Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
De omslag afbeelding van het boek De Russische connectie
Auteur(s) Gerrit Barendrecht
Uitgeverij(en) Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 2 juni 2021
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie
De Nederlandse auteur Gerrit Barendrecht is naast schrijver ook tv-regisseur. Hij schreef eerder het avonturenverhaal De reis van de Gazelle en debuteerde in het thrillergenre met De Parijse connectie. Nu is er De Russische connectie.

We schrijven het jaar 1889. In Amsterdam staat men op het punt het nieuwe Centraal Station te openen, een heuglijk feit. Maar er is ook de dreiging van het anarchisme; overal in Europa vinden aanslagen plaats. Nederland lijkt de dans te ontspringen, totdat ook in Amsterdam een bom ontploft met veel doden en gewonden als gevolg.

Politieagent Julius Katz, veteraan van de Atjeh-oorlog, wordt door zijn leidinggevende gevraagd in de anarchistische groepering in Amsterdam te infiltreren. Er staat namelijk iets groots te gebeuren, maar wat is onbekend.

Tegelijkertijd zien we aan de andere kant journaliste Ida de Morsain. Haar zus is bij de Amsterdamse aanslag zwaargewond geraakt. Ze wil weten wie er achter zat, en of er nog andere plannen zijn. samen met Katz, haar heimelijke geliefde, proberen ze een groot complot te ontrafelen die zelfs strekt tot de Russische geheime dienst…

Gerrit Barendrecht debuteerde zoals gezegd in het thrillergenre met De Parijse connectie, wat direct ook de kennismaking betekende met Katz en De Morsain. Ze maken in De Russische connectie opnieuw hun opwachten en het mag gezegd worden; de chemie tussen de twee is aanstekelijk én kan nog wel wat delen mee.

De Russische connectie speelt zich af in 1889. Het is een interessante periode; de industriële en technologische ontwikkeling gaan razendsnel maar lang niet iedereen kan het bijbenen. Zo is een groot deel van de Amsterdamse binnenstad nog steeds straatarm. Met name de Jordaan is een wijk waar zelfs politieagenten liever niet patrouilleren. Barendrecht weet deze setting gedetailleerd en realistisch neer te zetten; het voelt regelmatig claustrofobisch aan om over de schouder van Katz mee te kijken.

Diezelfde Katz is een interessant karakter. Hij is een oorlogsveteraan van de strijd in Atjeh, iets wat veel Nederlanders waarschijnlijk weinig zegt. Katz lijdt aan een vorm van PTSS en kan zijn ervaringen maar moeilijk een plek geven. Tegelijk wordt er wel veel van hem gevraagd. Hij infiltreert de anarchistische groepering in Amsterdam en hij is zijn leven geenszins zeker. Dat leidt meerdere malen tot spannende scenes, die van de pagina’s afspatten. Ook Ida de Morsain is goed gelukt. Ze is van goede afkomst, maar heeft toch besloten om een ‘gewone’ baan aan te nemen. Ze is nieuwsgierig en voor de duivel niet bang. Katz & De Morsain vullen elkaar in dat opzicht mooi aan.

Barendrecht heeft een vlotte, doch gedetailleerde pen. Het verhaal komt door zijn toegankelijke stijl uitstekend tot leven en is spannend tot de laatste pagina. Het is een perfect mix van historie, suspense en goed gelukte personages. De Russische connectie is een echte aanrader voor elke thrillerliefhebber!
Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.