Overslaan en naar de inhoud gaan

Op 14 oktober is de nieuwe thriller van Gunnar Staalesen bij uitgeverij Marmer verschenen. Wie, horen we jullie denken? Nou, misschien gaat er een belletje rinkelen als we de hoofdpersoon van Gevallen engelen noemen: Varg Veum. Deze speurder gaat al een aantal decennia mee. In Nederland zijn we inmiddels ook al best wat titels verder, maar in thuisland Noorwegen zijn er al ruim 20 titels verschenen. Lees hier onze recensies nog eens terug.

Verschilt Varg Veum van andere Scandinavische hoofdpersonen? Ja, zei Staalesen in een interview met ons. Het grote verschil is dat andere detectives meestal vanuit een politiebureau werken en Varg Veum bij toeval het vak in is gerold. Van huis uit is hij maatschappelijk werker, die veel met probleemkinderen heeft gewerkt. Ook heeft hij zich beziggehouden met het opsporen van weggelopen kinderen, dus ervaring met onderzoeken heeft hij. Een prima achtergrond dus voor een privédetective. Bovendien was Varg Veum in de jaren zeventig een unicum want er waren in die tijd in Noorwegen eigenlijk geen privédetectives. Tegenwoordig is dat anders en zijn er veel gepensioneerde agenten die als detective werken. Verder is Varg Veum niet statisch, maar wordt hij ouder en verandert hij zowel in lichamelijk als in geestelijk opzicht. In het eerste boek was hij 34 en inmiddels is hij de 60 gepasseerd. Ook laat hij de fysieke confrontaties tegenwoordig liever over aan iemand die wat jonger en fitter is dan hij. Klinkt interessant toch?

Waarover gaat Gevallen engelen

Op de begrafenis van een vroegere klasgenoot ontmoet privédetective Varg Veum een oude schoolvriend, Jakob, gitarist van de ooit beroemde rockband The Harpers en getrouwd met Rebecca, Veums eerste echte liefde.

Varg en Jakob hervatten hun vriendschap, maar die komt al snel in gevaar als een gruwelijke moord wordt gepleegd: de leadzanger van The Harpers is koelbloedig doodgestoken. En is er sprake van toeval als blijkt dat twee andere leden van de band ook zijn overleden onder verdachte omstandigheden?

Wanneer Varg Veum ontdekt dat de slachtoffers onheilspellende, anonieme, kaarten hebben ontvangen met de afbeelding van een gevallen engel, verandert de kerstsfeer van Bergen in een sfeer van angst. Veum zal diep in zijn eigen tienerjaren en donkerste herinneringen moeten graven om het motief te ontdekken en daarmee de moordenaar te ontmaskeren.

Titel: Gevallen engelen

Auteur: Gunnar Staalesen

ISBN: 9789460683893 /E-ISBN: 9789460687334

 

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.