Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
als je van mij bent michael robotham thriller thrillzone recensie.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Michael Robotham
Uitgeverij(en) Cargo
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 21 maart 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Philomena (Phil) McCarthy wordt als agente opgeroepen voor een melding van huiselijk geweld. Ze weet een vrouw te redden van haar man, maar die man is wel een beroemde, geëerde agent. En met zijn invloed weet hij McCarthy in de problemen te brengen op het werk.V eel moeite hoeft hij daar niet voor te doen. McCarthy wordt namelijk overal waar het maar kan tegengewerkt binnen de Metropolitan Police.

Phil McCarthy heeft nog een probleem; haar familie neemt het niet zo nauw met de regeltjes. Haar vader is een beruchte crimineel die overal net mee weg lijkt te komen. En als je vader bij zo’n type is, ben jij dan wel te vertrouwen? McCarthy werkt stug en onverstoorbaar door om van het beeld van maffiadochter af te komen.

In haar strijd voor onrecht komt ze ook op voor de vrouwen die last hebben van huiselijk geweld. Als ze echter Tempe (de vrouw die ze van de agent gered heeft) beter leert kennen, blijkt dat Tempe mogelijk niet het eerste slachtoffer is geweest. Er ontstaat een vriendschap tussen McCarthy en Tempe, maar is ze echt wel wie ze zegt dat ze is?

Michael Robotham heeft met Als je van mij bent zich weer eens aan een stand alone thriller gewaagd. Dit keer behandelt hij een aantal actuele thema’s: huiselijk geweld en de ongelijke wereld die er toch echt is tussen man en vrouw. Huiselijk geweld gaat altijd verder dan alleen maar het incident an sich, het maakt zoveel meer kapot en heeft ook zo veel meer psychische schade tot gevolg. Robotham weet het op een integere, maar niet de situatie schuwende, manier op te schrijven.

Als je van mij bent begint met de reden waarom Phil McCarthy bij de politie wil. Zestien jaar geleden is ze namelijk als klein meisje een van de slachtoffers van de bomaanslagen in Londen. Wonderwel ontkomt ze aan echt groot leed, maar het maakt haar wel vastberaden om bij de politie te gaan. Het laat je als lezer weer even stil staan bij de tijd. Zestien jaar is het alweer geleden dat Londen werd opgeschrikt door bomaanslagen. In het boek komen dan ook jongeren voor die er niets vanaf weten. Op net zo’n gemakkelijke manier verweeft Robotham de coronacrisis in het boek. Het zijn details die sfeer geven aan het verhaal en het ook een grotere mate van geloofwaardigheid geven.

McCarthy is zo’n intens interessant personage, dat het haast zonde is dat Robotham haar maar eenmalig laat opdraven. Ze stort zich in zeven sloten tegelijk, maar doet dit altijd met het geloof te vechten voor de goede zaak. Ze heeft daarbij wel altijd voor ogen dat ze harder moet werken dan wie dan ook, door het nest waar ze uit komt. Ze kan er niks aan doen, heeft de banden met haar vader verbroken, maar wordt wel altijd vergeleken met hem.

Robotham speelt met deze worsteling van McCarthy. Wanhopig wil ze alle banden met haar verleden breken, maar die komen steeds maar weer terug. En dan blijkt uiteindelijk het was welhaast onoverkomelijk dat ze de hulp van haar vader nog wel eens hard nodig kan hebben.

Als je van mij bent is een sterke, intrigerende en fijn leesbare thriller. Het heeft alles in zich om het lang spannend te houden en met enkele goede plottwists weet Robotham je als lezer continu te boeien. Chapeau!

Richard de Vries

Wat vinden lezers...

Marinus van de Velde

28 mei 2022 21:37

0

Prima thriller (recensie geschreven door 1958wilma)

In zijn nawoord schrijft Michael Robotham: 'Dit boek gaat over huiselijk geweld, giftige vriendschappen en de bagage die alle gezinnen met zich meedragen. In de vs worden drie vrouwen per dag door hun partner vermoord. In Groot-Brittannië sterven twee vrouwen per week aan huiselijk geweld en in Australië één vrouw per week.'

Maar ook gaat het boek over vertrouwen in jezelf, in de vrienden en in je collega's. Wie is corrupt en wie niet?

 Agente Phil, afkomstig uit een criminele familie, waar ze echter al jaren geen contact meer mee heeft, wordt na de dood van een onderzoeksjournalist op non-actief gezet. Daarvoor had ze een jonge mishandelde vrouw, Tempe, veilig gesteld na een melding van huiselijk geweld. Ze blijkt de vriendin te zijn van wat blijkt een gewaardeerd collega. Deze Tempe lijkt een vriendin te worden, maar is zij wel wie ze zegt dat ze is?Een razend knap geschreven boek vol vaart, dat ik in een ruk uitlas. Geregeld op het verkeerde been gezet. Mooi is, dat ondanks dat het hier een stand-alone betreft, er ook aandacht is besteed aan het privéleven van Phil. Er zou zomaar een vervolg op kunnen komen.

 

Frans Pennings

28 mei 2022 21:37

4

"Als je van mij bent" van auteur Michael Robotham is een standalone thriller waarbij huiselijk geweld en stalking een belangrijke rol spelen. Philomena McCarthy heeft haar droombaan bereikt als agent bij de politie, ondanks het feit dat ze de dochter is van een beruchte crimineel. Phil blijkt gevoelig, doortastend, eigenwijs en vergevend te zijn in deze uiterst spannende thriller, waar weer de nodige verrassende twists om de hoek komen kijken. Lukt het Phil om een gewaardeerd collega bij de politie, die zich al meerdere keren schuldig heeft gemaakt aan huiselijk geweld, tot de orde te roepen? Is haar nieuwe vriendin Tempe, die alles over lijkt te hebben voor Phil, oprecht of zit er meer achter? In deze spannende thriller, die je ook regelmatig laat nadenken, worden de antwoorden op een verrassende manier uitgewerkt. Een vlot geschreven thriller van Michael Robotham die zeker tot de top van thrillerauteurs gerekend mag worden.
En nou maar hopen dat er nog een vervolg in de pen zit.

Anita de Groot

28 mei 2022 21:37

4

Als je van mij Bent is verrassend geschreven. Michael Robotham heb ik weinig van gelezen maar deze standalone hoop ik dat een serie word. Phil is politieagente. Toen Phil nog jong was heeft een politieagente zoveel indruk op haar gemaakt dat zij ook graag bij de politie wilde. Het is haar gelukt maar makkelijk heeft ze het niet. Phil heeft een uitgesproken mening als het op huiselijk geweld aankomt. Ze gaat dan niet alleen op haar gevoel af maar ook omdat ze een vrouw is kan en wil ze niet opgeven.
Het verhaal zit zeer sterk in elkaar en word subliem beschreven. Deze schrijver heeft mij aangenaam verrast met dit sterke maar zeer actuele verhaal.

wietske Boonstra

28 mei 2022 21:37

5

Een jonge politieagente, Philomena, met een criminele familie (waar ze geen contact meer mee heeft) pakt een (onderscheiden) collega op die een vrouw heeft mishandeld. Deze vrouw, Tempe, wordt een nieuwe vriendin.
Op haar werk aangekomen moet ze alle materiaal (oa bewijs) inleveren bij haar meerdere en de zaak vergeten. Dat blijkt voor Phil makkelijker gezegd dan gedaan.
Een verhaal met onderhuidse spanning, met een goede verhaallijn en met een vleugje humor.
Wederom een goed boek van Michael Robotham.
Beoordeling 4,5 (afgerond op 5)

Arno van Dinther

28 mei 2022 21:37

4

Voor mij was Michael Robotham een onbekende schrijver. Het boek was vlot te lezen en nodigde door mooie humor en plotwendingen zeker uit m te lezen.
Philomenia is het eindelijk gelukt om te mogen dienen als politieagent bij de Metropolitan Police. Vol overgave en energie stort ze zich in zaken die op haar pas komen. Er zitten spectaculaire zaken bij die ze goed oplost. Echter in haar naïviteit en doorzettingsvermogen komt ze ook in aanraking met een gewaardeerde collega die haar dwars gaat zitten. Er ontwikkeld zich een waar horror scenario wat zeker de moeite waard is om te lezen. Niet in de laatste plaats omdat ze weer in contact komt met haar vader en ooms die het echter niet zo hebben zitten met politieagenten evenals dat omgekeerd het geval is. Als ze echter wordt tegengewerkt door haar eerder genoemde collega dan komen haar vader en ooms in actie. De acties zijn zeker niet legaal maar wat te doen als het water je aan de lippen staat? Zelfs de relatie met haar aanstaande echtgenoot lijkt te lijden onder alle ontwikkelingen.
De humorvolle manier van schrijven en de onverwachte plot wendingen maken dit boek aantrekkelijk om te lezen. Soms over het randje maar het kan.
Ik wil zeker meer lezen van Robotham

Hilma Berveling/ foxlake

28 mei 2022 21:37

4

Hoofdpersoon in het boek is Philomena McCarthy. Door een zeer traumatische ervaring in haar jeugd is zij vast van plan om bij de politie te gaan. Echter haar vader en ooms zitten in het criminele circuit. Door heel hard werken en extra haar best doen lukt het haar toch.
Tijdens een dienst wordt Philomena en haar collega naar een adres geroepen i.v.m huiselijk geweld.
Philomena arresteert de man omdat hij erg agressief is en zorgt dat de vrouw naar een blijf van mijn lijf huis gaat. Dat doet zij maar ze wil geen aangifte doen.
Als Philomena terugkomt op het bureau wordt zij op non actief gezet omdat zij een zeer hoogstaand rechercheur gearresteerd heeft.
Philomena probeert de vrouw te helpen en er ontstaat een vriendschap tussen Philomena en deze vrouw genaamd Tempe.
In de loop van het boek gebeuren er zaken waarbij men zich afvraagt : Wie is de bad Guy? Goodall de rechercheur ? Tempe ?
Waarom wordt de rechercheur de hand boven het hoofd gehouden?
Wie kan Philomena nog vertrouwen ?

Het boek begint wat langzaam en is ook nog niet echt erg spannend. Na het lezen van ongeveer 1/3 van het boek wordt het spannend en wordt het moeilijk om het boek weg te leggen.
Het einde is toch nog onverwacht.
Al met al heb ik het boek met plezier gelezen.

Wilma Hartman

28 mei 2022 21:37

4

'Als je van mij bent' is de titel van het nieuwste boek van Michael Robotham. De kaft laat een gezicht zien, blauw/groen op de achtergrond, de titel staat er in zilverkleurige letters doorheen. De kaft spreekt mij niet zo aan, ik had deze niet zo snel opgepakt. Maar de titel is veelzeggend voor het thema van het boek, huiselijk geweld en stalking.
Philomena is de dochter van een beroemde crimineel, een drugsbaron. Zij heeft het contact met haar vader gebroken en heeft heel veel moeite gedaan om een carrière bij de politie op te bouwen. Toch blijft de reputatie van haar vader haar achtervolgen in haar werk en is ze ook nog eens vrouw. Ze mag geen fouten maken dat wordt haar extra aangerekend en kan haar loopbaan schaden. Als ze een betrokken raakt bij een zaak van huiselijk geweld en een zeer gewaarde collega is de dader raakt haar loopbaan in het slop. De keuze die ze maakt zijn goed bedoeld maar soms wat naief. Het einde is dan toch weer verrassend.
Michael Robotham is een meester om een spannend verhaal neer te zetten dat lastig weg te leggen is. Het leest lekker weg en naast spanning zit er ook humor in. Het is een chronologisch verhaal met af en toe een soort van flashback die je steeds beter gaat begrijpen. Het is zo geschreven dat je meeleeft met de hoofdpersoon als of je naast haar staat en haar zou kunnen waarschuwen.
Het boek is qua schrijfstijl niet echt heel uniek maar het thema, dochter van een gangster die agent wordt kom je niet veel tegen dat is dan wel weer bijzonder.
Het is een heerlijk boek om te lezen en daarom krijgt het boek dan ook 4 sterren van mij.

Liesbeth Dekker

28 mei 2022 21:37

5

Fantastische stand alone van deze topauteur. Het boek heeft veel te bieden: een originele plot boordevol twists, diepgaande psychologie en actuele thema's (huislijk geweld, stalking). En als kers op de taart: Robotham heeft een heerlijke schrijfstijl.

Gonneke38

28 mei 2022 21:37

4

Overal een goed op zichzelf staand boek. Geen vervolgverhalen. Je moet het hiermee doen. Ook wel eens lekker, niet al die series. De ik-stijl in het boek vond ik zelf wat minder fijn, maar past wel bij het verhaal van Philomena, vanuit wie het verhaal is geschreven. Spanning miste ik een beetje in het begin, maar werd naar mate het verhaal vorderde weer ingehaald. De relatie van Philly met haar vader en ooms wordt mooi belicht.

Weert

28 mei 2022 21:37

4

De Australische Michael Robotham heeft al veel goede thrillers geschreven, waarin het menselijk aspect en de psychologie van de personages een grote rol spelen.
Als je van mij bent is een stand alone en weer van hoge kwaliteit.
Philomena McCarthy is in dienst getreden bij de Metropolian Police, een droom die uitkomt voor haar, want dit wilde ze al vanaf jonge leeftijd.
Omdat haar familie in het criminele circuit zit heeft het haar nogal wat moeite gekost om zover te komen en er wordt daardoor extra op haar gelet.
Ze raakt betrokken bij een zaak van huiselijk geweld, waarbij een gewaardeerde collega een rol speelt.
Met het slachtoffer, Tempe, raakt ze uiteindelijk bevriend.

Het verhaal heeft een logische en bij tijden spannende opbouw, waarbij we via flashbacks een inkijk krijgen in het vroegere leven van Philly.
Het menselijk aspect in het verhaal wordt weer uitstekend weergegeven , de worsteling van Philly binnen het team om het allemaal goed te doen en de betrokkenheid bij de slachtoffers.
De schrijfstijl spreekt aan , het boek is niet alleen spannend maar bezit ook de nodige humor, wat het leesplezier nog eens verhoogt.
De plot is verrassend en goed uitgewerkt.
Zou er nog een vervolg komen met Philomena McCarthy opnieuw in een hoofdrol of blijft het wat haar betreft bij deze stand alone?

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.