Skip to main content

De Zweedse auteur Ulf Kvensler maakte in 2023 furore met zijn ijzersterke thriller Het hoge noorden. De ogen zijn dan ook op hem gericht bij het uitkomen van zijn tweede boek, IJzige val. Hoog tijd om hem wat vragen te stellen!

Hoe uitdagend is het om alleen aan een boek te werken, terwijl je gewend bent om in een team aan een televisieproject te werken?

Het was eigenlijk meer een opluchting dan een uitdaging. Ik ging tien jaar lang van schrijverskamer naar schrijverskamer in de tv-wereld, werkend als hoofdschrijver. Het verwerken van verschillende input van netwerken, producenten, regisseurs, acteurs en de andere schrijvers is een groot onderdeel van die baan. Dus ik verlangde echt naar het werken aan mijn eigen project, iets dat puur creatief was. Ik hou nog steeds van schrijven voor televisie, en ik heb twee shows geschreven sinds mijn eerste boek uitkwam in Zweden, maar ik heb ze alleen geschreven. Het is beter voor mijn gemoedsrust (en misschien ook voor die van anderen).

Voel je een bepaalde druk tijdens het schrijven van IJzige val

Bij mijn eerste boek, Het hoge noorden, voelde ik helemaal geen druk. Ik was gewoon blij dat het gepubliceerd werd. Toen de thriller een succes werd, begon ik een beetje druk te voelen bij het schrijven van de tweede. Je wilt je lezers niet teleurstellen en zo. 

Maar ik probeer mezelf eraan te herinneren waarom ik boeken wilde schrijven: voor het pure plezier ervan. Als mijn boeken niet door iedereen gepruimd worden, dan zij het zo.

Is het schrijfproces voor een boek anders dan voor televisie/film?

Ik werk op een vrij vergelijkbare manier aan mijn boeken als aan mijn tv-series. Ik werk de personages en het plot heel zorgvuldig uit. Ik heb een duidelijk idee van elk hoofdstuk in het boek voordat ik begin te schrijven. Natuurlijk gebeuren er dingen onderweg: je krijgt nieuwe ideeën, en sommige dingen die je in de behandeling hebt gezet werken gewoon niet, dus het eindresultaat is altijd een beetje anders dan de behandeling. Maar niet erg veel. Ik realiseer me dat er voor- en nadelen zijn aan deze aanpak. Veel romanschrijvers laten het verhaal graag organisch groeien tijdens het schrijven. Misschien voegt dat wat frisheid en onvoorspelbaarheid toe. Maar ik vermoed dat ik zal blijven schrijven zoals ik gewend ben.

Wie zijn je favoriete auteurs? 

Oh, ik heb er zoveel... Patricia Highsmith, Robert Harris, Stephen King, Knausgård, Borges. In het Scandi-thriller genre ben ik een grote fan van Malin Persson Giolito en Tove Alsterdal.

En hoe verklaar je het succes van het Scandi-thriller genre?

Ik denk dat het voor ons Scandinaviërs moeilijk is om echt de vinger te leggen op waarom Nordic Noir zo'n succes is in het buitenland. Misschien is het de joy om te zien dat er een donkere onderstroom is in die idyllische kleine landen bovenin Europa.

In je boeken beschrijf je de prachtige Scandinavische natuur. Bezoek je deze plaatsen zelf en beleef je de avonturen van de hoofdpersonages uit de eerste hand, of doe je desk research?

Ja, dat doe ik zelf. Voor mij maakt het deel uit van het echt in de schoenen van het hoofdpersonage staan, en het beschrijven van hoe hij/zij de natuur om zich heen ervaart. Ik trek al 25 jaar met vrienden. Maar we waren nog nooit in Sarek geweest, dus gingen we daarheen in 2019 toen ik het boek aan het schrijven was. We wisten dat het zwaar zou worden, maar het verschil was groter dan we hadden verwacht. We gingen erin als vijftigjarigen en kwamen er een paar dagen later uit als zeventigjarigen haha... 

Fårö, waar het grootste deel van IJzige val zich afspeelt, is heel vertrouwd voor mij omdat we daar een zomerhuis hebben (eigenlijk trekken we deze paasvakantie in ons nieuwe zomerhuis!). Mijn zoon is bezorgd dat ik binnenkort geen bekende locaties meer heb voor boeken of zo. Maar dat zal wel meevallen!

Image
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.