerrit Barendrecht (1960) is schrijver en televisieregisseur. Hij is schrijver van de avonturenroman De reis van de Gazelle. De Parijse connectie is de eerste Nederlandse thriller die zich afspeelt in negentiendeeeuws Amsterdam. De Russische connectie en De Ripper Connectie zijn het vervolg op De Parijse connectie.
In De Ripper Connectie komen journalist Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz oog in oog te staan met de notoire seriemoordenaar Jack the Ripper. Heeft de schrik van Whitechapel zijn werkterrein verlegd naar Amsterdam? Alles wijst die kant op wanneer er meerdere vrouwen vermoord en verminkt worden aangetroffen. Dan wordt duidelijk dat de moordenaar zich op één persoon in het bijzonder richt...
Ida de Morsain is een jonge vrouw van 25 jaar die zich als enige vrouwelijke journalist bij het Nieuws van den Dag moet bewijzen.
Julius Katz is 30 jaar, hij is een Atjeh-veteraan en werkzaam als politie-inspecteur. Hij heeft last van trauma's door zijn gewelddadige militaire verleden en bezoekt daarom regelmatig psychiater Dr. Christian.
Ida en Julius hebben een relatie maar deze wordt niet goedgekeurd door haar ouders ivm het standen verschil. Doordat het verhaal zich afspeelt in 1889 zijn de normen en waarden anders dan heden ten dage.

"In flagrante zonde, zo zouden haar ouders het geschokt omschrijven, als ze het wisten."

"Wettelijk bestaat er alleen het huwelijk....Zonder handtekening van de vader van de bruid is elke trouwakte ongeldig."

De plot is rustig opgebouwd en met 1889 als achtergrond wordt de Amsterdamse scène sfeervol omschreven.
De dader, Jack the Ripper, krijgt net als Ida en Julius de ruimte om zijn verhaal te vertellen.
Doordat De Ripper Connectie het derde deel is in de serie zijn de karakters niet echt uitgediept. Het is verstandig om eerst de twee voorgaande boeken te lezen om te begrijpen wie Ida en Julius zijn.
De schrijfstijl is sfeervol maar leest af en toe wat moeilijk doordat je als lezer moet omschakelen naar een andere tijd. Op zo'n tweederde van het boek komt er wat vaart in het verhaal. Het verleden van de dader is interessant om te lezen, de behandelwijze van Dr. Christian zijn informatief en voor die tijd zeker vernieuwend te noemen. Helaas is de spanning ver te zoeken en de gevoelens van wanhoop en angst zijn niet voelbaar.
De Ripper Connectie is een historische thriller met mooie sfeervolle omschrijvingen van het leven in het negentiende eeuwse Amsterdam met een connectie naar Jack the Ripper.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.