Het is hoogzomer op het Noorse eiland Hitra. Het is warm en Mia Krüger vraagt zichzelf, na vier boekdelen Munch & Krüger, af wat ze met haar leven moet. Ze likt letterlijk de wonden van een schietpartij, wanneer ze wordt benaderd in een verdwijningszaak. Het is drie jaar geleden dat de jonge Jonathan spoorloos verdween en zijn vriendinnetje van destijds vraagt Mia om hulp in de zoektocht. Ze heeft er eigenlijk geen zin in, maar hapt toch toe.
Dan vindt er een gruwelijke moord plaats op Hitra. En op de plaats delict staat in bloed ‘Jonathan’ geschreven. De lokale politie weet zich geen raad met deze complexe zaak en schakelt de hulp van ‘Oslo’ in. En dat is niemand minder dan Holger Munch, wiens afdeling op de tocht staat door reorganisaties. Dit betekent dat Munch wederom met Krüger moet samenwerken…
De Noorse auteur Samuel Björk heeft zijn sporen in de thrillerwereld inmiddels meer dan verdiend. Zijn reeks met Holger Munch & Mia Krüger kan steevast op veel lof rekenen. De terugkeer van Mia is het vijfde deel in deze succesvolle reeks.
Wat direct opvalt bij het lezen van deze Scandi, is de heerlijk filmische schrijfstijl. Het is simpel doch doeltreffend en de lezer wordt door Björk willoos het verhaal ingetrokken. De omgeving, het eiland Hitra, wordt treffend beschreven waardoor de lezer zich al snel op deze vakantiebestemming zal wanen.
Tegen deze setting zet Björk, zoals het een goede Scandi-auteur betaamt, twee politiezaken neer: de missing person case en de moordzaak. Vanaf het begin is het aan de lezer om heerlijk mee te puzzelen met Munch en Krüger. Natuurlijk blijken de zaken een verband met elkaar te hebben, waarbij vooral de moordzaak veel aandacht krijgt. Het is een zaak binnen een groep jongeren en Björk tovert veel verdachten uit zijn mouw. Van een goede vriendin tot de dominee en van de politiechef tot een rijkeluiszoontje. De dader? Dat zal je nog verrassen…
Is het spannend? Mwoah, maar het is vooral erg onderhoudend. Door de snelle schrijfstijl van Björk, gecombineerd met de afwisseling tussen de twee zaken, kan de lezer niet anders dan doorlezen. Uiteindelijk wil je weten hoe de vork in de steel zit en dat is de grote kracht van Björk. Het wordt nergens echt ultraspannend of bloederig, maar de auteur weet zijn lezers altijd uitstekend te vermaken.
Is er dan geen kritiek op De terugkeer van Mia? Jawel, en dat is de ontknoping. Het voelt allemaal een beetje gefabriceerd en te kort door de bocht. In slechts enkele pagina’s worden daders ontmaskerd, het ‘waarom’ behandeld en dan is het klaar. Dat is enorm jammer; Björk had hier meer uit kunnen halen.
Maar…de hoofdpersonen maken veel goed. Zowel Munch als Krüger hebben hun eigen kruis te dragen en dat komt expliciet in De terugkeer van Mia terug. Ondanks de vlotte pen weet de auteur zijn karakters goed uit te diepen. En dat geldt ook voor de bijrollen; elk van de personages kan zo van het papier af springen. Dit is een van de pijlers van deze sterke thriller.
Björk weet van elke thriller een leesfeest te maken. Zijn snelle en filmische schrijfstijl, aansprekende hoofdpersonen én een interessant verhaal zorgen er wederom voor dat deze Björk niet weg te leggen is.