Nederlandse Science Fiction is dunbezaaid. Hoe mooi is het dat een uitgever als Iceberg Books de handschoen heeft opgepakt om -onder andere- dit genre nieuw leven in te blazen. Een van hun paarden te stal is Jan D. Westerman, een 91-jarige (!) schrijver die vroeger op binnenvaartschepen werkte.
Even terugkijkend. In De Kronieken van Zanterre maakte de lezer in deel 1 -Gestrand op Helga’s Doem- kennis met Lev Teggert. Lev is een ruimtemarinier die in dat boek zijn schip Pinta van de aarde moet redden. Daar zijn een soort mutanten, muta’s, bezig de heerschappij over de wereld te krijgen. De mensheid vlucht en Lev is de laatste. Zijn missie mislukt echter en aan boord van de Pinta bevindt zich een levensgevaarlijke muta, Armanda. Ze ontsnapte naar Zanterre, een planeet ver van aarde. Lev gaat achter haar aan en daar begint deel 2, De val van de muta…
Lev bevindt zich op Zanterre en achtervolgt de muta. De reis brengt hem naar vele exotische oorden; van roversholen tot kleine dorpen en uiteindelijk grote steden. De wereld is bijzonder; hoewel het boek zich ver in de toekomst afspeelt, is de technologische ontwikkeling op Zanterre 18de en hooguit 19de eeuws. Dit zorgt regelmatig voor een soort middeleeuwse vibe, dat goed bij De val van de muta past. Let wel; het gehalte SF daalt hierdoor iets; het enige dat nog iets met dat genre te maken heeft, is het straalwapen van Lev. Misschien is het toch íéts meer Fantasy geworden, maar dat is geenszins erg. Wat ook goed terug te zien is, is de achtergrond van de auteur. Wederom weet hij een gedeelte scheepvaart in het boek te verwerken, iets waar hij nog steeds goed in thuis is.
Ondanks dat Westermans werk wordt vergeleken met Jack Vance, is er in deze Science Fiction een groot verschil; de actie en snelheid in De val van de muta liggen beduidend hoger dan in deel 1. De lezer zal dan ook door het boek razen, ondanks dat de wat oubollige taal van de auteur iets langzamer aan doet.
Soms wil de auteur echter wat té snel. Daardoor legt hij dingen niet goed uit, of komen zaken uit de lucht vallen. Ook het karakter van Lev is hierdoor wat instabiel. Waar hij ¾ van het boek als een koele kikker overkomt, is hij op het laatst ineens een boze, soms zelfs dictatoriale man. Dit doet wat schizofreen aan.
Toch verveelt De val van de muta nergens of is het leesplezier verdwenen door bovenstaande ontwikkelpunten. Het boek is zelfs echt heel fijn om te lezen. En de auteur laat op het eind nog ruimte voor een vervolg, hoewel hij Lev’s opdracht netjes afrondt. Dat geeft perspectief!
De val van de muta is een verfrissende Science Fiction waaraan de lezer uren plezier zal hebben.
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!
All author reviews
Write your review!