Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
een ingredient voor moord tom hillenbrand thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Tom Hillenbrand
Uitgeverij(en) De Fontein
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 24 januari 2025
Categories Thriller
Deel deze recensie

Tom Hillenbrand, geboren in 1972 in Hamburg, is een Duitse auteur en journalist. Hij studeerde politiek en economie en schreef voor publicaties zoals Handelsblatt, Spiegel Online en Financial Times Deutschland. Hillenbrand staat bekend om zijn culinaire misdaadromans met Xavier Kieffer in de hoofdrol, maar ook om sciencefictionwerken zoals Drohnenland en Hologrammatica. De Moord op het menu-serie combineert zijn passie voor gastronomie en spanning op unieke wijze.

In Een ingrediënt voor moord, het derde deel in de Moord op het menu-serie, draait alles om voormalig sterrenchef Xavier Kieffer. Samen met zijn vriendin, gastrocriticus Valerie Gabin, geniet hij van de Luxemburgse zomerkermis. Hun avond neemt een onverwachte wending wanneer een vreemdeling Xavier een mysterieuze magneetkaart geeft en vervolgens verdwijnt. De volgende ochtend wordt de man dood aangetroffen onder de Rode Brug. Was het moord of zelfdoding? Wat betekenen de computercodes op de magneetkaart, en waarom wordt Xavier plotseling achtervolgd? Het verhaal voert de lezer mee in een wereld van grondstoffenhandel, oplichters en gevaarlijke intriges.

De schrijfstijl van Hillenbrand is vlot en toegankelijk, maar het verhaal mist soms diepgang. Het onderzoek dat Xavier Kieffer voert staat centraal, terwijl details en beschrijvingen van de omgeving of personages onderbelicht blijven. Dialogen spelen een belangrijke rol in het verhaal en zijn voornamelijk gericht op gesprekken tussen Xavier en zijn contactpersonen die hem helpen meer te weten te komen. Valerie blijft daarbij grotendeels op de achtergrond. Wanneer ze naar de voorgrond komt met een aparte verhaallijn, voelt dit soms overbodig aan, omdat het weinig bijdraagt aan het centrale plot. Wat opvalt, is de bijzondere relatie tussen Xavier en Valerie, die een latrelatie hebben. Hun omgang met elkaar voelt soms wat onrealistisch, zeker gezien de spannende omstandigheden waarin ze verkeren. Deze dynamiek maakt hen echter ook uniek en afwijkend van het stereotype koppel. Voor lezers die de eerdere delen niet hebben gelezen, biedt het boek voldoende context om goed te volgen.

Hoewel het verhaal onderhoudend is en de culinaire elementen een frisse invalshoek bieden, ontbreekt er diepgang in zowel de plot als de karakterontwikkeling. De relatie tussen Xavier en Valerie zorgt voor interessante interacties, maar roept soms vragen op over geloofwaardigheid. De spanning blijft behouden door de intriges rondom de magneetkaart en de geheimen van de grondstoffenhandel, maar echte verrassingen blijven uit. Voor liefhebbers van luchtige thrillers met een culinaire twist is dit boek een vermakelijke keuze, maar het mist de verfijning van een hoogstaande thriller.

Een ingrediënt voor moord is een leuk boek dat zich goed laat lezen, maar niet uitblinkt in complexiteit of diepgang. Het biedt vooral ontspanning en een vleugje gastronomie, maar zal waarschijnlijk niet lang blijven hangen. Een aanrader voor wie op zoek is naar een toegankelijke thriller zonder al te veel pretentie.

Afbeelding
Lieselotte Danneels
Lieselotte Danneels
Ik ben Lieselotte Danneels. Ik woon samen met mijn gezin in het West-Vlaamse Brugge. Als job ben ik winkelverantwoordelijke bij een Telecomoperator.

Sinds 2020 recenseer ik voor ThrillZone. Mij zul je nooit zonder boek vinden; waar ik ook naartoe ga, ik neem een boek mee. Mijn favoriete genres zijn thriller en feelgood. Ook al lukt het door de drukte niet altijd om veel meters te maken per dag, iedere avond voor het slapen gaan moet ik een hoofdstuk gelezen hebben. Anders heb ik geen goede nachtrust.

Ik lees heel veel auteurs en ontdek ook graag nieuwe auteurs. Natuurlijk heb ik ook favoriete auteurs. Voor het thrillergenre zijn dit Karin Slaughter en Anja Feliers. Voor het feelgood genre zijn dit Rachel Hore en Lucinda Riley.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.