Dossier 1569 is het vierde en afsluitende deel van het Cold Case Kwartet, geschreven door de Noorse misdaadauteur Jørn Lier Horst. Het is reeds het vijftiende boek met politie-inspecteur William Wisting in een hoofdrol. Zoals steeds is het verhaal perfect leesbaar als een afzonderlijk geheel.
Zelfs tijdens zijn vakantie vindt Wisting geen rust. Een alarmerend bericht in de krant, waarin een plaatselijke vermissingszaak aan bod komt, wekt zijn interesse. Vervolgens ontvangt hij een naamloze brief, voorzien van geheimzinnige cijfercodes. Volgens de ervaren politieman is dat een verwijzing naar het dossier van een oude en tevens opgeloste zaak uit 1999.
Ondertussen heeft de moordenaar zijn veroordeling en gevangenisstraf gekregen. Klaar toch? Integendeel; de zaak van twintig jaar geleden krijgt vandaag een hele nieuwe wending.
Nog andere brieven aan zijn adres volgen; ze werpen een nieuw licht op het gebeuren van toen. William Wisting start een speurtocht naar de onbekende afzender van de brieven; hij hoopt alzo de waarheid naar boven te halen. Dat hij hierbij op enige tegenkanting gaat botsen, mag geen verrassing zijn. Ook kijkt de inspecteur met argusogen naar een andere, actuele moordzaak die zijn collega’s proberen op te lossen.
Het gebruik van een toegankelijke stijl en een gedetailleerde uitwerking van alle verhaallijnen; het zijn enkele typische eigenschappen van de boeken van Lier Horst. Dossier 1569 vormt hier zeker geen uitzondering op. Knap hoe hij het nu en het verleden vermengt tot een solide geheel. Op deze wijze kun je als lezer de puzzel leggen; doch je moet evenwel constant rekening blijven houden met onverwachte wendingen.
‘Wisting was klaar. Hij knikte. Een idee over wat er was voorgevallen begon vorm aan te nemen in zijn hoofd.’
De misdaden worden tot op het bot gefileerd. Als voormalig hoofd van de recherche in het district Vestfold, staat de auteur qua technische kennis van het opsporingswerk op een torenhoog niveau. Zo leiden bijvoorbeeld nieuwe DNA-technieken naar andere inzichten en nauwkeurige resultaten. De voorgeschotelde misdaadmysteries zijn boeiende onderwerpen; het verloop van het onderzoek is uitermate interessant. Verwacht vooral geen hogesnelheidstrein die als een bezetene op je afkomt, of onhoudbare spanning. Deze laatste is bovenal flink gedoseerd en gematigd. Je krijgt daarentegen een sterk staaltje vakmanschap voorgeschoteld, waarbij je mondjesmaat stappen zet richting de definitieve ontknoping. Dit alles is strak gecomponeerd in zesenzeventig korte hoofdstukken, waarin de flashbacks en cliffhangers vakkundig zijn geïntegreerd.
‘Onderweg deden Wisting en Amalie een spelletje. Zij telde alle rode auto’s die ze tegenkwamen, hij de gele. Toen ze er waren, was de stand acht-nul voor Amalie.’
Uiteraard heeft de schrijver oog voor zijn personages; niet alleen doorzetter Wisting evolueert verder als een mens van vlees en bloed, ook zijn dochter Line en kleinkind Amalie komen opnieuw hun rol opeisen. Adrian Stiller van het coldcaseteam Kripos keert weer terug; wellicht toegejuicht door een schare fans.
Lier Horst laat zijn goudhaantje Wisting, wiens pensioen in de verte lonkt, nog lang niet vallen. Intussen zijn nog twee nieuwe thrillers met deze protagonist in het Noors verschenen. En dat is goed nieuws, want Jorn Lier Horst staat garant voor Scandi-vermaak van hoog niveau.