Skip to main content
Image
verstoord a.g. howard young adult recensie thrillzone.jpg
Serie Wonderland
Auteur(s) A.G. Howard
Uitgeverij(en) Boekerij
Publication year
Thrillzone score
4
Review date 16 April 2025
Categories Young Adult
Share this review

Anita Grace (A.G.) Howard is geboren in Massachusetts, en woont in de Texas Panhandle. Ze is getrouwd en moeder van twee volwassen kinderen. Ze verdeelt haar dagen tussen tijd doorbrengen met haar gezin en plannen maken voor haar volgende boek. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Howard van rolschaatsen, fietsen, skiën, tuinieren en familievakanties, die op elk willekeurig moment een spontaan uitstapje naar een 18e-eeuws kerkhof of een veroordeeld schoolgebouw voor fotomomenten kunnen omvatten. Verstoord is het tweede boek in de Wonderland-serie, dat onder het genre Young Adult valt.

Alyssa heeft haar val naar Wonderland overleefd, en redde daarbij Jeb. Ze ontsnapte aan de beproevingen van de excentrieke, doch mysterieuze Morpheus en ontliep de wraak van de Rode Koningin. Nu ze dat allemaal heeft doorstaan, lijkt al het andere uit de ‘echte’ wereld een makkelijke opgave. Alyssa’s toekomst voelt echter als een uitdaging, omdat haar moeder, die net is ontslagen uit een psychiatrisch ziekenhuis, zich beschermend en achterdochtig opstelt. Dan duikt Morpheus onverhoopt op bij haar op school, enkel om haar over te halen een nieuw duister avontuur aan te gaan in Wonderland, waarbij ze zowel Jeb als haar ouders in gevaar brengt. Kan ze haar dierbaren opnieuw in veiligheid brengen, of zal ze haar hoofd verliezen tijdens het dodelijke gevecht met de Rode Koningin?

Protagonist Alyssa heeft al aardig wat doorstaan in Wonderland, en A.G. Howard weet in Verstoord dan ook weer moeiteloos in het karakter te kruipen. Wie het eerste boek in deze serie heeft gelezen, weet dat er een melancholische ondertoon in de verhaallijn schuilt, en dat is in dit vervolg ook weer het geval.

Hoewel lezers weer even in het verhaal moeten komen, is de manier van vertellen intrigerend, met een diepe intonatie en een sereen randje. De auteur heeft de tijd genomen om de eigenschappen en kenmerken zorgvuldig bij de karakters naar voren te brengen. De personages zijn opmerkelijk, wellicht niet altijd even sympathiek, al geeft hen dat ook een interessante insteek. Lezers gaan zich afvragen waarom ze reageren zoals ze reageren, en waarom zich juist die emoties in hen zijn gevaren. Dit zorgt voor een speciale dynamiek tussen hen, waar lezer niet altijd de vinger op zal kunnen leggen, en dat houdt het interessant.

Een vleugje Portal Fantasy siert de verhaallijn, wanneer de auteur het heeft over de deuren en sleutels tussen het mensenrijk en Wonderland. Magie en manipulatie gaan dan ook hand in hand, waarbij enkele oude bekenden uit het klassieke Alice in Wonderland sporadisch zullen opduiken. Je zou ook kunnen stellen dat er sprake is van magisch realisme, waarbij de scenes met de zogenoemde Nederlingen moeiteloos in absurde beelden uit Wonderland in het mensenrijk zijn over gevloeid. Een voorbeeld hierin is wanneer Alyssa in het ziekenhuis de stretcher waarop haar moeder slaapt ziet veranderen in een cocon van een spin. Extra griezelig is het, wanneer het niet haar moeder is, die de spin heeft ingekapseld. Na deze gewaarwording wordt alles, uiteraard, weer normaal, in hoeverre dat in deze verhaallijn dus mogelijk is.

Alyssa is zelf een bijzonder meisje, die met planten en insecten kan communiceren. Niets is dan ook zwartwit in deze wereld, en het grijze gebied tiert welig. De karakters kunnen elkaar maken of breken, aantrekken of afstoten. Het verwisselen van gedaante, opoffering, en acceptatie komen tot interessante situaties, waarbij langzaam maar zeker duidelijk wordt, wie welke rol speelt.

Uiteindelijk blijkt dat de protagonist niet alleen een oorlog uit te vechten heeft in het chaotische Wonderland. De situatie aan het menselijke thuisfront is nog niet gestreden, en opnieuw zal ze haar reputatie moeten aanscherpen, om het vertrouwen in haar te kunnen rechtvaardigen. 

Howard komt tot een ontknoping die wat aan de griezelige kant kan zijn, waarbij opmerkelijk meer tot leven lijkt te komen, dan gewenst is. De slogan “We zijn hier allemaal gek”, krijgt daardoor een wel heel letterlijke betekenis. Lezers gaan onverhoopt naar het volgende deel in deze serie uitkijken. Het is een geweldig geschreven moderne draai op een al bestaande klassieker. 

Image
Saskia Boree.png
Saskia Boree
Ik ben Saskia Boree. Boeken recenseren doe ik sinds 2013. Ik schrijf zelf ook verhalen, een hobby dat ik sinds mijn achtste uitoefen. In 2009 gaf ik zelf een boek uit, en zag SJM Schrijft in datzelfde jaar het levenslicht. Dat is een blog waar ik mijn recensies verzamel. Ik heb veel auteurs geholpen met proeflezen, en lees vrijwel de meeste genres. Enkele favoriete genres: thrillers, horror, suspense, sciencefiction en (urban) fantasy. Favoriete auteur is Stephen King. Sinds kort ben ik ook gastvrouw bij dBieb, en werk ik zo nu en dan als redacteur voor een plaatselijke nieuwssite.

Write your review!

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.