2>Verslag Leesclub 65: Mick Finlay - Arrowood
Leesclub 65, Arrowood – Mick Finlay
Inleiding
Het verhaal: Arrowood
Londen, 1895. Een moordenaar maakt de straten onveilig. De armen hebben honger, misdadigers nemen de leiding.
Privédetective William Arrowood heeft een grote hekel aan Sherlock Holmes. Holmes is beroemd en krijgt de interessantste zaken, terwijl Arrowood het moet doen met cliënten die zich aan het randje van de samenleving bevinden. Op een dag krijgt Arrowood bezoek van de mooie Caroline Cousture, die op zoek is naar haar verdwenen broer. Arrowood heeft weinig zin in de zaak, maar wanneer blijkt dat de vermiste man voor Arrowoods aartsvijand Mr. Cream werkte, gaat hij overstag. Hij wil Cream koste wat kost vernederen.
Al snel blijkt echter dat het om veel meer gaat dan een simpele verdwijning. Kan Arrowood deze zaak oplossen zonder dat er nog meer slachtoffers vallen? En hoe blijft hij uit de buurt van die lastpak Holmes?
Fans van Sherlock Holmes en Hercule Poirot zullen smullen van deze detective met een rafelrandje.
********************
De schrijver: Mick Finlay
Mick Finley werd geboren in Glasgow en groeide op in Canada en Engeland. Hij verdeelt nu zijn tijd tussen Brighton en Cambridge. Hij geeft les op een afdeling Psychologie en verrichtte sociaalpsychologisch onderzoek naar politiek geweld, overtuigingskracht en verbaal en non-verbaal gedrag. Voordat hij academicus werd, werkte hij in een reizend circus. Hij leest veel geschiedenis, psychologie en geniet van verschillende fictieve genres (inclusief criminaliteit natuurlijk!)
Mick gebruikte zijn achtergrond in de psychologie om Arrowood te schrijven, een roman over historische misdaadverhalen in Victoriaans Londen.
De lezers:
Lezer 1: Coenraad, 53 jaar
Een moordenaar die de straten onveilig maakt in de tijd van Sherlock Holmes is een prachtig decor voor een boek. De tijdspanne waarin het zich afspeelt heeft een historische aantrekkingskracht en waar ik me als lezer helemaal in kan verliezen. Aangezien Arrowood een debuut is ben ik zeer benieuwd naar de stijl van deze voor mij onbekende auteur. Mick Finlay heeft zijn sporen aardig verdiend in het lesgeven van psychologie en dit hoop ik er dan ook in een flinke dosis terug te vinden.
Lezer 2: nini_ingrid, 49 jaar
Ik hou van de verhalen van Sherlock Holmes en me afvraag waarom deze speurder zo een hekel aan hem heeft en of hij zoveel beter is en de moordenaar vind en de broer van de mooie Caroline.
Lezer 3: maryam, 58 jaar
Detectives, die misdaden op moeten lossen in een tijd van voor de computer en telefoon. Sherlock Holmes met zijn Watson, daar zijn al vele boeken en films over gemaakt, dus ik ben erg benieuwd hoe Wiliam Arrowood deze vermissing oplost.Een thriller die zich afspeelt in een hele andere tijd, die zijn er niet zo veel. En sowieso mogen lezen voor de ThrillZone leesclub altijd een feestje.
Lezer 4: AT, 53 jaar
Ik heb even wat zitten googlen want ik had nog niet van dit boek gehoord. Door de recensie-citaten uit The Times en Publishers Weekly werd ik al enthousiast en op internet nog meer. Ik ben heel nieuwsgierig!
Lezer 5: Lieke, 51 jaar
Wat zou ik dit boek graag lezen, een detective in historische setting. Ik heb Broeder Cadfael van Ellis Peterse n Rechter Tivan Bertus Aafjes verslonden, en ook een paar detectives die zich in het Nederland van de 18de eeuw afspelen (kan helaas niet zo gauw op de naam komen). En ik ben erg gecharmeerd van Cormoran Strike, de detective van Robert Galbraith, ook met een rafelrandje.
Dus ik proef een combinatie van interessant personage en een Victoriaans tijdperk, waarin zelfs Sherlock Holmes een rol speelt. Lijkt me geweldig.
Lezer 6: M_Vermeulen89, 28 jaar
Ik ben gek op de verhalen van Sherock Holmes en ben momenteel dan ook bezig met de serie. Helaas ontbreekt het aan aanbod in dit soort verhalen. Een misdaadverhaal aan het einde van de 19de eeuw… geen internet, telefoons en andere technische hulpmiddelen. Hoe los je dan een misdaad op? Ik ben erg nieuwsgierig naar dit verhaal en het lijkt me leuk om mee te doen.
Lezer 7: maria burger, 56 jaar
Omdat in het verhaal veel psychologische elementen naar voren komen, mede denk ik omdat de schrijver door zijn kennisoverdracht als docent veel van psychologie afweet wat het gedrag van William kan verklaren (underdog,de rotklusjes,en dan toch een mooie vrouw die een verzoek heeft en daarnaast wil hij anderen vernederen) en ik belangstelling heb voor de psychologie mede omdat ik twee afgestuurde psychologen als dochters heb.
Lezer 8: kareltje, 48 jaar
Omdat dit het Nederlandse debuut is van Finlay, omdat ik lees dat hij zijn achtergrond in de psychologie gebruikt, ik graag wil lezen hoe dan en of dat ook voor verdieping zorgt, omdat een held met tekortkomingen altijd heerlijk is om mee mee te lezen en te puzzelen en omdat ik hoop dat dit een start is van een lekker leesbare crimi-serie!
Lezer 9: XKelllllyyyyy, 23 jaar
Ik ben heel benieuwd naar dit verhaal. Het speelt in Londen af. Een moord in de jaren 1800 is helemaal iets anders en zeker dat Sherlock Holmes erin mee doet ben ik zeker benieuwd
Lezer 10: Tommy, 55 jaar
Fans van Sherlock Holmes en Hercule Poirot zullen smullen van deze detective met een rafelrandje.
Lezer 11: Elsa Bakker, 33 jaar
Dit lijkt mij weer een erg leuk boek om te lezen en mee te doen aan de leesclub. Dol op Jack de Ripper, Sherlock Homes-achtige verhalen en volgens mij past dit boek wel in dat straatje.
Lezer 12: yv87, 30 jaar
In eerste instantie leek me Arrowoodhelemaal niet leuk, omdat ik maar vluchtig had gelezen en de woorden ‘Sherlock Holmes’ zag staan; een personage waar ik niet zo dol op ben. Nadat een vriendin, en tevens ‘thriller-expert’ en lid van Crime10 op Hebban, helemaal lyrisch was over dit boek, ben ik het mailtje in mijn digitale prullenbak gaan opzoeken. Tot mijn grote verbazing kon ik het niet fouter hebben gelezen, want ik zag dat er zelfs ‘Arrowood heeft een grote hekel aan Sherlock Holmes’ staat. Volgens mij ben ik nu al vriendjes met William!
Het klinkt als een tof detectiveverhaal met elementen van Robin Hood en het spel Cluedo er doorheen geweven. De combinatie van deze elementen, een mooie spanning en de tip van mijn vriendin, is dit ondertussen een mustread geworden die hoog op mijn TBR prijkt. Met een achtergrond van een Victoriaans Londen kan het niet meer fout gaan! Ben erg nieuwsgierig geworden!
Lezer 13: Remko Meddeler, 45 jaar
Ik zag jouw tweetje voorbijkomen en dacht: een boek voor liefhebbers van Sherlock Holmes? Daar moet ik meer van weten! Want ik heb er natuurlijk niet zomaar vertrouwen in dat Mick Finlay kan wedijveren met Arthur Conan Doyle of, voor mijn part, Anthony Horowitz.
Heel benieuwd naar het boek, dus ik doe graag een keer mee met de leesclub.
Lezer 14: MarianneIL, 65 jaar
Een boek dat meer dan 100 jaar geleden speelt, lijkt me heel leuk. De opsporingsmogelijkheden waren toen anders, veel minder mogelijkheden. Daarom een extra uitdaging voor Arrowood. Daarnaast geeft het feit dat hij een hekel heeft aan Sherlock Holmes een extra interessant tintje aan het verhaal. Hoe brengt de schrijver dit tot uitdrukking? Ben daar heel benieuwd naar. Is hij wel even goed in het oplossen van zaken? Echt een boek dat mij aanspreekt.
Lezer 15: 1958Wilma, 59 jaar
Ik wil heel graag aan deze leesclub meedoen omdat de quote: ‘Arrowood is een held met tekortkomingen, maar wel innemend. Het plot vliegt met verve van gevaar naar wending en terug’ zeer intrigerend is. En het is leuk om Holmes in een andere rol te zien.
Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:
………….
De Leesclub:
Deze leesclub bondig en met een knipoog.
Het vijfenzestigste boek dat door de leesclub is gelezen is Arrowood, geschreven door Mick Finlay, uitgegeven en beschikbaar gesteld door Uitgeverij HarperCollins Holland.
Het was de kreet ‘Ik zag jouw tweetje voorbijkomen en dacht: een boek voor liefhebbers van Sherlock Holmes’, van Remko Meddelerom zich in te schrijven voor de leesclub Arrowooden hij was zeker niet de enige.MarianneILvond: ‘Een boek dat meer dan 100 jaar geleden speelt, lijkt me heel leuk. Daarnaast geeft het feit dat hij een hekel heeft aan Sherlock Holmes een extra interessant tintje aan het verhaal’.
Dus heeft de naam ‘Sherlock Holmes’ nog steeds een magische uitwerking.
Over de kleurrijke cover waren de meningen eensgezind. 1958Wilma: ‘Vind het een mooie cover, het verhaal speelt in 1895 en past daar goed bij’. Hetzelfde geldt voor AT: ‘De cover vind ik erg mooi. Mooie tekening; heel aansprekend. Een beetje de sfeer van de boeken van Charles Dickens. Interessant! En hopelijk ook nog spannend’. En voor Elsa Bakker: ‘Ik vind het boek er geweldig uitzien! Voor mij echt aantrekkelijk, ik hou van het Jack the Ripper stijltje en dat komt naar boven bij het zien van deze cover’. En voor yv87: ‘De kleuren zijn helemaal in mijn straatje, vind de cover prachtig’.
En nu de inhoud nog, die toch ook niet helemaal onbelangrijk is…
‘Voor mij is dit een “ouderwetse” detective, het verhaal gaat voor mijn gevoel een beetje traag, maar achteraf gezien blijken er best veel dingen te gebeuren’, aldus de mening van maryam. ‘Ik vind het plot goed uitgewerkt want het verhaal blijft spannend tot aan het einde.Je denkt dat er niet veel spanning zal inzitten omdat ze gewoon iemand moeten opsporen en ze de moorden niet mogen oplossen maar toch komen er spannende verhaallijnen in die je meetrekken’, aldus nini_ingrid. En tenslotte is het voor Remko Meddeler(een Sherlock Holmes-kenner bij uitstek) ‘Mick Finlaybelooft met Arrowoodmeer dan hij waarmaakt. Zijn schrijfstijl raakt niet aan die van Sir Arthur Conan Doyle, maar dat kan deels ook te wijten zijn aan de matige vertaling en redactie. Ik las niets wat ik al niet eerder las’.
Dus ook nu weer een mooie melange van meningen voor dit boek met zijn opvallend mooie cover!
Voor het lezen:
In deze rubriek wordt aan de lezers gevraagd een verwachting te geven op basis van de cover, achterflap en hun verwachting. Hiermee wordt een beeld gevormd in hoeverre de buitenkant van een boek, lezers kan interesseren.
Citaat Elsa Bakker:
Ik vind het boek er geweldig uitzien! Voor mij echt aantrekkelijk, ik hou van het Jack the Ripper stijltje en dat komt naar boven bij het zien van deze cover. De kleuren, het lettertype etc. alles zorgt er bij mij voor dat ik gelijk het verhaal wil lezen! Ik ken de auteur niet, heb daardoor ook geen verwachtingen of vooroordelen. Wel verwacht na het lezen van de achterflaptekst een heerlijk detectiveverhaal en ik ga denk ik vooral genieten van dit boek.
Citaat AT:
De cover vind ik erg mooi. Mooie tekening; heel aansprekend. Ik zag ook al een foto van de opvolger (Murder Pit) en die vond ik ook heel mooi, waardoor je een aantrekkelijke serie krijgt. Ik verwacht een boek met een wat chagrijnige hoofdpersoon in een arm 19e eeuws Londen. Een beetje de sfeer van de boeken van Charles Dickens. Interessant! En hopelijk ook nog spannend.
Citaat 1958Wilma:
Vind het een mooie cover, het verhaal speelt in 1895 en past daar goed bij. Heb een e-pub kan dus de achterflap niet lezen, maar ik verwacht een mooi verhaal, Britse humor en spannend. Ik ken de schrijver niet, laat me dus verrassen.
Citaat maryam:
Cover: ik zie de 19-de eeuw, qua uitstraling van de figuur en klok. Auteur: voor mij onbekend. Verwachting: spannende thriller in de stijl van Sherlock Holmes verhalen of miss Marple.
Citaat XKellllyyyy:
Mooie cover. Je ziet een grote klok met meneer Arrowood ervoor. Mooi en duistere cover.
Ik ben heel erg benieuwd naar zijn schrijfstijl. Hopelijk komt ie in het lijstje van men favoriete auteurs. Verwacht een spannend en ook leuke stukken.
Citaat yv87:
Mooie, sprekende cover met een klok die vraagtekens oproept. Speelt tijd een grote rol in het boek? De kleuren zijn helemaal in mijn straatje, vind de cover prachtig. Ik verwacht een detectiveverhaal waar een hoop humor in zit. Ergens verwacht ik dat ik er elementen van Robin Hood en (het bordspel) Cluedo doorheen verweven zullen zijn. Zag dat er in het Engels een tweede deel is, dus stiekem gaan dan de verwachtingen voor dit boek omhoog. Ze zullen niet voor niets een vervolgdeel hebben uitgebracht…?! Heb er zin in!
Citaat Remko Meddeler:
Cover is prima en de auteur zal ook wel goed zijn, want slechte boeken worden niet vertaald en uitgegeven. Toch? Serieus, het gaat uiteindelijk allemaal om het verhaal natuurlijk, en ik vind het gewaagd dat iemand met de nalatenschap van Sir Arthur Conan Doyleaan de slag gaat. Zijn Sherlock Holmes is groot en om daarmee te kunnen wedijveren… Anthony Horowitzdeed dat recent nog en dat pakte goed uit, dus ik ben benieuwd, heel benieuwd hoe Mick Finlaymet de puzzels, de karakters en de victoriaanse setting omgaat.
Citaat lezer:
Londen, 1895. De naam Sherlock Holmes zowel op voor- als achterkant. 20 voor 12. Vurige herstkleuren. Een man die doet denken aan professor Moriarty. De tekst op de achterkant introduceert een Victoriaanse speurder à la Holmes maar zonder het gepolijste kantje van de hogere klasse. Dit boek moet ik gewoon lezen. Wie zich vergelijkst met Sir Arthur Coonan Doylemoet echt heel wat presteren om niet af te gaan, zelfs al ken ik Mick Finlaynog helemaal niet.
Tijdens het lezen:
In deze rubriek is aan de lezers gevraagd om hun aandacht te vestigen op opmerkelijke citaten en de zinsopbouw, woordkeuze of andere in het oog springende tekst. Dit zorgt altijd voor leuke discussies.
We zetten de opmerkelijkste uitspraken voor u op een rijtje:
Citaat coenraad:
Vanavond een begin gemaakt en de schrijfstijl bevalt me goed.
Citaat kareltje:
Ik geniet juist wel van de tijdsgeest. De armoede, verschil in rang/standen, de stoffigheid, het drankgebruik vind ik wel herkenbaar. De aanwezigheid van een school verbaasde me wel in die tijd. Ik ben nog geen opmerkelijke citaten tegengekomen en al zeker geen spellings/ grammaticafouten.
Citaat nini_ingrid:
Ik ben ongeveer in de helft van het boek nu. Een mooie citaat: “Soms is de geur zo sterk dat hij zich als een worm in mijn binnenste boort” en: “Sint-Vitusdans, ….Een geest heeft bezit genomen van zijn ledematen en laat die niet meer los-dat zeggen ze in elk geval”
Ik vind het aangenamer en aangenamer om te lezen en het boeit me echt
Citaat maria burger:
Het was voor mij heel verrassend dat het boek niet vanuit Arrowood maar vanuit Norbert wordt verteld! Geheel onverwacht maar wel heel leuk.
Citaat Remko Meddeler:
Zo halverwege het boek kan ik melden dat ik me vermaak, maar ook niet veel meer dan dat. De setting is fijn smoezelig, maar ik word tot nu toe te weinig verrast. Kan nog komen, want de verhouding tussen Arrowood en Barnett is intrigerend, maar verder… We zullen zien!
O, en nog iets: de tekstverzorging is matig. Een of twee ‘zetfouten’ zijn haast niet te voorkomen, maar ik zit nu al op vijf. Jammer.
Citaat Lieke:
Het verhaal wordt steeds interessanter, het duikt steeds dieper (de ellende van) de Victoriaanse tijd in. Wat meer ouderwets woordgebruik zou de sfeer waarschijnlijk beter tekenen. Ik geniet van dit boek.
Citaat M_Vermeulen89:
Het verhaal verloopt zoals verwacht. Ik zat direct in het verhaal en kan mezelf perfect inleven in de sferen en het decor van die tijd. Het is wel een boek waarbij je goed je aandacht moet houden en wat zeker niet even een luchtig vluggertje is. Gelukkig hou ik hier wel van!
Na het lezen:
In de laatste rubriek wordt openlijk over de inhoud van het verhaal gediscussieerd. Doelstelling is om hier gezamenlijk vast te stellen of de meningen overeenkomen, iedereen het verhaal op een zelfde wijze leest, beleeft en waardeert. Arrowoodis uiteindelijk door 14lezers beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als 65e leesclubboek een gemiddelde puntenwaardering van 6,98en bereikt helaas geen plek in de HALL of FAME.
Noot redactie over de bepaling gemiddelde puntenwaardering:
Door de deelnemers wordt een puntenwaardering over de zes belangrijkste facetten toegekend, over een schaal van 0 t/m 10. Dit geeft een realistischer, vollediger en nauwkeuriger beeld van de totstandkoming van de eindwaardering. Voor Arrowoodvan Mick Finlaygeldt de gemiddelde beoordeling per facet, zoals hieronder is weergegeven.
1. Spanning: 7,07
2. Plot: 6,93
3. Leesplezier: 8,00
4. Schrijfstijl: 7,43
5. Originaliteit: 6,64
6. Psychologie: 5,79
Gemiddelde puntenwaardering: 6,98
Citaat Elsa Bakker:
De karakters lijken voor mijn gevoel niet enorm te evolueren. Zowel Arrowood als Barnett blijven redelijk vast zitten in hun eigen patronen en blijven worstelen met hun eigen demonen. Arrowood blijft terugvallen in zijn verslaving bijvoorbeeld. Toch vind ik dit persoonlijk niet storend voor het verhaal ansich omdat het hier niet zozeer omdraait. Voor mij is Barnett de favoriete personage. Zijn geslotenheid over zijn eigen problemen, zijn stug doorgaan ook al heeft hij pijn etc. Zijn voor mij herkenbaar waardoor ik hem het meest begrijp in het gehele verhaal. Ook vind ik Neddy schattig, maar dat is meer vanuit zijn naïviteit en bewijsdrang naar Arrowood toe.
Beoordeling: 7,67
Citaat 1958Wilma:
Arrowood en Barnett zijn zoals ze zijn en veranderen niet echt. De zus van Arrowood is een kordate tante en laat steeds meer zien dat ze helemaal niet past in de rol van kleine, onwetende zus. Eigenlijk heb ik 2 favoriete personages, de zus van Arrowood, die van aanpakken weet en Neddy die er alles aan doet om in een goed blaadje te komen en zo goed als mogelijk voor zijn familie wil zorgen.
Beoordeling: 6,67
Citaat kareltje:
De schrijfstijl past heel goed bij het verhaal. Ik vind het leuk dat het vanuit het perspectief van het hulpje/de werknemer van Arrowood wordt geschreven. Zijn observatievermogen maakt dat je Arrowood van buitenaf bekijkt en zijn zwakheden en buien relativeren zijn kunde als detective. Als het vanuit Arrowood zelf was geschreven zou het verhaal heel anders op papier staan. Wat ik ook leuk vind is dat er details benoemd zijn, die passen bij de tijdsgeest. Je loopt je a.h.w. mee door de stoffige armoede van Londen rond 1900. Ondanks de weerstand van Arrowood tegen Sherlock Holmes, moet ik bij dit boek ook aan de boeken van Sherlock Holmes denken.
Beoordeling: 7,42
Citaat AT:
De schrijfstijl past prima bij het verhaal dat zich afspeelt in de 19e eeuw, in niet bepaald het rijkste gedeelte van Londen. Het is soms ruw en confronterend en past daarmee bij het harde leven van die tijd. Het enige wat ik vreemd vond was de verwijzingen naar vorige zaken waaraan Barnett en Arrowood samen gewerkt hadden. Ik had daardoor in het begin het gevoel alsof ik een deel twee van een serie aan het lezen was. Ik heb zelfs nog op internet gezocht of dit misschien al een later boek uit de serie was. Dat was dus niet het geval. Dat maakte voor mij het verhaal af en toe nodeloos ingewikkeld.
Ik vind het altijd moeilijk om schrijfstijlen te vergelijken. Het deed me af en toe aan Robert Galbraith denken, al zit daar net iets meer humor in. Dat had van mij wel wat meer gemogen in dit verder toch redelijk zwarte boek.
Beoordeling: 6,67
Citaat XKellllyyyy:
Ja, volgens mij evolueren de karakters wel. je leert ze kennen. Arrowood leer je meer kennen via zijn hulpje. De rest van de karakters leer je stelselmatig kennen. Arrowood leer je het best kennen. Hij doet zijn best om de misdaad op te lossen
Beoordeling: 6,00
Citaat maryam:
Voor mij is dit een “ouderwetse” detective, het verhaal gaat voor mijn gevoel een beetje traag, maar achteraf gezien blijken er best veel dingen te gebeuren (diverse moorden, mensen die verdwijnen) maar dat had ik tijdens het lezen niet. Ik miste ook een beetje de spanning. Het doet me een beetje denken aan de boeken van Agatha Christie, terwijl die in een andere tijdsperiode geschreven zijn.
Beoordeling: 6,50
Citaat yv87:
Ja, ik vind de schrijfstijl wel passen bij dit verhaal. Over het algemeen zijn detectives een heel stuk trager in opbouw dan thrillers en komen ze ook nergens echt explosief op een hoogtepunt. De omgevingsfactoren spelen, vooral in boeken over de vorige eeuw, spelen een grote rol en beslaan flink wat bladzijden. Wat dat betreft was dit hetzelfde als hoe ik andere detectives heb ervaren. Vind het er prima bij passen. Als die omgevingssferen niet zo uitgebreid neergepend waren, had het namelijk ook zomaar nu kunnen gebeuren. En juist die sfeer van toen geeft het toch iets extra’s.
Beoordeling: 6,58
Citaat MarianneIL:
Nee, de karakters evolueren niet echt. Je leert ze wel steeds beter kennen. Neddy spreekt me het meeste aan. Dappere kleine jongen en erg trouw. Nee, niets veranderen, voor mij zijn de karakters goed zoals ze zijn. De schrijfstijl is soms iets te veel beschrijvend, maar dat past wel bij de schrijfstijl die rond 1900 gebruikt werd. En daarom is het passend.
Beoordeling: 7,67
Citaat nini_ingrid:
Ik vind het plot goed uitgewerkt want het verhaal blijft spannend tot aan het einde.Je denkt dat er niet veel spanning zal inzitten omdat ze gewoon iemand moeten opsporen en ze de moorden niet mogen oplossen maar toch komen er spannende verhaallijnen in die je meetrekken. Er komen ook stukjes in die je echt niet verwachtte en het is mooi uitgewerkt in de tijd van de personages. Nee ik had dit einde niet zien aankomen
Beoordeling: 7,67
Citaat Tommy:
De karakters evolueren niet echt maar we komen er wel steeds meer over te weten zodat ze meer en meer vertrouwde figuren worden. De verdieping van de karakters maakt het ook makkelijker om mee te leven met de gebeurtenissen. Barnett maakt wel een evolutie door in het rouwproces rond de dood van zijn vrouw.
Barnett is mijn favoriete personage. De tegenstelling met dokter Watson vind ik prachtig, Barnett is eigenlijk wie dokter Watson denkt/hoopt te zijn. Dat merk je ook aan het verschil in relatie Holmes/Watson en Arrowood/Barnett.
Beoordeling: 8,17
Citaat Remko Meddeler:
Mick Finlaybelooft met Arrowoodmeer dan hij waarmaakt. Als je Sherlock Holmes in het verhaal betrekt, schep je hoge verwachtingen. Het plot moet voldoende verrassingen bieden, de speurneuzerij moet van de hoogste orde zijn en het karakter van het hoofdpersonages moeten boeien en verbazen. Op al deze terreinen schiet Finlay tekort. Ook zijn schrijfstijl raakt niet aan die van Sir Arthur Conan Doyle, maar dat kan deels ook te wijten zijn aan de matige vertaling en redactie. Ik las niets wat ik al niet eerder las.
Beoordeling: 4,33
Citaat coenraad:
De karakters worden goed neergezet en ik heb me er ook een duidelijk beeld bij kunnen vormen. Ze evolueren niet echt en blijven hun gewoontes behouden. Echter ik vond dit totaal niet storend. Mr. Barnett heeft een lichte voorkeur omdat ondanks zijn eigen verdriet, wat hij echter nog niet kan accepteren, stug door blijf gaan en een soort van “schone schijn”omtrent het verlies van zijn vrouw voor zich zelf houd. Het is een soort van overleven.
Voor de setting van dit verhaal vind ik dat de personages goed worden neergezet en zou er ook niets aan willen veranderen.De schrijfstijl past goed bij het verhaal en weet me ook daadwerkelijk mee te nemen naar die tijd.
Beoordeling: 7,17
Citaat Lieke:
Het is een vlot geschreven boek, dat je uitnodigt door te lezen. Er zit vaart in en er staan grappige beschrijvingen in.Ik ben geen ster in het vergelijken van schrijvers, maar het aantal keren dat de auteur mij deed glimlachen én de verrassende wendingen doen mij denken aan Robert Galbraithen Joël Dicker.
Beoordeling: 7,33
Citaat maria burger:
Vond het heel boeiend en jammer dat het boek uit was. Mocht van mijzelf niet meer dan één hoofdstuk per dag lezen. Vond de klunsigheid van beiden wel leuk om te lezen, de humor en de historische achtergrond. Er gebeurt best wel wat in het boek, verschillende gebeurtenissen die uiteindelijk naar de plot gaan leiden.
Beoordeling: 7,83
Lees de onverkorte discussie en de reacties in alle onderdelen van deze leesclub
Voor het lezen
Tijdens het lezen
Na het lezen #1
Na het lezen #2
Beoordeling
++++++++++++
Helaas zijn de onderstaande personen voorlopig uitgesloten voor het winnen van een gratis leesexemplaar omdat ze niet of niet volledig hebben voldaan aan de richtlijnen van de leesclub.
M_Vermeulen89
Deze uitsluiting kan direct worden tenietgedaan door actieve deelname aan een volgende leesclub met een eigenleesexemplaar.
Image
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!