Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
gele zomer nellie mandel thriller thrillzone recensie.jpg
Auteur(s) Nellie Mandel
Uitgeverij(en) Hamley Books
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 24 juni 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

De Vlaamse Nellie Mandel woont en werkt in Charlottetown, Prince Edward Island, de kleinste Canadese provincie. Ze schreef eerder al drie misdaadromans, die een schot in de roos waren. Deze titels zijn Rode aarde, Grijze herfst en Blauwe sneeuw. Deze drie boeken worden in 2022 allemaal her uitgegeven door Hamley Books, samen met een nieuwe trilogie met als hoofdpersonage Arletta Browning. Gele zomer is daarin het eerste deel.

Op Prince Edward Island verdwijnt een jong meisje. De zoveelste in een rij. Deze keer is het geen lokaal meisje maar een Amerikaanse. Al vlug zetten de politiek, de pers en het publiek druk op politiechef Arletta Browning en haar team. Waarom gebeurt dit ieder jaar opnieuw en hoe komt het dat er geen enkel spoor naar de dader te vinden is? Het wordt een race tegen de klok, beseft het team al vlug. Ondertussen zit het team ook nog met een fraudezaak die ze moeten oplossen waarbij een paar vooraanstaande burgers van het eiland betrokken zijn.

Gele zomer lezen we vanuit verschillende perspectieven. We lezen vanuit het perspectief van het ontvoerde meisje, dit heeft ons een mooi inkijk van hoe zij alles ervaart. Vanuit Arletta waarbij we mee krijgen hoe het onderzoek loopt; welke pistes de politie bewandeld bij zo’n ontvoering en fraudezaak. Ten slotte hebben we dan het perspectief van de dader, hier krijgen we een inkijk in de geest en gedachtegang van een psychopaat.

In Gele zomer hanteert Nellie Mandel een eenvoudige schrijfstijl zonder al te ingewikkelde termen. Hierdoor leest het verhaal zeer vlot weg en tegelijkertijd weet Mandel met haar beeldende schrijfstijl de lezer aan het boek gekluisterd te houden. Mandel switcht steeds op de goede momenten van invalshoek. Dit zorgt ervoor dat de suspense voortdurend opgedreven wordt in het boek.

In  Gele zomer lopen twee verhaallijnen; enerzijds is er de ontvoering van Sara en aan de andere zijde is er het fraudeverhaal. Beide verhaallijnen zijn goed uitgewerkt, inclusief bevredigende afsluiting.

Chief Arletta Browning is een typische hoofd van de politie, eentje die we al in veel thrillerseries tegen gekomen zijn. Een vrouw met een zwaar verleden, die gebroken is en daardoor getrouwd is met haar werk. Ergens kun je jezelf wel afvragen of er hier al niet teveel series over verschenen zijn. Toch kan Mandel haar protagonist onderscheid van menig ander hoofdpersonage. Dit komt doordat Mandel haar menselijker en gevoeliger weet te maken. Ze is een hoofdpersonage die de mentale gezondheid van haar team en zichzelf belangrijk vindt. Hiermee wordt meteen ook een hedendaagse problematiek in kaart gebracht; de mentale welzijn van velen. Dit zorgt voor een realistisch tintje aan het geheel.

Wie tijdens de warme temperaturen op vakantie wil genieten van een ontspannende thriller waarbij je de tijd vergeet; die is met Gele zomer aan het juiste adres.

Afbeelding
Lieselotte Danneels
Lieselotte Danneels
Ik ben Lieselotte Danneels. Ik woon samen met mijn gezin in het West-Vlaamse Brugge. Als job ben ik winkelverantwoordelijke bij een Telecomoperator.

Sinds 2020 recenseer ik voor ThrillZone. Mij zul je nooit zonder boek vinden; waar ik ook naartoe ga, ik neem een boek mee. Mijn favoriete genres zijn thriller en feelgood. Ook al lukt het door de drukte niet altijd om veel meters te maken per dag, iedere avond voor het slapen gaan moet ik een hoofdstuk gelezen hebben. Anders heb ik geen goede nachtrust.

Ik lees heel veel auteurs en ontdek ook graag nieuwe auteurs. Natuurlijk heb ik ook favoriete auteurs. Voor het thrillergenre zijn dit Karin Slaughter en Anja Feliers. Voor het feelgood genre zijn dit Rachel Hore en Lucinda Riley.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.