De heren Jorn Lier Horst en Thomas Enger zijn terug met het derde deel in hun reeks rondom agent Alexander Blix en journaliste Emma Ramm. De eerste twee delen, Nulpunt en Rookgordijn, konden op goede recensies rekenen. Geldt dit ook voor Slagzij?
Slecht nieuws voor Blix. Zijn collega Sofia Kovic wordt in koelen bloede vermoord. Tot overmaat van ramp is zijn dochter Iselin ook slachtoffer en raakt zwaargewond. Zo wordt Blix persoonlijk betrokken bij de zaak. Als hij erin duikt, blijkt dat Kovic iets op het spoor was. Ze had -schijnbaar losstaande- cold cases in onderzoek. Zag ze een verband, en wilde de dader niet dat het ontdekt zou worden?
Jorn Lier Horst is bekend van zijn reeks rondom William Wisting. Thomas Enger kennen we van de reeks met Henning Juul. Ze besloten hun talenten te bundelen en dat leverde direct resultaat op; Ramm en Blix zijn protagonisten die aanspreken. In Slagzij gaat het auteursduo verder waar ze met Rookgordijn ophielden; het in een hoog tempo voorschotelen van een plot. Nu is het boek al niet al te dik, maar met de schrijverslol die van de pagina’s spat, ben je er als lezer zo doorheen. En daar zullen de fans soms wellicht van balen…
Slagzij start met het ontdekken van de dode Kovic, maar springt daarna snel door naar de verhoorkamer waar Blix en Ramm worden verhoord. Blix heeft namelijk een verdachte gedood en Ramm was getuige. Slim gedaan, want door deze verrassing zal de lezer in het duister tasten wat er in de tussentijd nu precies is gebeurd. Door het verhoor krijgt de lezer die puzzelstukjes -stuk voor stuk- aangereikt door de auteurs. Het is dit spelen met tijd -en met de lezer- wat Slagzij zo’n heerlijke Scandi maakt.
De plot lijkt in eerste instantie best simpel. En we moeten eerlijk zijn; de oplettende lezer zal op de helft van Slagzij een idee hebben wie de moordenaar is en wat de connectie tussen de slachtoffers inhoudt. Maar dat laat onverlet dat je je aan de hand laat meenemen door Horst en Enger, op weg naar de onvermijdelijke climax. En daar heeft het duo nog iets voor je in petto.
Ook persoonlijke groei en ontwikkeling van de hoofdpersonages heeft een duidelijke plek in het boek gekregen. Ramm fungeert ditmaal meer als sidekick, want alle aandacht gaat uit naar Blix. Logisch, want het zijn zijn collega en ook zijn dochter die in harms way komen. Hierdoor krijgt de wat norse Blix ruimte om nog meer te groeien.
Door de plottwists, en het slechts rustig aanreiken van de ontbrekende puzzelstukjes, is Slagzij een boek met een lange spanningsboog. Echt op het puntje van de stoel beland je niet, maar door de slimme en geraffineerde schrijfstijl blijf je geboeid en is wegleggen eigenlijk geen optie. Dit alles maakt van Ramm & Blix een van de betere thrillerreeksen in het Scandi-genre. 1 + 1 = in dit geval echt 3!