Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de pop yrsa sigurdardottir thrillzone.jpg
Uitgeverij(en) Cargo
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 11 juli 2021
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

Yrsa Sigurdardottir is een IJslandse bestsellerauteur die sinds 2005 meer dan 15 thrillers heeft geschreven, die in ruim 30 landen zijn verschenen. De Pop is het vijfde deel in haar serie rondom Freyja & Huldar. Eerder verschenen DNA, Vortex, RIP en Lava. Dit boek is vertaald door Willemien Werkman.

Wanneer een oude pop wordt gevonden in de netten van een vissersboot, neemt een vrouw die mee naar huis voor haar jonge dochter. Dit heeft echter grote gevolgen en vijf jaar later worden op dezelfde plek in de oceaan de resten van een menselijk skelet gevonden. Het lijkt onmogelijk dat niemand weet van wie dit skelet kan zijn.

Terwijl de zoektocht naar de identiteit voortduurt doet Huldar onderzoek naar de moord op een drugsverslaafde en is Frejya druk met een vermeende kindermishandeling in een pleeggezin. De getuige die beide zaken met elkaar kan verbinden is onvindbaar; het meisje dat vijf jaar geleden de pop cadeau kreeg.

Met De Pop levert Sigurdardottir een goed vervolg af in de Frejya & Huldar serie, waarvan de eerdere delen uiteindelijk niet altijd konden bekoren. Het mysterieuze begin trekt direct de aandacht van de lezer en is net als bij eerdere delen veelbelovend. Deze maal weet Sigurdardottir deze sterke lijn in het gehele boek door te zetten.

De verschillende verhaallijnen zijn op zichzelf staand spannend en komen mooi samen, waarbij de lezer regelmatig voor verrassingen komt te staan. De hoofdpersonages Frejya en Huldar werken veel samen waardoor er een betere chemie ontstaat dan in het vorige deel, Lava. En automatisch zorgt dit ervoor dat de lezer zich ook beter zal identificeren met het tweetal.

Het verhaal kent meerdere lagen, waarbij de lezer vanuit verschillende gezichtspunten het verhaal beleeft. De personages worden uitvoerig omschreven en kennen daardoor een zeer goede diepgang. Door als lezer de achtergronden te kennen word je langzaamaan in het verhaal getrokken. Uiteindelijk komen de verhaallijnen op een geweldige manier samen en krijgt de lezer op bijna alle vragen een antwoord.

Gedurende het verhaal probeert Sigurdardottir de verbinding te houden met de andere delen. Dit doet de auteur met name vanuit het leven van Frejya en door het benoemen van eerdere gebeurtenissen vanuit het oogpunt van Huldar. Dit komt helaas soms wel enigszins geforceerd over.

Uiteindelijk is De pop een origineel verhaal met een goede opbouw en kent het boek de duistere spanning die zo kenmerkend is voor de Scandithriller. De omschrijving van de pop geeft een zeker gruwelijk randje, en triggert de lezer naar het ontdekken naar de betekenis van de pop. Een spannende Scandithriller met een twist.

 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.