Annelies Hiemeleers is een verhalenverteller met een grote liefde voor fantasie en avontuur. Ze is leerkracht geschiedenis in het secundair onderwijs. Ze is gehuwd en heeft twee zonen. Goudgloed is haar debuut voor de jeugd vanaf 10 jaar.
Koning Dignus worstelt met zijn koningschap, omdat hij niet direct uit een koninklijke bloedlijn stamt. Hij wil zich maar al te graag bewijzen, en bedenkt daarvoor een gewaagd plan, waarbij zijn leven weleens op het spel kan komen te staan. Zal een mystieke schat vinden hem daarbij kunnen helpen? Echter kan hij niet voorzien dat zijn zoons onverhoopt in zijn plan zullen worden betrokken. Al snel ontdekken de broers dat hun vader door zijn roekeloze plan niet alleen zijn familie in gevaar heeft gebracht, maar dat Goudgloed wordt meegesleurd in een meedogenloos verval. Kunnen zij de opgelopen schade terugdraaien?
Het verhaal van het koninkrijk Goudgloed begint met Samuel, die letterlijk zijn geheimen begraaft voor hij definitief de wereld verlaat. Daarmee is de interesse in het verhaal gewekt. Het perspectief draait vervolgens naar Aron, die met smart op de thuiskomst van zijn vader wacht. Eerder vond hij enkele bladzijden van een belangrijk boekje. Nu zijn vader weer niet naar huis is gekeerd, besluit hij dan ook zelf te vertrekken, en naar zijn vader op zoek te gaan. Een ander perspectief is dat van Koning Dignus, die betreurt dat hij niet op tijd bij zijn vrouw en zoons terug kon zijn. In plaats daarvan probeert hij ergens elders halsstarrig te overleven.
De auteur heeft een waardig achtergrondverhaal voor de koninklijke familie uitgewerkt, waarin geheimen welig tieren. Een gedegen doel dat langzaam duidelijk zal worden, steekt de kop op, en dat geeft een interessante insteek. Dat maakt het dat lezers willen doorlezen, immers, dat geheim in de verhaallijn is ronduit boeiend en intrigerend.
De puzzels waar Koning Dignus en de tweeling in de eerste plaats op stuiten tijdens een zoektocht in de burcht is een leuke, uitdagende toevoeging voor de jonge lezers. Wanneer Koning Dignus onverhoopt alleen verder moet, en meer puzzels oplost die hem bij de verloren voorwerpen brengen, laat dat een spoor van vernieling van de natuur en het klimaat in Gloudgloed achter. Een relevant onderwerp, aangezien mensen in het echte leven ook sporen van vernieling achterlaten, waardoor de natuur kapotgaat. Het is dus pijnlijk herkenbaar voor de lezer die dit aan het hart gaat. Het zet vooral de jonge lezers aan het denken, en men kan hier dan ook enige lering uit trekken.
Emoties en gevoelens komen langzaam tot uiting, maar ze zijn er wel. Deze worden door de verhaallijn subtiel laten zien, en worden later nog eens verduidelijkt, waardoor eventuele vermoedens van de lezer wordt bevestigd.
Een vleugje diversiteit, in de vorm van op hetzelfde geslacht vallen, kan hierbij niet uitblijven. Goudgloed leert jonge lezers tevens waar hebzucht toe kan leiden, en geeft ook volwassenen stevig te denken. Aan het einde hebben de personages van hun fouten geleerd, en mede daardoor komt het uiteindelijk toch nog goed. Het plot geeft dus ook een mooie boodschap aan de lezer mee.
Hiemeleers schrijft niet alleen leuk voor de jeugd, ze stopt er ook iets leerzaams in, iets dat mogelijk van zichzelf is. Ze is een auteur die we zeker nog verder willen leren kennen.
Ik ben Saskia Boree. Boeken recenseren doe ik sinds 2013. Ik schrijf zelf ook verhalen, een hobby dat ik sinds mijn achtste uitoefen. In 2009 gaf ik zelf een boek uit, en zag SJM Schrijft in datzelfde jaar het levenslicht. Dat is een blog waar ik mijn recensies verzamel. Ik heb veel auteurs geholpen met proeflezen, en lees vrijwel de meeste genres. Enkele favoriete genres: thrillers, horror, suspense, sciencefiction en (urban) fantasy. Favoriete auteur is Stephen King. Sinds kort ben ik ook gastvrouw bij dBieb, en werk ik zo nu en dan als redacteur voor een plaatselijke nieuwssite.
All author reviews
Write your review!