‘Op 11 februari zul je op het prater een man met de naam Arthur Grimm doden. Met een goede reden. En uit vrije wil.’Door haar gemoedstoestand raakt deze boodschap Norah en ze gaat op onderzoek uit. Wie is deze vrouw? En wie is Arthur Grimm? En hoe kan het dat de vrouw 11 februari noemde, de datum van de gebeurtenis die nu nog zo’n impact op haar heeft? Wat is er toen werkelijk gebeurd? Met hulp van een aantal goede vrienden gaat ze achter de feiten aan. Ondertussen gebeuren er onverklaarbare dingen met haar. In haar huis verdwijnen en verschijnen spullen, maar ook haar vrienden gaan anders op haar reageren.
‘Ze wilde dat ze gewoon even bij Max en Paul langs zou kunnen gaan. Maar Max had haar gemaild dat Paul vreselijk verkouden was en hoge koorts had, en dat hij daarom ook thuis zou blijven en voor hem zou zorgen. Er was geen uitweg, ze was met zichzelf alleen.’Er is in De schaduw veel aandacht voor hoe Norah alles beleeft, wat maakt dat je als lezer meegenomen wordt in haar gevoelswereld. Langzaam wordt je meegezogen in haar verleden en in de invloed op het heden. Als ze kennismaakt met Arthur Grimm en deze persoon allerlei nare gevoelens bij haar oproept, kun je je voorstellen dat ze tegen hem in actie wil komen…
‘Persoonlijk geloof ik in beslissingen. In de vrije wil desgewenst. Ieder van ons heeft de keus, maar bijna niemand maakt daar gebruik van. De meeste mensen zitten gevangen in hun patronen, die gewoonlijk uit een simpele combinatie van gewoontes, kuddegedrag en eigenbelang bestaan. Daarom is het teleurstellend eenvoudig om menselijk gedrag te voorspelen.’Als het verhaal van De schaduw vordert, wordt het steeds spannender. Aan de ene kant is daar de voorspelling en de vraag of Norah daadwerkelijk tot moord zal overgaan. Aan de andere kant is er de vraag wat er allemaal om haar heen gebeurt en met welke reden. Het leest vlot weg en dat is maar goed ook, want de spanning loopt aardig op! De ontknoping is verrassend en goed passend bij het verhaal.
Schrijf jouw recensie!