De Nederlandstalige thrillerliefhebbers kunnen Grethe Boe kennen van haar debuut Mayday, een arctische actiethriller waarbij ze F-35 pilote Ylva Nordahl introduceerde. Ze gooide daarmee hoge ogen in haar eigen land, want met het boek stond ze een aantal weken bovenaan de verkooplijsten. Zwaar geschut is het tweede deel in de Nordahl-reeks.
Timothy Dalton werkt op de Amerikaanse onderzeeboot USS Pennsylvania. Hij hoort iemand wegrennen in de besturingsruimte. Daarna volgt een kleine explosie. De schade van de onderzeeboot zorgt ervoor dat de duikboot voor reparatie naar Spitsbergen moet varen.
Ylva Nordahl geniet met haar vriend Storm van een vakantie op de Galapagoseilanden. Wanneer ze samen een duik nemen, blijkt dat er met haar apparatuur is gerommeld. Ze overleeft het maar net.
Alle pijlen wijzen naar de corrupte Amerikaanse generaal Rove. Zijn plannen blijken niet mals; een nucleaire derde wereldoorlog om zo alle politieke systemen te destabiliseren. Ylva zal undercover naar een wapenbeurs in Beijing moeten, alwaar ze een afspraak heeft met iemand met de codenaam ‘Sneeuwluipaard’. Die persoon blijkt meer te weten over de snode plannen van Rove…
Bovenstaande zegt al genoeg; Boe heeft vele ijzers in het vuur om een sterke technothriller te schrijven. En dat lukt haar met Zwaar geschut, want de plot blijkt aanstekelijk interessant.
Bovendien weet Boe haar thriller een sterk actueel gevoel mee te geven. De NAVO staat op een kruispunt, wanneer de Chinezen, Rusland, en een aantal andere rogue states allen in één plot samenkomen. Ook weet de Noorse de rol van huurlingen uitstekend aan het papier toe te vertrouwen. Vooral de keerzijde van de inzet van dit soort legers is risicovol, zo blijkt uit haar portrettering van Titans, het bedrijf van de slechte Rove.
Soms voelt het allemaal wel wat vergezocht. Zoals de verhaallijn dat een F-35 pilote zomaar undercover naar een Chinese wapenbeurs kan gaan, doet wellicht de wenkbrauwen wat fronsen. Toch staat daar iets tegenover; de bijzonder goed uitgewerkte personages die weer een stuk extra realisme aan het verhaal toevoegen.
Tot slot; ben je liefhebber van natuurbeschrijvingen, dan weet Boe ook daar de lezer te verrassen. Van de bergen in Afghanistan tot de ijzige vlaktes op Spitsbergen; de auteur trekt haar lezers de woeste natuur in, om ze rillend achter te laten.
Zwaar geschut is een bijzonder actuele politieke-/actie-/technothriller, waaruit blijkt dat er ook andere thrillers dan ‘Scandi’s’ uit het hoge noorden kunnen komen. Sterk werk.