Toen de Zweedse Lina Bengtsdotter begon met schrijven, had ze niet tot doel om origineel te zijn in een genre dat alsmaar uitdijt. Dat vertelde ze onlangs in een interview met ThrillZone. Het schrijven voelde voor haar meer als een koorts; verhit wilde ze maar door- en doorschrijven. Thrillerliefhebbers zijn het er over het algemeen wel over eens; de Zweedse auteur is een aanwinst voor het genre. En dat is haar protagonist net zo; de getormenteerde, eigenwijze politie-inspecteur Charlie Lager (‘die vrouwelijke agent met die mannennaam’) is dat ook. We zijn alweer aanbeland bij deel drie. Na De vrouw die terug moest en De kinderen die het bos in gingen, is het nu tijd voor De man die een vreemde was. Die titels, doen die jullie ook niet denken aan een grootse, overleden Zweedse thrillerauteur? Ja, die…
Charlie Lager en haar collega’s worden naar Stockholm gestuurd. Daar is een negen maanden oude baby verdwenen. Deze Beatrice werd even buiten in de buggy neergezet om te slapen door haar moeder Frida. Een uur later was ze weg.
Als Lager en haar collega’s in Stockholm arriveren, denken ze met een simpele verdwijningszaak te maken te krijgen. Maar niets is minder waar. Want de ouders van de baby, Frida en Gustav, werken vanaf het begin niet mee. En dat doen hun vrienden, met wie ze in Moskou een succesvolle website opzetten en vervolgens voor veel geld verkochten, ook niet. En dan is er nog de mysterieuze schoonmaakster Amina, die haar kinderen in de Syrische oorlog verloor…niemand laat het achterste van de tong zien. Het wordt een lange zaak voor Lager...
Wij noemden het eerdere werk van Bengtsdotter spannend en onderhoudend. Dat is De man die een vreemde was zeker ook. En wat bijzonder is, is dat het eerste deel van deze thriller op een conventionele Scandi-thriller lijkt. Sterker nog, het zou ook zo een thriller uit een ander land kunnen zijn. Er is een misdrijf gepleegd, verdachten en getuigen vertellen niet alles, en het is aan het politieteam om de zaak op te lossen. Maar laat je niet bedotten; al bij de verdere karakteruitwerking van Charlie Lager laat Bengtsdotter zien een groot schrijverstalent te bezitten. Waar andere auteurs vervallen in cliches, is de protagonist van Bengtsdotter écht. De conversaties met collega’s zijn vaak gelaagd, haar verleden met haar moeder doet levensecht aan en ook haar drankprobleem heeft een duidelijke oorzaak. Met andere woorden; Lager wordt in dit deel nog beter en verder uitgewerkt en haar privéleven dreigt haar in de problemen te brengen. De lezer zal deze eigenzinnige inspecteur, als dat al niet zo was, gemakkelijk in de armen sluiten.
Ook de verdwijningszaak is goed uitgewerkt en laat zien dat Bengtsdotter een kracht is die we gaan terugzien. In eerste instantie is de verdwijning van de kleine Beatrice simpel. En ook de verdachten lijken zo aan te wijzen; de ouders, de schoonmaakster, zelfs een minnares. Maar op ¾ van het boek schakelt de auteur ineens naar de hoogste versnelling en komt alles bij elkaar. Het is een verbijsterende, adembenemend heftige climax die ze aan de lezers voorschotelt. Om stil van te worden.
De verstelstijl van Bengtsdotter is sober, simpel en rechttoe-rechtaan. Ze verzandt niet in ellenlange uitzettingen over karakters, omgevingen of gevoelens. Ze vertelt gewoon hoe het is en dat is verfrissend. Ze maakt in De man die een vreemde was gebruik van twee verhaallijnen. Die van Charlie Lager is helder; dat is de verdwijningszaak in het nu. De tweede lijn is die van de onbekende Sara, die in de ik-persoon in een inrichting is beland en daar ontdekkingen doet over vorige bewoners. Die twee lijnen lijken, zoals zo vaak, niets met elkaar van doen te hebben. Uiteindelijk weet Bengtsdotter ze op originele wijze in elkaar te verweven en is de cirkel na 300 pagina’s rond.
De man die een vreemde was is een uitstekende thriller waarmee Lina Bengtsdotter laat zien een blijvertje te zijn in het Scandi-genre. Met haar originele verhaallijnen en sterke hoofdpersonage heeft ze goud in handen!
Wat vinden lezers...
Een heerlijke vervolg Charlie Lager thriller
Ik mocht dit boek lezen voor de leesclub van thrillzone. Hiervoor mijn dank!
Dit boek is het 3e deel van de Charlie Lager serie. Het is prima los te lezen, maar leuker is natuurlijk om ook de andere 2 delen te lezen, zodat je meer begrijpt van Charlie.
Het verhaal bestaat uit verschillende verhaallijnen. Charlie’s privé leven is nogal chaotisch en ze beseft als ze wakker wordt, dat ze niet weet wat er gebeurd is die nacht. Maar echt druk daarover maken kan ze niet, daar ze heel plots wordt gezet op een zaak waarbij een baby is ontvoerd. Geleidelijk aan zien we, door de verschillende verhaallijnen, wat er gebeurd is en hoe de oplossing nader komt. Verhaallijnen over haar verleden en het onderzoek, wat perfect in elkaar overloopt.
De hoofdstukken zijn kort en prettig geschreven. De spanning wordt keurig opgebouwd en je wil weten wat er toch allemaal gebeurd is met de kleine baby. En wat heeft het verleden er mee te maken?
Wat ik wel jammer vond, was toch wel hoe de titel van het boek verwerkt wordt met de uitkomst daarvan.
Ik heb genoten van De man die een vreemde was en ik hoop dat er nog een volgend deel gaat volgen, wat ik wel verwacht. Een echte aanrader!
Beatrice
Dit is het eerste boek dat ik van Lina Bengtsdotter lees en dat is mij goed bevallen. Het is een boek dat lekker wegleest maar toch genoeg uitdaging bied om te lezen.
Het is het derde deel uit een serie, maar ik heb niet het idee dat ik voorkennis miste en was dus goed los te lezen. Het boek vertelt het verhaal van rechercheur Charlie die haar eigen manier van werken heeft. Ze is vrijgezel en leeft een nogal losbandig leven. Zo weet ze als ze wakker wordt niet meer wie die man was die afgelopen nacht bij haar was. Veel tijd om daar over na te denken heeft ze niet er dient een nieuwe zaak aan, een verdwijning van een baby. Een rijke familie, maar er wordt geen losgeld geeist. Wat zit hier achter en wordt wel de hele waarheid vertelt, houden ze geheimen achter. Daarnaast is er de verhaallijn van Sara en Lo die verblijven in een instelling. Sara nadat haar vader en tante zijn overleden. Het is niet echt een gekkenhuis, maar heeft er wel trekjes van. Aan het eind komen deze verhaallijnen goed samen met een twist.
Het boek leest makkelijk weg maar is niet nagelbijtend spannend. Toch blijf je wel denken wat er gebeurd is met baby Beatrice. Wel knap dat deze twee heel verschillende verhaallijnen zo goed aan het eind bij elkaar komen.
Thrillzone heel erg bedankt voor het mogen meedoen met deze leesclub. Ik geef het boek 4 sterren.
Fijne kennismaking met Charlie
De man die een vreemde was is het derde boek van Lina Bengtsdotter die over rechercheur Charlie Lager gaat. Dit was voor mij de eerste kennismaking met zowel Lina Bengtsdotter als Charlie Lager en ondanks dat het dan een derde deel was, is dit boek wat mij betreft gewoon goed te lezen zonder dat je de vorige delen hebt gelezen.
Het verhaal speelt zich af met twee tijdlijnen, een tijdlijn helemaal rond Charlie Lager die de vermissing van de baby Charlie onderzoekt, maar ook erg met zichzelf bezig is, met haar eigen problemen, dit zit mekaar een klein beetje in de weg.
De andere tijdlijn speelt zich in het tehuis van Sara af, die stukken zijn in deze tijd maar ook van een paar jaar terug, dit maakt dat je soms wel een soort van moet opletten.
Aan het einde van het boek komen deze lijnen heel knap weer bij elkaar.
De schrijfstijl van Lina Bengtsdotter is fijn, ze neemt je in het begin gelijk al mee in het verhaal, omdat je gewoon benieuwd bent naar wat Charlie nou gedaan heeft de nacht dat ze laveloos thuis kwam, maar ook omdat je steeds kleine stukjes van de puzzel krijgt, waardoor je tijdens het lezen zelf ook een beetje kunt proberen de boel op te lossen.
Stapje voor stapje ontvouwt het verhaal zich dan ook en krijgen we meer te weten over hoe het nu zit.
Dit boek smaakte zeker naar meer, dus haar vorige boeken staan dan ook zeker op de planning, want ben erg benieuwd geworden naar Charlie
Een triest verhaal met weinig spanning.
Dit boek is het derde deel van een serie met in een hoofdrol politie inspecteur Charlie Lager.
De boeken zijn goed afzonderlijk te lezen, al mis je dan wel achtergrond informatie over onder meer Charlie, een inspecteur met een getroebleerde jeugd en een alcohol probleem, die het in haar huidige leven - mede om die reden - niet gemakkelijk heeft.
Ze neemt nogal eens een man mee naar huis, wat niet aldoor even goed uitpakt en waar haar buren niet blij mee zijn.
Dit deel gaat over de zoektocht naar een verdwenen baby, waarbij de tijd dringt.
Alles op alles wordt gezet om de baby te vinden.
Wie heeft haar meegenomen en waarom?
Er zijn verschillende verhaallijnen, zoals die over Charlie Lager zelf en over de ouders en vrienden van de baby.
Alles wordt uitgeplozen.
De schrijfstijl is gemakkelijk, het boek is daardoor vlot leesbaar.
Wel ontbreekt de nodige spanning, waardoor het meer een triest verhaal is dan een echte thriller.
Ook zijn de personages weinig uitgediept en dat is jammer. En het gedeelte over de jeugd van Charlie is niet gemakkelijk te volgen, daarvoor moet je toch echt de eerdere delen gelezen hebben, denk ik.
Meer verdieping had het verhaal veel beter gemaakt.
Toch , al met al, is het boek het lezen zeker waard.
3.5
Mooi verhaal!
Als de tegendraadse rechercheur Charlie wakker wordt, kan ze zich de vorige avond nauwelijks herinneren. Toch heeft ze het gevoel dat haar iets ergs is overkomen. Tijd om de puzzelstukjes in elkaar te passen heeft ze echter niet, want ze moet halsoverkop vertrekken naar Karlstad om zich op de vermissing van de negen maanden oude Beatrice te storten. Beatrice’ ouders verkeren in shock en de media duiken boven op het nieuws.
Als de eerste aanwijzingen nergens toe leiden, krijgt Charlie het idee dat niemand de waarheid spreekt. Met elk uur dat verstrijkt is de kans kleiner dat de baby levend wordt teruggevonden. En dan, zonder dat Charlie het doorheeft , komt haar leven ook in gevaar.
Dit boek is een derde deel in een serie over inspecteur Charlie. De eerste twee delen had ik niet gelezen! Het derde deel in de serie is prima zelfstandig te lezen. Je hebt geen moment het idee dat je iets mist uit de voorgaande delen.
Het verhaal heeft een hele fijne vlotte schrijfstijl. Door de korte hoofdstukken en de wisseling in perspectieven wordt je heel snel meegezogen in het verhaal. Het plot wordt goed opgebouwd en tot het einde blijf je nieuwsgierig en geboeid. En dan uiteindelijk wordt je als lezer getrakteerd op een verrassend einde van het verhaal.
De thema’s en de personages zijn mooi uitgewerkt in het verhaal. Wat mij betreft had er iets meer spanning in het verhaal mogen zitten. Klein min puntje in het verhaal is dat het je niet op het puntje van je stoel zet, terwijl de verhaallijn daar best mogelijkheden toe had gehad.
Uiteindelijk doet dit niks af aan het verhaal. Bengtsdotter heeft een prima verhaal neergezet. Ik kijk uit naar een nieuws deel en zou graag willen weten hoe het verder gaat met Charlie. En de voorgaande delen ga ik zeker nog lezen.
Het verhaal heb ik 4 sterren gegeven, zeker een aanrader!