De originele versie van Satellieten van de dood is in 2006 door Gunnar Staalesen geschreven, maar voor het eerst in 2023 in het Nederlands gepubliceerd. De serie met Varg Veum in de hoofdrol kent in totaal inmiddels 23 delen en dit is deel 16. De Nederlandse vertalingen zijn niet op volgorde van het verschijnen van de delen in deze serie. Dit is op zich niet heel storend, opvallend is het daarentegen wel.
Varg Veum is een privédetective in het Noorse Bergen. Bij iedere opdracht die hij ontvangt komen lijken naar voren en blijft hij tot ongenoegen van de politie de zaken die hem dwars zitten onderzoeken.
Zoals we gewend zijn uit eerdere delen speelt ook in Satellieten van de dood het verleden van Varg een belangrijke rol. Deze keer begint het met een telefoontje van een oud-collega uit de periode dat Varg werkzaam was bij jeugdzorg. Het gesprek brengt Varg 25 jaar terug in de tijd. Onder tragische omstandigheden werd een jongetje, Jantje, bij zijn moeder weggehaald. Deze jongen bleek later in zijn jeugd twee maal betrokken te zijn bij een moord. Bij de laatste moord is hij veroordeeld als dader. Varg is in al die jaren echter nooit overtuigd geweest van zijn schuld.
Inmiddels is Jan een volwassen man en vrijgelaten. Hij lijkt vastbesloten degenen die verantwoordelijk waren dat hij achter de tralies terecht kwam te vermoorden. Ook Varg Veum staat op zijn dodenlijst.
De lezer krijgt in dit deel inzicht in het begin van de werkcarrière van Varg Veum. Dit is een mooie verdieping voor de serie. Gunnar Staalesen weet de gehele serie het Varg Veum signatuur weer goed neer te zetten en te behouden. De opbouw past volledig in het beeld wat je verwacht van een Varg Veum-thriller, net als de gedetailleerde schrijfwijze. De rauwheid van het leven van Varg ontbreekt ook in dit deel niet.
In dit deel maakt Varg een uitstapje vanuit zijn vertrouwende Bergen en speelt deze plaats een minder prominente rol. Sommige hoofdstukken lijken echter wat wat overbodig en voegen weinig toe aan het verhaal. Een voorbeeld is de relatie tussen Varg en de welzijnswerker Grethe, wat aanvoelt als opvulling.
Het plot is intrigerend en door de afwisselingen tussen heden en verleden is de uiteindelijke climax ook vernuftig in elkaar gezet.
De serie rond Varg Veum krijgt met ieder deel meer kleur en Sattelieten van de Dood mag door de fan ook zeker niet worden overgeslagen. Ook voor dit deel geldt dat deze goed zelfstandig leesbaar is. Met ieder deel leert de lezer de achtergrond van Varg wel beter kennen en ook het ontstaan van zijn haat-liefdeverhouding met de politie in Bergen.
De Noorse schrijver Gunnar Staalesen is een doorgewinterde auteur. Al in 1967 schreef hij zijn eerste boek, maar zijn grote bekendheid dankt hij aan deze serie rondom privédetective Varg Veum. In 1977 verscheen het eerste deel en inmiddels zijn we 44 jaar en 23 delen verder. Een aantal boeken uit de serie zijn succesvol bewerkt en verfilmd en ook in België en Nederland te zien geweest.