Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
zes duistere redenen jo spain thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Jo Spain
Uitgeverij(en) De Fontein
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 21 juli 2021
Categories Thriller
Deel deze recensie

Als Adam Lattimer na tien jaar spoorloos verdwenen te zijn ineens weer terugkeert naar huis is zijn vader Frazier vastberaden een reünie te plannen. En dus komen al zijn broers en zussen opdraven. Want wanneer vader Frazier iets wil, kunnen zijn kinderen maar beter luisteren. Op een zeiljacht plant Frazier zijn grote reünie en is hij van plan ook nog groot nieuws te delen, maar het eindigt dramatisch als Frazier overboord wordt gegooid. Wie van zijn kinderen heeft dit gedaan? Op die vraag moet rechercheur Downes een antwoord zien te vinden, maar op veel medewerking van de familie kan hij niet rekenen…

Jo Spain is een Ierse schrijver. Van haar hand kwamen eerder Ik beken en Iets te verbergen. Met Zes duistere redenen scoort ze opnieuw. Ze weet als geen ander je als lezer continu op het verkeerde been te brengen. Steeds wanneer je denkt het kan toch niet anders dan hij of zij heeft het gedaan, volgt er weer een bizarre, maar niet onlogisch plottwist.

De familie Lattimer is met het verdwijnen van Adam tien jaar geleden volledig uit elkaar gevallen. De familie is een welgesteld gezin, waar met minachting door de buurt op neergekeken werd. Ze pochten namelijk wel erg met hun geld. Enig leedvermaak is er dan ook wel als vader Frazier waarschijnlijk door een van de gezinsleden is vermoord.

Rechercheur Downes is ook geen onbekende voor de familie. In de kleine gemeenschap waarin iedereen elkaar kent, zijn er ook verbindingen tussen Downes en de familie. Het laat hem echter in die zin koud dat hij absoluut de waarheid boven tafel wil halen.

James, Ellen, Kate, Ryan en Clio hebben allemaal hun redenen om hun vader te vermoorden. Sterker nog de teruggekeerde Adam kan ook niet uitgesloten worden. Met een moeder die is overleden door intens verdriet, een vader die maar weinig hartelijk voor de kinderen was is er nogal wat wrok over en weer.

Spain speelt meesterlijk met al deze wrok in Zes duistere redenen. Continu krijg je meer informatie over wat er in de jeugd van de kinderen is gebeurd, waarom ze hun vader eigenlijk niet kunnnen luchten en zien. En je snapt heel goed waarom ze allemaal al jaren niet meer naar huis zijn teruggekeerd.

In Zes duistere redenen wissel je continu tussen de personages. Spain heeft korte hoofdstukken geschreven waarin ze eerst in het nu, en daarna afwisselend teruggaat naar de fatale avond en nog verder teruggaat naar het ontstaan van alle woede binnen de familie.

Met haar schrijfstijl weet Spain je eindeloos te boeien. Zelfs wanneer je echt denkt te weten hoe het zit volgt er wel een twist, en mocht je dan toch echt uiteindelijk het juiste motief gevonden hebben dan wil je uiteraard weten of dit klopt en hoe het dan gegaan is.

De firma List & Bedrog krijgt vrij spel in Zes duistere redenen en dat is heerlijk.

Richard de Vries

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.