Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de laatste herinnering wide hogenhout.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Wide Hogenhout
Uitgeverij(en) Brave new books
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 23 juni 2021
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Wide Hogenhout (Den Haag, 1968) studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na zijn doctoraal zette hij zijn studie voort aan het Nara Institute of Science and Technology in Nara (Japan) en promoveerde daar op computerlinguïstiek. Tegenwoordig woont en werkt hij in België. In 2013 verscheen zijn roman Aangewaaid, gevolgd door De laatste herinnering in 2021. De laatste herinnering is een beklemmend verhaal over herinnering, identiteit en schuld.

Amsterdam, 2019. Samantha valt voor de mooie en ambitieuze kunstenares Mila. Haar gelukzalige verliefdheid verandert in een angstaanjagende droom wanneer blijkt dat Mila steeds meer herinneringen ophaalt die uit Sams eigen jeugd lijken te komen. Sam komt voor de grootste uitdaging van haar leven te staan als ze dit mysterie heeft doorgrond. Ze neemt een dramatische stap. Als er vervolgens een moord wordt gepleegd moet Sam alles op alles zetten om haar onschuld te bewijzen.

De laatste herinnering is een beklemmend verhaal over Samantha en Mila. Wanneer Samantha onverwachts verliefd wordt op Mila, een ambitieuze kunstenares, lijken ze meer gemeen te hebben dan ze aanvankelijk hadden gedacht. Mila vertelt bizarre details uit haar jeugd die Samantha op dezelfde manier beleefd heeft. De overeenkomsten stapelen zich op, van de kleinste details tot de intiemste momenten en gevoelens. Samantha wordt bang en vraagt zich af wat er aan de hand is, houdt Mila haar voor de gek of hebben ze inderdaad dezelfde herinneringen aan hun jeugd? En hoe is dat dan mogelijk?

‘Veronica fronste haar wenkbrauwen en knikte. Ik ging verder. ‘Het probleem is dat onze jeugdherinneringen overeenkomen. We hebben dezelfde herinneringen.’ Ik wachtte even op haar reactie. ‘Ja, nou, dat is toch mooi?’ zei ze. ‘Nee, ik bedoel exact hetzelfde. Alsof we dezelfde film in ons hoofd hebben. We herinneren ons hetzelfde klaslokaal. Elke vakantie, iedere liefde, alles. Elk verhaal dat we elkaar vertellen over onze jeugd komt precies overeen. En… ik ben doodsbang.’

De laatste herinnering wordt verteld vanuit het perspectief van Samantha. De spanning is duidelijk te voelen en houdt gedurende het hele boek aan. Wanneer Samantha een groot geheim ontrafelt komt ze voor de bizarste uitdaging van haar leven te staan. Deze dramatische stap zal haar leven voorgoed op zijn kop zetten en er zal geen weg terug meer zijn. Samantha heeft echter geen andere keuze dan de uitdaging aan te gaan, al is niet iedereen het daarover eens. Wanneer er tot overmaat van ramp ook nog een lijk op haar balkon ligt moet Samantha alles op alles zetten om haar onschuld te bewijzen.

De plot is origineel en mooi uitgewerkt, de schrijfstijl meeslepend. De karakters zijn goed gekozen en duidelijk neergezet. Gelukkig is de techniek nog niet zo ver dat dit ook daadwerkelijk plaats zou kunnen vinden. Het einde is verrassend en zie je niet aankomen.
Een minpuntje zijn de slordigheidsfoutjes die veelvuldig in het boek voorkomen.


Al met al is De laatste herinnering een thriller waar je veel aangename leesuurtjes aan zult beleven. Spannend vanaf het begin tot aan het eind!
 

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.