Het gebeurt niet vaak, maar soms is de hoofdpersoon van een boek misschien wel bekender dan de auteur zelf. Dat is wellicht het geval bij Jack Reacher en zijn bedenker Lee Child, maar het is -in elk geval in Nederland- zeker zo voor Brian Freeman en zijn hoofdpersoon Jason Bourne. Bourne werd op onvergetelijke wijze geïntroduceerd door de legendarische Robert Ludlum in Het Bourne bedrog.
Hierna schreef Ludlum nog twee delen in de Bourne-reeks. Daarna nam Eric von Lustbader het stokje over, met wisselend succes. Vervolgens bleef het even stil rondom Jason Bourne. Althans, in boekvorm. Want op het witte doek werd Bourne door Matt Damon geïntroduceerd bij het grote publiek.
Drie jaar geleden werd bekend dat ook de boekserie weer werd doorgezet. En wel door Brian Freeman, tot dan toe bekend door zijn serie met Jonathan Stride. Het derde deel met Bourne van zijn hand is Het Bourne offer. Dit boek is maar liefst deel zeventien in de totale reeks.
In zijn leven heeft Jason Bourne al heel wat tegenstanders gehad. Maar de huurmoordenaar waartegenover hij zichzelf al drie boekdelen gesteld ziet, gaat alle perken te buiten. Deze man, met de naam Lennon, blijft steeds uit Bourne’s handen. En nu lijkt Lennon in Het Bourne offer ook nog een bijzondere werkgever te hebben. Die organisatie met de schimmige naam ‘De Pyramide’ heeft snode plannen met de wereld. Het is aan Bourne om hen te stoppen. Daarbij wordt hij -wederom- bijgestaan door journalist Abbey Laurent, met wie hij een bijzondere relatie heeft…
Zoals gezegd is Ludlum de bedenker van Jason Bourne, maar heeft hij zelf maar drie delen geschreven. Het leeuwendeel erna werd door Eric von Lustbader gepend, maar die bakte er op z’n zachtst gezegd wisselvallige broodjes van. Met de introductie van Brian Freeman concludeerde ThrillZone al eerder dat hij het echte Ludlum-gevoel weet te benaderen. In een interview met ThrillZone duidde hij zelf aan waar dat wellicht door komt; hij besteedt meer tijd aan de uitdieping van de emotionele kant van het personage Jason Bourne, in plaats van hem een eendimensionale actieheld te maken. En dat klopt, want ook in Het Bourne offer komt Bourne echt tot leven. Dit komt door de twijfels die hij als personage voelt, en zijn relatie met journaliste Abbey Laurent.
En ja, ook zij keert terug. Na even afwezig te zijn geweest komt Abbey -per toeval- weer in het leven van Bourne. Op dat moment wordt ze door De Pyramide achterna gezeten. De reden? Ze stelt teveel vragen over de twijfelachtige dood van de Duitse Deborah Mueller, die in een New Yorks park is doodgestoken. Zij was blijkbaar op het spoor van deze organisatie.
Deze moord is de introductie tot een heerlijk, werelds complot zoals we deze van de Bourne-reeks kennen. Het is aan Jason Bourne (‘Cain’) en Abbey om dit te ontrafelen. Dit is een van de ingrediënten die de Bourne-boeken zo sterk maken. Door Freeman wordt deze pijler goed uitgewerkt, waarbij hij ook de actualiteit aanstipt van fake news en beïnvloeding door social media.
Het personage Jason Bourne wordt iets verder uitgediept in Het Bourne offer. Hij blijft zijn eigen afkomst onderzoeken, want zoals iedereen wel weet, is zijn geheugen gewist. Hij weet niet waar hij vandaan komt. Dit blijft een soort existentiële vraag; waar kom ik vandaan en wat zijn mijn eigen normen en waarden?
Natuurlijk is de actie meer dan genoeg aanwezig, zoals het een thriller als deze betaamt. Bourne is een actieheld om u tegen te zeggen. Niet alleen is hij fysiek vaardig, maar hij is ook nog een hyperintelligent en kan zijn tegenstanders zo steeds een stap voorblijven.
Freeman laat zien een waardige opvolger van Robert Ludlum te zijn. Het Bourne offer voelt en proeft als een echte Bourne-thriller. Zo kunnen we nog wel even vooruit!