Skip to main content
Image
een raam geen sleutel jussi adler olsen recensie thrillzone.jpg
Serie Serie Q
Auteur(s) Jussi Adler-Olsen
Uitgeverij(en) Uitgeverij Prometheus
Publication year
Thrillzone score
4
Review date 15 April 2024
Categories Scandinavisch
Share this review

Eén raam, geen sleutel is het tiende - en tevens laatste – deel van de immens populaire Q-serie. Voortaan kan de Deense thrillerschrijver Jussi Adler-Olsen op zijn lauweren gaan rusten. Of niet? Afdeling Q is een onderdeel binnen de Deense politie, belast met obscure, onopgeloste cold cases. Dit clubje bestaat uit een aantal markante speurneuzen. 

Tweede kerstdag 2020. Carl Mørck is lid van Q; hij is onderweg naar de gevangenis. Deze keer niet om een misdadiger op te zoeken, de speurder is zelf in de boeien geslagen. Vijftien jaar na een beestachtige spijkerpistoolzaak, is hij aangeklaagd wegens drugssmokkel en moord. Zelfs achter slot en grendel, verkeert hij in acuut levensgevaar. Ei zo na wordt hij neergestoken. Een onbekende heeft een beloning van een miljoen kronen op zijn hoofd gezet. Wie en waarom?

De Kopenhaagse politie laat hem eveneens in de steek. Uitgezonderd drie van zijn vertrouwde teamleden; Rose, Assad en Gordon vechten fel terug. Het trio zet alles op alles om de oude en complexe spijkerpistoolzaak op te helderen. Slagen zij erin om Carl weer vrij te krijgen? 

‘Carls gewonde hand klopte en de rest van de nacht sliep hij helemaal niet. Dat was dus al de tweede nacht en het slaapgebrek begon nu al aan hem te vreten.’

In dit ultieme Q-verhaal graaft de auteur heel diep in het verleden en heden. Door middel van veelvuldige perspectiefwisselingen en een groot aantal personages, zet hij een stevige structuur op. Telkens geeft hij duidelijk aan wie aan zet is en wanneer de passages zich afspelen. Vaak verwijst hij naar de inhoud van de vorige boeken, toch volstaat dergelijke informatie niet om alle gebeurtenissen op de achtergrond te verhelderen. Twee prologen, respectievelijk in 2005 en 2020, helpen je ietwat op weg. Voorkennis van de vorige negen delen is in ieder geval aangewezen. Pas na meer dan tweehonderd pagina’s komt het misdaadverhaal goed onder stoom en wordt de spanningsboog strakker. 

In Eén raam, geen sleutel legt Adler-Olsen deels de focus op Carls psychische en emotionele toestand. De opgesloten hoofdpersoon voelt zich zowel bedreigd als machteloos. In de gevangenis beleeft hij zijn grootste levenscrisis. Het toekomstperspectief van deze held ziet er niet echt rooskleurig uit. Gelukkig kan hij rekenen op drie trouwe, excentrieke leden van zijn divisie. Rose, Assad en Gordon krijgen hier afdoend aandacht, iets wat ze elk afzonderlijk ruimschoots verdienen.   

‘Wanneer kwam de volgende aanval? En zou het de volgende keer wel lukken? Het zorgde er bijna voor dat zijn benen onder hem begonnen te wankelen.’

De apotheose levert een verrassende dader op, na een heftige krachtmeting. Dat heet afsluiten met een onvervalste knaller. Over de honingzoete epiloog kun je wellicht discussiëren. Hiermee is de Q-cirkel evenwel helemaal rond. De sleutel gaat definitief in het slot; over en uit. Amen. 

Image
Guy Doms.jpg
Guy Doms
Ik ben geboren en getogen in Vlaanderen. Leesfanaat vanaf mijn zevende; meer dan een halve eeuw en ik weet niet hoeveel boeken later, heeft het leesvirus me nog steeds flink te pakken. Recenseren doe ik sinds 2010; leesclubs begeleiden (zowel online als live) vind ik boeiend en leerrijk. Reizen en fietsen zijn mijn andere passies.

Wat vinden lezers...

Mathijs

22 November 2024 11:43

3

Het verhaal is interessant om te volgen. Het boek heeft een hele andere opbouw dan in alle andere boeken. De situatie rondom de aanklacht richting Carl wordt eindelijk verhelderd. Mooi dat Merete Lyngaard uit ‘Een vrouw in de kooi’ haar opwachting maakt.

Wat erg storend is is het aantal kromme zinnen. Wellicht te wijten aan taalfouten. Er is een aantal passages/zinnen te vinden die gewoonweg niet lekker lezen. Heel apart. In de andere boeken nooit zo gelezen.

Write your review!

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.