Wat hebben een verdwenen onderzeeër, een vermiste wetenschapper en een 10-jarig meisje met elkaar gemeen? Ze worden allemaal gezocht door zowel de Amerikaanse als de Chinese regering. En als President Jack Ryan zijn vertrouwde team erop uit stuurt om ze te vinden dan weet je dat het menens is. Als daarbij bekend wordt dat er een mol in het spel is moeten zowel Ryan senior als junior alle zeilen bijzetten om deze missie tot een succesvol einde te brengen.
De nieuwe Tom Clancy met Jack Ryan in de hoofdrol wordt dit keer weer neergezet door Marc Cameron. De fans van Tom Clancy weten inmiddels dat de verschillende Tom Clancy titels worden geschreven door meerdere auteurs. Het laatste deel, Kettingreactie, was nog van de hand van Mike Maden en in november mogen we van nieuweling (in de Tom Clancy serie) Don Bentley Doelwit verwachten. Elke auteur heeft zo zijn eigen specialiteit en met Cameron achter het toetsenbord weten we dat we een verhaal vol internationale intriges mogen verwachten.
In Schaduw van de draak staan China en Amerika lijnrecht tegenover elkaar. Wanneer de allernieuwste stille onderzeeër met unieke aandrijftechniek van China verloren gaat op de zeebodem ontstaat er een race tussen de grootmachten om de onderzeeër of de verantwoordelijke wetenschapper zo snel mogelijk te vinden.
Uiteraard is dit niet voor het eerst dat China een grote speler is in een Tom Clancy boek, denk bijvoorbeeld aan de klassieker De beer en de draak. Echter wordt in dit deel de nadruk op de controle van de samenleving gelegd. Minutieus wordt uitgelegd hoe de Chinese regering haar inwoners controleert en bepaalt wat zij wel en niet mogen doen. Zeker de impact op de Oeigoeren zet je als lezer aan het denken. Wanneer dan beschreven wordt hoe een 10-jarig meisje en haar tante hulpeloos zijn, als een overheidsagent besluit om bij hun te eten en te overnachten, maakt dit diepe indruk en schetst het een pijnlijk beeld. Als je dit naast de actuele gebeurtenissen in Taiwan legt weet je dat Cameron de juiste en relevante snaar raakt. In een technothriller die zowel fictie als non-fictie in zich moet herbergen, is dat een groot pluspunt.
Zoals altijd in een Tom Clancy-boek zijn er verschillende verhaallijnen die de rode draad vormen in het verhaal. Bij de ene is het direct duidelijk waarom deze belangrijk is. Bij een andere blijf je lang in het ongewisse en vraag je je als lezer zo nu en dan af waarom dit hoofdstuk er tussen zit. Uiteindelijk worden al deze draden op knappe wijze samengebracht en tot een logisch geheel geweven. Het is alleen jammer dat sommige lijnen op het einde vluchtig worden behandeld en niet de juiste aandacht lijken te krijgen voor de pijn en moeite die er is ingestopt. Dat is een van de weinige opmerkingen die gemaakt kan worden over De schaduw van de draak.
De schaduw van de draak is uiteindelijk namelijk een heerlijk nieuw deel in het Tom Clancy universum, welke de lezer niet alleen een spionnen-verhaal vol intriges voorschotelt maar je ook aan het denken zet. Zeker met het oog op de huidige spanningen in de wereld voelt dit maar al te echt aan; Cameron heeft wederom een topper afgeleverd!