Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Het oneeuwige leven van David R. Pat Craenbroek thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Pat Craenbroek
Uitgeverij(en) Houtekiet
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 22 mei 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Als recensent krijg je soms boeken te lezen waar je eigenlijk niet zoveel raad mee weet. Soms krijg je een boek waar het bloed van de pagina’s druipt. Soms zijn de verhalen recht toe recht aan en soms is iedere zin die wordt geschreven, van belang voor het verhaal.

Het oneeuwige leven van David R. is een boek wat je met gemak in twee delen kan opsplitsen. Tot de zestigste bladzijde is het een verhaal wat men als een normale opbouw van een boek zou kunnen typeren. Maar vanaf bladzijde 61 gooit Pat Craenbroek alles wat ze daarvoor heeft geschreven overboord.

Hier begint een verhaal waarbij ze een groot aantal zaken die er in een leven spelen aan de kaak stelt. Zo verwerkt ze de vraag wie bepaalt over leven en dood. Maar ook stelt ze de maakbaarheid van de maatschappij ter discussie.

Met name de hardheid van de huidige tijd is in scherp contrast aangekaart. Ze stelt de vraag of er echt nog wel plek is voor enige menselijkheid of tellen alleen de koude kille cijfers nog? En ze doet dit alles in een ogenschijnlijk simpele opzet, maar de gelaagdheid die Craenbroek in het verhaal weet aan te brengen is opmerkelijk.

Het oneeuwige leven van David R. is een verhaal dat je na het lezen weg zal leggen, maar niet direct afstand van kunt nemen. Daarvoor is de boodschap die de auteur wil overbrengen te intens.

David voelt zich de gelukkigste man op aarde. Tot op de dag dat zijn wereld volledig instort en hij in allerijl op zoek moet naar een nieuwe baan. Die vindt hij in een bedrijf waar drie excentrieke figuren de scepter zwaaien en waar zonder scrupules met mensenlevens wordt gespeeld.

Wanneer David daartegen in opstand komt, brengt hij zichzelf in een benarde positie. Wacht hem nu hetzelfde lot als zovele anderen voor hem?

David R. is een onderzoeksjournalist, die wordt ontslagen, omdat hij te langzaam en te zorgvuldig werkt voor de scorementaliteit. Ook dit is weer zo’n voorbeeld waarbij Craenbroek de huidige maatschappij op de korrel neemt. Met dit soort steekjes zit het boek vol. Heel subtiel, maar overduidelijk aangekaart.

Haar personages zijn in Het oneeuwige leven van David R. ook op deze tegenstellingen in de maatschappij uitgebeeld. De goedige David en zijn overspelige, aan lagerwal geraakte actrice als vrouw. Het meest geslaagde personage is Ana de Dood, een personage wat alle emoties wel heeft, maar nooit kan uiten. Temeer omdat het bedrijf te veel van haar vraagt.

Het klinkt tot nu toe als een grote lofzang, toch is niet alles aan Het oneeuwige leven van David R. even hoogstaand. Als Craenbroek het thema jaloezie wil aankaarten raakt de auteur een beetje verstrikt in haar eigen verhaal. Maar dat is een niet al te grote stoornis.

Wat echt knap is aan dit verhaal is de manier waarop ze de hemel en de hel weet te vertalen als een bedrijf wat targets stelt en ook deze structureel najaagt. Ze boetseert dit in een Boven en Onder verdieping, waar twee managers de scepter zwaaien.

Het oneeuwige leven van David R. is een boek wat je aan het denken probeert te zetten. Het dwingt je tot het maken van keuzes. Welke kant kies je, de zakelijkheid of de menselijkheid en waar ligt de grens van het betamelijke?

Opgedragen aan de open geest die onbevangen leest, die zonder vragen naar de dingen kijkt die zijn zoals ze zijn, ongrijpbaar, ongrijpbaar

Dit zijn de eerste zinnen van Het oneeuwige leven van David R. en daar is al veel mee gezegd. In het begin is de houding van de lezer tegen dit verhaal wellicht wat afwachtend, maar laat je vooral verrassen door de subtiliteit van Pat Craenbroek. Knap gedaan!

Joop Hazenbroek

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.