Toen Stephen King het werk van Thomas Olde Heuvelt aanprees, was er met het succes van de Nederlandse auteur geen houden aan. Maar of hij de aanmoediging van de grootmeester zelf echt nodig had, dat valt te betwisten. Want na het succes van HEX volgden andere steengoede ‘gothic horror’-thrillers zoals Orakel en Echo. Zijn boeken worden inmiddels in 35 landen uitgegeven. Een nieuwe thriller van Olde Heuvelt is inmiddels dan ook groot nieuws. Wij lazen zijn nieuwste boek, November. Kan hij zijn succes doorzetten?
De bewoners van Lock Haven, specifiek te zijn de vijf gezinnen in Bird Street, zijn voor het geluk geboren. Althans, zo lijkt het. Succes in de sport, rijkdom in het werk, mooie kinderen; aan niks gebrek. Totdat november aanbreekt, want dan slaat de pech toe wanneer de Donkerder Dagen arriveren. Pijntjes, kwaaltjes, tegenvallers in het werk of op de atletiekbaan. Ze kunnen het niet voorkomen, slechts ‘verkleinen’ door een deal met ‘De Accountant’. Elk jaar moeten ze een offer brengen, in het bos achter hun huizen. Een bos waar ze de kinderen voor waarschuwen vooral niet te betreden, want er zwerft kwaad tussen de bomen…
Thomas Olde Heuvelt weet zijn boeken altijd te doorspekken met een gezonde dosis horror, maar brengt tegelijkertijd ook meerdere lagen aan in zijn boeken. Dat is voor November niet anders; in deze steengoede thriller brengt de auteur moderne thema’s samen met een Faustiaans pact; elk jaar moeten de gezinnen iemand doden in het bos achter Bird Street, om zo ‘De Accountant’ tevreden te houden en voor zichzelf 11 maanden aan voorspoed te verzekeren. De Accountant is een personage die episch aandoet. Een man met een alledaags gezicht, in een net pak, met vlinderstrik, maar met duivelse eigenschappen. De thema’s die in November huizen, zijn van de tegenwoordige tijd; zelfmoordneigingen, euthanasie en sociale druk zijn zaken die we in de huidige maatschappij regelmatig tegenkomen. Daarmee voelt het boek modern en tegelijkertijd klassiek -maar wel origineel!- aan. Eigenlijk vraagt Olde Heuvelt zich met zijn lezers constant af; hoeveel waarde heeft een mensenleven? Een vraagt die -zo blijkt- niet even eenvoudig te beantwoorden is.
November wordt verteld vanuit het oogpunt van één gezin, de Lewis da Silva’s en bestaande uit vader Ralph, moeder Loana, dochter Kaila en zoontje Django. Elk hoofdstuk wisselt tussen hun perspectieven en de lezer leert ze zodoende goed kennen. Ze hebben elk -steeds meer- twijfel bij het pact met De Accountant en de lezer voelt dat het niet langer goed kan gaan. November loopt van november ’22 tot en met november ’23. De eerste novembermaand is al heftig, laat staan de tweede. Olde Heuvelt werkt op geweldige -en pijnlijke wijze- toe naar een onvermijdelijke climax en biedt zijn lezers maar weinig rust. Daarin brengt hij een aantal horrorscenes ten tonele die bijzonder heftig zijn. Zo heftig, dat je soms liever even weg kijkt. Helaas werkt dat in een boek niet…
Met zijn kenmerkende opwerkende spanningsboog trekt de auteur zijn lezers het boek in om ze niet meer los te laten. Zijn eerdere boeken waren al goed, maar Olde Heuvelt lijkt als thrillerauteur nog weer meer te zijn gegroeid. Vooral in zijn personages zie je dat terug; ze zijn hedendaags, goed uitgediept waardoor de lezer zich al snel kan identificeren met de karakters die het boek bemensen.
November is een bijzonder beklemmende en spannende ‘gothic horror’ die de lezer met huid en haar verorbert, om je pas na de laatste pagina weer uit te spugen. November zal nooit meer hetzelfde zijn…