‘Maar bij Code zwart was het uiteindelijk van groot belang dat de kinderen een mogelijkheid kregen om elkaar te vinden. Daartoe was bij elke Moeder een klok ingebouwd die aftelde tot het moment waarop haar kind zes jaar oud werd. Op dat moment moest ze een reeks instructies volgen die haar naar een specifieke, veilige locatie zou brengen. Daar zouden medische voorraden, voedsel en onderdak zijn. Daar konden de nieuwe kinderen een gemeenschap vormen. Met een beetje geluk zouden er ook goedwillende overlevende mensen zijn om hen te verwelkomen.’In 2054 worden de kinderen geboren in een woestijn in het zuidwesten van Amerika. Een van hen is Kai, die wordt opgevoed door Rho-Z, die hij Rosie noemt. Deze robotmoeder voedt, verzorgt en beschermt hem. Ze hebben een bijzondere band waarbij de chip die in zijn voorhoofd zit, zorgt voor een directe verbinding tussen zijn hersenen en de programma’s in Rosie. Dit wordt zo knap beschreven dat je meegaat in het verhaal en niet meer het gevoel hebt dat het science fiction is, maar de realiteit van dat moment.
‘Jouw chip is speciaal’, had Rosie hem verteld. ‘Hij is onze band.’ Hij zorgde ervoor dat ze elkaar kenden, zei ze. Zo sprak ze met hem; behalve tijdens spraaklessen gebruikte ze nooit haar hoorbare stem.'Het team van overlevende wetenschappers (dankzij een anti-middel wat beperkt gemaakt kan worden) houdt de kinderen in de woestijn zoveel mogelijk in de gaten en ondersteunt hen door extra watervoorraden te geven. Ze kunnen daarbij niet te dicht in de buurt komen, omdat dan de moederrobots uit bescherming hun kinderen gaan verdedigen. De stukken waarin de mensen in contact met de moederrobots komen zijn spannend beschreven. Op een van hun zoektochten vinden ze Misha, een net geboren meisje, waarvan de robotmoeder kapot is gegaan. Ze redden haar en nemen haar mee. James en Sara, haar echte ouders, zijn dolblij met deze vondst en voeden haar op. Er is ook veel aandacht voor de overdenkingen van Misha, die tijdens het opgroeien langzamerhand ontdekt hoe dingen gegaan zijn. Carole Stivers geeft situaties en omgevingen in een paar zinnen treffend weer, waardoor je dit voor je ziet.
‘Maar om een virus naar binnen te krijgen moet er een nieuwe code geüpload worden. De Moeders zullen dat niet toestaan.’… ‘Nee. We moeten proberen de code via een veilig kanaal te uploaden, via iets waarvan ze de input aanvaarden omdat ze daartoe geprogrammeerd zijn… zoals de tablets. ‘ ‘Maar hoe…O…’James zal Misha voor zich, alleen in haar kamertje in het Presidio. ‘Denk je echt dat Misha dat voor elkaar kan krijgen?’De moedercode is een geweldige science fiction thriller. Het biedt een mooie combinatie van stijlen waardoor veel lezers er van zullen genieten: veel persoonlijke ontwikkelingen, met aandacht voor psychologie, maar ook voor de menselijke relaties. Daarnaast worden de wetenschappelijke achtergronden van zowel het virus als de kunstmatige intelligentie helder uitgelegd. En dan is het bovenal een boeiend geschreven, spannend verhaal. Voor ieder wat wils!
Schrijf jouw recensie!