Winchester McFly is een Nederlandse schrijverscollectief dat onder andere de tv-series Smeris, Van God Los, Vliegende Hollanders en de allereerste Nederlandse Netflix Original-serie Ares schreef. Contact is het derde deel van de bovennatuurlijke serie De Detta Dossiers. Eerder zijn verschenen; Nachtmerrie en Verdwaald.
In het geboortedorp van rechercheur Tess de Winter, het Achterhoekse Hummelo, vindt een reeks mysterieuze moorden plaats. De slachtoffers hebben een enorme hoeveelheid synthetische drugs in hun lichaam. Samen met haar collega David Detta gaat Tess op onderzoek uit en stuiten ze al snel op een vierhonderd jaar oude legende die de inwoners van het dorp de stuipen op het lijf jaagt. De inwoners beweren dat door een mysterieuze kracht vanuit spiegels de mensen opdracht krijgen zelfmoord te plegen.
Tess gelooft niet direct in de bovennatuurlijke gebeurtenissen, maar weet in David Detta een collega die er meer open voor staat. Daarnaast lijkt er een verband met drugsgebruik te zijn en lijken lokale criminelen ook een rol in het geheel te kunnen spelen.
Op de flaptekst staat: “Hoe los je zaken op die onverklaarbaar zijn?” Een vraag die ook de lezer steeds bezig houdt bij de moorden in Contact. De subtitel van de De Detta Dossiers is Bovennatuurlijke misdrijven in de lage landen. Vooraf is dus voor de lezer al duidelijk dat niet alle gebeurtenissen rationeel verklaard kunnen worden. Liefhebbers van bovennatuurlijke krachten weten daarmee direct dat ze met dit boek op hun wenken worden bediend. En dat is zeker het geval.
In het eerste deel van deze paranormale serie is de basis gelegd voor meerdere delen, die elkaar, volgens de uitgever, ook rap opvolgen. Contact is qua schrijfstijl zeer toegankelijk en leest vlot door. Daarbij helpt het ook nog eens dat het boek niet erg dik is. Ook is duidelijk dat de tv-ervaring van het schrijverscollectief een positieve rol speelt in de leesbaarheid van Contact.
In dit derde deel blijven -net als in de eerdere delen- de vele slachtoffers elkaar opvolgen, waardoor het overzicht voor de lezer soms lastig te behouden is. Interessant is dat ook ‘aardse’ gebeurtenissen plaatsvinden en de lezer net als Tess en David wordt getriggerd dit te gaan scheiden van elkaar. Dit blijkt niet eenvoudig. Er zit een mooie overlap tussen het oplossen van de casus en de persoonlijke gebeurtenissen en ervaringen van Tess en David en hoe dit elkaar beïnvloed. Dit past mooi binnen de serie.
In onze recensie van Nachtmerrie kwam naar voren dat situaties zo snel beschreven zijn, dat de lezer op bepaalde momenten te weinig spanning ervaart. Ook in Contact zouden bepaalde gebeurtenissen met meer diepgang kunnen worden omschreven om zo de lezer beter bij het verhaal te betrekken. Ondanks dat blijft er het gehele boek voldoende spanning hangen en blijft het verloop blijft tot aan het einde ongewis. Doordat gebeurtenissen zich zo snel opvolgen blijft de beoogde snelheid van de thriller wel behouden en waant de lezer zich in een tv serie.
Contact is een waardig vervolg in De Detta Dossiers-serie. De lezer wordt beloond met een aantal bovennatuurlijke misdrijven, waarbij toch realisme wordt behouden. Een knappe prestatie!