Rick Riordan (1964) is vooral bekend van de avonturenseries rondom Percy Jackson, de zoon van Poseidon. De serie wordt aangeduid als de Kamp Halfbloed-serie, waarvan inmiddels twee reeksen in het Nederlands werd vertaald: Percy Jackson en de Olympiërs en Helden van Olympus. In 2015 begon Riordan aan een nieuwe reeks, die gecentreerd is rond de Noorse mythologie. In 2016 kwam er een nieuwe vijfdelige serie uit, welke De Beproevingen van Apollo wordt genoemd. Riordan schreef onder andere ook een reeks mysterieboeken voor volwassenen, onder de noemer Tres Navarre. Ook heeft hij de trilogie van de familie Kane geschreven. Deze boeken gaan over Egyptische goden. Na Percy Jackson en de Griekse goden is er nog een boek in de eerste reeks van Kamp Halfbloed: Percy Jackson’s Greek Heroes.
Percy Jackson hoopt wat extra studiepunten te kunnen scoren, door de Griekse mythologie nieuw leven in te blazen. Een New Yorkse uitgever heeft hem namelijk gevraagd om op te schrijven wat hij weet over het uitgesproken onderwerp. In de eerste instantie wilde hij dat anoniem doen, omdat hij de Olympiërs niet kwaad wilde maken, echter ziet hij nu in dat de goden hem alleen maar dankbaar zullen zijn. Want wie wil niet alles horen over Koning Kannibaal, de doorgedraaide Graanzilla godin, waarom de god van de bliksem iedereen vermoordt, en hoe Dionysos de wereld aan zijn voeten krijgt. Percy geeft ook een unieke kijk op hoe de wereld volgens de oude Grieken is ontstaan. Hij vertelt maar al te graag de favoriete verhalen van de goden, welke nog altijd tot zijn excentriek bijzondere familie toebehoort.
Percy Jackson en de Griekse goden voelt als een bundel met korte verhalen die uiteindelijk samenvloeien tot een verhaal, met een duidelijke rode draad. De stamboom aan het begin van het boek laat de lezer in een oogopslag zien hoe de familie van Percy in elkaar zit, en dat belooft al het een en ander. De lezer kan aan de hand van deze afbeelding altijd even terugbladeren, voor als het onverhoopt toch een beetje begint te duizelen. Een handige extra bijkomstigheid.
Het algehele verhaal vertelt hoe de wereld geworden is zoals hij nu is, hoe de wereld is ontstaan. Klassieke elementen smelten samen met moderne bewoordingen, en dat levert nog wel eens hilarische situaties op: Percy geeft er meer dan eens zijn eigen draai aan, en weet heel boeiend te vertellen over wezens als centaurs, saters en nimfen. Hij laat naadloos zien hoe elk verhaal nauw verbonden is met meerdere Griekse goden, maar geeft per verhaal wel een duidelijke hoofdrol voor enkele goden. Of het door de humoristische insteek komt of niet, op de een of andere manier komt wat Percy vanuit zijn oogpunt vertelt, heel geloofwaardig over. Er zou weleens een kern van waarheid in zijn verhaal kunnen zitten. Daarnaast heeft het een sfeervolle touch, omdat lezers in de gelegenheid worden gesteld het oude Griekenland op het puntje van de tong te proeven. Bij elk personage krijgen lezers ook het perfecte beeld van hoe het toen dan wel niet geweest moet zijn, hoe de goden de prikkels van het leven hebben ervaren, en dat is niet hoe de lezer het denkt te verwachten. Hoe de Halfbloed overkomt, laat tevens ook veel van Percy’s karakter zelf zien: hij is duidelijk nog een puber, mogelijk getalenteerd met een hoge dosis fantasy. Hij houdt er zelfs van om zo nu en dan een beetje te overdrijven.
Percy heeft met de hulp van Riordan de oude klassiekers duidelijk nieuw leven weten in te blazen. Hij heeft de oude verhalen rijkelijk ingekleurd, met een modern kleurenpalet. Het is ook een verhaal dat men niet geheel in stilte kan lezen, omdat de humor soms zo onverwacht komt, dat je het lachen eigenlijk niet echt kan onderdrukken. Het is niet alleen ongekend grappig en bij tijden sarcastisch droog, het is ook nog eens een leerzame aanvulling op de al bestaande boeken over Percy Jackson, en dat is ook weer fijn voor de jongere doelgroep. Het is eigenlijk voor jong en oud smullen geblazen. Percy Jackson en de Griekse goden: wederom een topper van deze auteur!