Jeroen Windmeijer (1969, Delft) is een Nederlandse thrillerauteur en cultureel antropoloog. Hij groeide op in Pijnacker en woont in Leiden, waar hij studeerde en promoveerde op antropologisch onderzoek in Ecuador. Voor zijn schrijverscarrière werkte hij als reisleider in onder meer Egypte en Mexico. Zijn achtergrond in religie, geschiedenis en onderwijs vormt de basis voor zijn thrillers, die bekendstaan om hun historische en symbolische diepgang. Windmeijer debuteerde in 2015 met Het Petrusmysterie en brak door met zijn Leidse trilogie. Sindsdien schreef hij meerdere bestsellers, waaronder De stenen goden (2022) en De schaduw van Vermeer (2023). Zijn werk is vertaald in meerdere talen en wereldwijd zijn er meer dan 250.000 exemplaren verkocht.
Tijdens een historische stadswandeling door Delft doet stadsgids Viktor van Atten een huiveringwekkende ontdekking: het verminkte lichaam van een onbekende vrouw, angstaanjagend en theatraal tentoongesteld. Rechercheur Bobbi Meijer wordt op de zaak gezet, maar al snel blijkt dat het niet bij één moord blijft. Een reeks gruweldaden houdt de stad in zijn greep. Terwijl Bobbi en Viktor hun krachten bundelen, stuiten ze op een symbolisch spoor dat leidt naar een van de beruchtste moorden uit de Nederlandse geschiedenis: die op Willem van Oranje. Het lijkt alsof de geest van zijn moordenaar, Balthasar Gerards, opnieuw is ontwaakt…
Met De wraak van Balthasar keert Jeroen Windmeijer terug naar vertrouwd terrein: een historische thriller waarin religie, macht en verborgen waarheden centraal staan. Ditmaal vormt Delft het decor, een stad die onder zijn pen tot leven komt. Windmeijer verweeft herkenbare locaties met een internationale sfeer, door universele thema’s als wraak en ideologie in het verhaal te verwerken.
In De wraak van Balthasar trekt Windmeijer slimme parallellen tussen de hedendaagse dader en diens historische evenknie, Balthasar Gerards. Zoals we van Windmeijer gewend zijn, is het verhaal doordrenkt van historische en religieuze kennis. Zijn achtergrond als cultureel antropoloog en docent godsdienst komt duidelijk naar voren. De feiten zijn accuraat, de details uitgebreid, en de historische context is zorgvuldig uitgewerkt. Dit maakt zijn thrillers leerzaam en geloofwaardig, maar het gaat soms ten koste van de vaart en de suspense. In De wraak van Balthasar wint de ratio het regelmatig van het gevoel, waardoor de spanning inzakt.
De plot is degelijk opgebouwd en zit vol intrigerende symboliek. De moorden zijn luguber en worden op kille, analytische wijze beschreven, een stijlkeuze die goed past bij de dissociatieve en psychosociale staat van de dader. Toch blijft de emotionele betrokkenheid uit. De slachtoffers blijven vlak, en ook de dader, hoewel het meest fascinerende personage, blijft grotendeels in de schaduw. Het kat-en-muisspel tussen de dader en Bobbi mist echte dreiging; de moordenaar is de politie voortdurend te slim af, wat op den duur voorspelbaar wordt.
De personages missen diepgang. Bobbi Meijer, een stoere rechercheur met een militair verleden, wordt neergezet als een krachtige en tegelijkertijd kwetsbare vrouw, maar haar innerlijke wereld blijft onderbelicht. Haar collega Jan-Peter (JP) Broekhuizen en geschiedenisleraar Viktor van Atten voegen weinig toe aan de emotionele lading van het verhaal. Windmeijer slaagt er niet in om hun psychologische ontwikkeling overtuigend neer te zetten, waardoor de lezer minder betrokkenheid voelt bij het verhaal.
Toch blijven er genoeg positieve punten overeind. Windmeijer weet als geen ander hoe hij historische gebeurtenissen kan verweven met een hedendaags mysterie. Zijn research is indrukwekkend, zijn structuur helder en zijn thematische keuzes blijven relevant. Hij biedt een originele en vernieuwende kijk op de moord op Willem van Oranje en laat zien hoe het verleden nog altijd doorwerkt in het heden.
De ontknoping is technisch goed uitgewerkt, maar voorspelbaar. De meeste lezers zullen waarschijnlijk al lang voor de onthulling weten wie de dader is. Windmeijer probeert de lezer nog op een dwaalspoor te zetten, maar de wending komt geforceerd en onlogisch over. Daardoor ontbreekt het in de climax aan verrassing en blijft het beoogde schokeffect uit.
De wraak van Balthasar is een intelligent opgebouwde thriller met een solide plot en een sterk historisch fundament, maar mist de emotionele gelaagdheid en spanning die dit verhaal echt meeslepend had kunnen maken. Windmeijer bevestigt zijn reputatie als belezen en kundig auteur, maar weet niet volledig te overtuigen. Toch blijft hij voor liefhebbers van geschiedenis, symboliek en zorgvuldig geconstrueerde mysteries een must-read.
Mijn naam is Jelle van de Kruijs. Met 2001 als geboortejaar ben ik een jeugdige thrillerliefhebber. Dankzij Schuilplaats van Harlan Coben ben ik het thrillergenre ingezogen. Coben is dan ook mijn favoriete auteur, op de voet gevolgd door Steve Cavanagh en Deon Meyer. Als recensent bij ThrillZone krijg ik de mogelijkheid om kennis te maken met nieuwe auteurs en tegelijkertijd mijn twee passies te combineren; lezen en schrijven.
Alle recensies van deze recensent
Schrijf jouw recensie!