Skip to main content
Image
de duik sara ochs thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Sara Ochs
Uitgeverij(en) De Fontein
Publication year
Thrillzone score
4
Review date 4 June 2024
Categories Thriller
Share this review

Koh Sang, een klein idyllisch eiland aan de Thaise kust. De perfecte plaats om te genieten van je eerste duik en het paradijs op aarde voor een aantal expats die, hun verleden ontvlucht, samen de plaatselijke duikschool en het bijhorend resort runnen. Zo zijn er ondermeer het pas verloofde stel Cass en Logan. Zij duikinstructrice, hij uitbater van de Frangipani bar. Samen met hun collega’s / vrienden lijken ze alles op orde te hebben. Een tragisch dodelijk ongeval van één van de resortgasten ligt ondertussen achter hen en het dagdagelijkse leven heeft zich hervat. Tot Cass tijdens één van haar duiklessen stuit op het lichaam van een van haar cursisten. Het begin van een rollercoaster aan gebeurtenissen die het paradijselijke leven van de expats dreigt te beëindigen of op zijn minst in gevaar brengt.

De Duik is het thrillerdebuut van de Amerikaanse Sarah Ochs. Deze docente Recht en fervent reizigster droomde al lang van het schrijven van een roman, maar het idee schrijfster te worden leek haar lange tijd slechts een fantasie. Tot nu, met haar opmerkelijk debuut dat het midden houdt tussen een psychologische thriller en een whodunnit.

Verteld vanuit het standpunt van enerzijds Cass en anderzijds Brooke - een travel influencer die op Koh Sang verblijft - neemt Ochs de lezer mee op verkenning van het idyllische eiland dat, naarmate het verhaal vordert, veel van zijn fraaie karakter verliest. Al is dat voornamelijk te danken aan zijn bewoners en hun gasten.

Na een ietwat moeizame start, de personages moeten nu eenmaal geïntroduceerd worden, weet Ochs al snel de lezer voor zich te winnen en zal een veelbelovende proloog zijn verwachtingen meer dan waarmaken. Met veel vaart ontrafelt zich een verhaal vol geheimen en verborgen agenda’s die zich mondjesmaat aan de lezer openbaren en die lezer steeds weer opnieuw op het verkeerde been zetten of op zijn minst doet twijfelen aan de oprechtheid van de diverse karakters. Niets lijkt wat het is en dit betert er zeker niet op als er nog een derde dode valt.

Ochstoont zich een meester in het bespelen van de lezer en de weldoordachte uitwerking van de personages is hierbij zeker een pluspunt. Sympathie en walging, begrip en onbegrip, ze wisselen elkaar in hoog tempo af en zorgen ervoor dat je als lezer betrokken blijft bij het verhaal zonder echt te weten voor wie een kant te kiezen. Verder lezen is de enige boodschap en na een gewelddadige climax volgt de enige smet op het verhaal: een epiloog waarbij de schrijfster net iets te ver gaat in haar poging tot misleiding. Een compleet overbodige twist na een afgerond verhaal. We zagen en lazen het al eerder, jammer dat Ochs in die val van overdrijving trapt, anders was De Duik misschien wel het perfecte debuut.

Nu is het vooral een veelbelovende psychologische thriller annex whodunnit die veel goeds belooft voor de toekomst en misschien wel één van die boeken die je deze zomer moet gelezen hebben. Uren leesplezier sowieso gegarandeerd.

Image
Koen de Chevalier.jpeg
Koen Chevalier
Geboren in het jaar 1973, ontstond de liefde voor boeken enkele jaren later toen in de klas Koning van Katorenvoorgelezen werd. Na een relatief korte periode van jeugdboeken was al snel de Agatha Christie collectie van mijn ouders aan de beurt, al even snel gevolgd door de Stephen King collectie uit de plaatselijke bibliotheek.

De start van een passie voor spannende literatuur. Robin Cook en John Grisham behoorden, na de eerder genoemde Stephen King, tot de eerste favorieten, waarna de smaak steeds breder werd en na verloop van tijd steeds meer en meer ging toeleggen op de psychologische thrillers van oa Karin Fossum en Arnaldur Indridason.

Andere favorieten: RJ Ellory, Pierre Lemaitre, Sebastian Fitzek, Bernard Minier en Joseph Knox en dichter bij huis Hilde Vandermeeren en Anja Niewierra. Niet toevallig allemaal auteurs die met weinig woorden de lezer een verhaal kunnen intrekken en uitblinken in sfeerschepping en uitwerking van personages. Al moeten ook zij ook mijn kritische stem overwinnen en is,zoals voor elke ander auteur, het ene boek het ander niet.

Naast thrillers gaat mijn leestijd, mede door mijn achtergrond als maatschappelijk werker, ook uit naar goed onderbouwde true crime, waarbij mijn interesse voornamelijk ligt bij het psychologische. Sensationele feiten en gruwelijke details zijn niet aan mij besteed, het hoe en waarom des te meer. Mijn vriend de seriemoordenaar (The stranger beside me) van wijlen Ann Rule blijft op dat vlak voor mij een meesterwerk.

Write your review!

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.