Verborgen is een heruitgave van zijn vierde thriller Wilde gok, aangevuld met een drietal kortverhalen. Wilde gok recenseerden we al eerder. De Antwerpse auteur Johnny Bollé zit niet stil intussen; in augustus verschijnt zijn nieuwste thriller KIL.
‘Helse pijn tussen mijn ribben, ik wankel. Bijt in zijn vinger. Weer voel ik een steek in mijn borst. Dan in mijn hals. Warm bloed stroomt uit de wond… zoveel bloed. Ik schop en schop, probeer me los te rukken. Weer steekt hij. Mijn weerstand vermindert bij elke nieuwe wond die hij me toebrengt.’ (Uit Verborgen)
Op naar la douce France, meer bepaald naar de pittoreske Provence. In 1970 wordt een jonge vrouw wakker in een Provençaals dorpje. Ze herinnert zich niets meer; ze lijdt aan geheugenverlies. Een voor haar totaal onbekende man beweert bij haar te horen. Ergens voelt ze echter aan dat dit gegeven niet helemaal klopt. Tot een geheimzinnige onbekende in beeld komt. Dit resulteert in onthullingen die haar leven grondig door elkaar schudden.
Intussen doet weduwe Céleste De Châtillon alsof alles dik in orde is in haar luxueuze villa nabij het Zuid-Franse Menton. Schijn bedriegt, want ze heeft hoge schulden die haar in de richting drijven van de criminaliteit. Als haar naaste familie in het vizier komt van een harteloze moordenaar, gaan de poppen pas echt aan het dansen.
Uiteindelijk ontdekt de vrouw zonder verleden haar ware identiteit, terwijl Célestes gevecht om te overleven een dramatische wending krijgt. Het gevaar loert om elke hoek.
In Verborgen (Wilde gok) lijkt het plot enigszins gecompliceerd; het is evenwel bevattelijk uitgewerkt. Tevens zijn de verhaallijnen samenhangend neergeschreven. Korte hoofdstukken en cliffhangers houden er flink de vaart in; de spanning is nooit ver te zoeken. Bollé heeft zich grondig verdiept in het modebeeld en de populaire muziek uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Tevens vergeet hij de typische gebruiken uit die tijd niet. Dit is een spannende thriller, meesterlijk geplot (met verrassende wendingen ook) en voorzien van een aantal boeiende figuren. Een hoog aantal personages verschijnt op het misdaadtoneel, je moet bij de les blijven. Tegelijk roepen de flashbacks bij de lezer zowel verheldering als nieuwe vraagtekens op. De epiloog is een regelrechte aanval op het gepijnigde lezersbrein.
De drie exclusieve, originele kortverhalen zijn een extra bonus hier.
Het alternatief (zes pagina’s) danst op het slappe koord tussen spanning en fantasie. De auteur voorziet het mini-verhaal zelfs van een verrassende wending.
In Pièce de résistance (slechts drie bladzijdes) stelt Bollé de vraag: op welke wijze wordt een lekkere taart een rasecht moordwapen?
Negen levens telt veertien pagina’s, waarin Monica Applegate ontwaakt op een desolaat strand. Ze blijkt een vluchtende huurmoordenaar te zijn en ze vormt een gevaar voor zowel haar mikpunt als voor zichzelf.
‘Wie ben ik? Beth? Gloeiend zoek ik naar aanwijzingen; in de reiskoffer, het bureau, de lage kast. Niets. Ik vergeet te ademen wanneer ik de smartphone in de lade van het nachtkastje ontdek.’ (Uit Negen levens)
De titel Verborgen dekt werkelijk de hele lading van dit intrigerende boek. Op naar KIL.
