Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
vuurduivel nathalie pagie thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Nathalie Pagie
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
0
Review date 10 augustus 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Plaats hieronder je Leesclub recensie!

Afbeelding
Linda
Linda van de Velde
Mijn naam is Linda van de Velde – de Vries, geboren en getogen in 1985 in Leeuwarden.
Ik ben getrouwd met Marinus en samen hebben wij twee prachtige dochters.
Kinderen hebben mijn hart gestolen, hun onbevangenheid en hun gedrag heeft me altijd erg gefascineerd.
Ze zitten boordevol fantasie en leven vanuit hun gevoel.
Hoe mooi is dat? Dat zijn wij als volwassenen een beetje verleerd.
Ik ben leerkracht in het speciaal onderwijs voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en slechthorendheid.
Daarnaast heb ik sinds ’21 mijn eigen praktijk als kinder- jongeren- en opvoedcoach en werk ik veel met emotionele uitdagingen en gedrag.

In mijn vrije tijd hou ik van wandelen, wielrennen, gravelen, winkelen, gezelligheid met familie en vrienden en lees ik graag een boek.
Heerlijk dat je vanuit je luie stoel op reis kunt naar verre oorden en allerlei karakters en personages leert kennen. Daar kan ik onwijs van genieten!
Ik geniet van het recenseren voor Thrillzone en vind het leuk om af en toe zeer verrast te worden door nieuwe debuten.

Wat vinden lezers...

Margje V

4 december 2022 15:26

5

‘Een enorm spannend verhaal met een zeer origineel plot.’

Een prachtige cover in het ‘vuur’ oranje met een uitvouwbare binnen flap. Hierop een mooi plaatje van het Australische landschap. Achterop een bijzonder goede auteursfoto van Nathalie.

Alice Springs, Northern Territory, New Australia 1952
Jake neemt zijn vrouw mee voor een picknick op een hete middag.
Daar veranderd zijn leven als zijn vrouw voor zijn ogen in brand vliegt.

Jake vind het leven vervolgens zo moeilijk dat zijn zoontje Sam bij zijn zus moet gaat wonen. Helaas woont ze een paar duizend kilometers van hem vandaan en kan hij alleen videobellen om hem te zien.
Jake heeft de lol van het leven opgegeven totdat zijn oude dienstmaatje Oliver voor zijn deur staat die hem vraagt om bij een elite brandweerteam te komen helpen.

Cody Cox alias de vuurduivel heeft jaren geleden vreselijke branden gesticht, waardoor er veel land verloren is. Veel dieren en mensen zijn hierdoor overleden. Cody is nooit gevonden. Nu is er iemand die heel veel geld wil en dreigt nog grotere branden te stichten als hij dit niet krijgt.

“Een levensgevaarlijke kleuter met grootheidswaanzin.”

Jake traint met Oliver om de proeven door te komen die hij als brandweerman moet doen.
Als piloot postbezorger voor onbereikbare plekken per auto, is Jake gewend om in kleinere vliegtuigen precisie vluchten te maken en is hij hierdoor een goede toevoeging voor het Elite team.

Het duurt niet lang voordat het team van Chief Kelly naar de eerste brand wordt gestuurd en het jagen op de nieuwe brandstichter begint. Is Cody Cox terug of is dit een copycat? En wat wil hij de dader eigenlijk bereiken?

Emily, de zus van Jack is journaliste en doet onderzoek naar meerdere zelfontbrandingen en komt hierdoor zelf in gevaar.

Het verhaal is zeer origineel en heeft een goede spanningsboog. De auteur heeft duidelijk onderzoek gedaan en is zelf in Australië geweest. Je proeft de sfeer van Australië heel goed en door de ‘mate’ en dat soort woorden blijf je ook in die sfeer. Het leven van een brandweerman en waar hij doorheen gaat, hoe de branden worden geblust, wordt goed weergeven.
Je kan moeilijk stoppen met lezen in dit boek en de uiteindelijke dader was voor mij een verrassing.
Je kunt je inleven in de personages en doordat Nathalie heel mooi beeldend kan vertellen zie ik zelfs de de uitdrukking van gezichten voor me.

Vijf sterren voor Vuurduivel.

Corina Geraets - Netten

4 december 2022 15:26

4

Van Nathalie heb ik al meerdere boeken mogen lezen en stuk voor stuk zijn het goed geschreven en doordachten verhalen. Ook in dit boek ontbreekt niet aan een goed doordacht plot en een gezonde dosis spanning.

Het verhaal speelt zich af in de toekomst. De personages krijgen te maken met extreme warmte. Niet de hitte maar Cody is de dreiging voor het land. Een rij van gebeurtenissen houd je in de ban van het boek. De personages maken persoonlijke groei door en worden meegesleurd in een treurig maar ijzingwekkend verhaal.
Persoonlijk vind ik de andere verhalen, met name de serie over Tara en Diego, beter omdat die voor mij wat realistischer zijn. Het stukje sciene fiction heb ik wat moeite mee daarom voor mij 4*.

Al bij al heb ik het boek met veel plezier gelezen en kan ik het zeker aanraden.

Annemarie Snels-Buijk

4 december 2022 15:26

5

Voor de Thrillzone leesclub 297 mocht ik Vuurduivel van Nathalie Pagie lezen. Hieronder mijn recensie.

Hoofdstuk 1 van Vuurduivel zet je als lezer meteen op scherp. De zelfontbranding van Kristie, de vrouw van hoofdpersoon Jake en moeder van de kleine Sam, belooft een horrorverhaal. Gelukkig blijft Nathalie Pagie bij haar leest. Vuurduivel is geen horror, maar een vlot leesbare thriller die van begin tot einde lekker spannend is. Met af en toe een kleine adempauze. Vooral de laatste honderd pagina’s zit de vaart er goed in. De korte hoofdstukken helpen hier ook bij.
Vuurduivel is een ecothriller. De teloorgang van het milieu in Australië (het verhaal speelt zich af tussen 2040 en 2055) is een van de belangrijke spanningselementen. Australië en zijn inwoners worden voor de tweede keer in vijftien jaar geteisterd door grote branden, veroorzaakt door de Vuurduivel. Nathalie Pagie heeft een zeer originele methode bedacht om deze branden te laten ontstaan. Zo origineel dat zelfs blussen met water averechts werkt.
De personages zijn goed beschreven, zodanig dat ik ze echt voor me zag. De wisseling in perspectief, dat switcht tussen de held Jake, zijn zus Emily en de Vuurduivel, werkt hier aan mee. Zelfs de Vuurduivel heeft menselijke kanten en krijgt daardoor een gezicht. Al is hij natuurlijk een psycho die onder het mom van het ‘heilige’ doel, slechts een ding voor ogen heeft: erkenning voor zichzelf.
De setting Australië komt duidelijk terug in de plaatsnamen van de hoofdstukken. Ook kun je in Vuurduivel de zeer verschillende gebieden van Australië terugvinden. De rode woestijn rondom Alice Springs, het klammige in Darwin. Ik ben zelf in Australië geweest en kon me er tijdens het lezen weer terugzien.
Het verhaal zit goed in elkaar zit, de verhaallijnen komen goed bij elkaar. Ik had alleen iets te snel door wie de Vuurduivel moest zijn.
De boodschap die Vuurduivel mij heeft meegegeven: ben een beetje zuinig op onze aardbol, we hebben er maar 1 van.
Al met al een dikke 9 voor deze 13e thriller van Nathalie Pagie.

Linda

4 december 2022 15:26

5

Het boek bestaat uit twee delen, het begint in de zomer van 2052; de jonge Jake Ryan is zijn vriendin verloren door een spontane zelfontbranding. De eerste tijd sluit hij zich op in zijn huis en maakt een zware tijd door. Hij wil er niet over praten en leeft als een kluizenaar. Zijn zus Emily daar en tegen, gaat juist op onderzoek uit om te kijken of er meer spontane zelfontbrandingen in het land hebben plaats gevonden. Dit doet zij naast haar werk als journalist voor de New South Wales Journal en zij heeft Sam, het vierjarige zoontje van Jake, onder haar hoede genomen.

Dan komt Jake’s vriend en oude dienstmaat, Oliver Wilson, Jake vragen of hij bluspiloot wil worden van een eliteteam, het is een geheime missie van de veiligheidsdienst om de Vuurduivel tot stoppen te dwingen. Wat is zijn motief en de tijd begint te dringen nu de branden elkaar in rap tempo opvolgen.

In het tweede deel stap je 12 jaar terug in de tijd en lees je het verhaal in het jaar 2040; de persoonlijke geschiedenis van de Vuurduivel en hoe Australie weer langzaam opkrabbelt na een lange periode van bosbranden, welke maatregelen worden er genomen en hoe gaat de bevolking hiermee om. De schrijfster weet goed de sfeer en omgeving te beschrijven, dat is heel herkenbaar.

De korte hoofdstukken en de afwisseling tussen de Vuurduivel en Jake en Emily zijn fijn en lezen makkelijk weg. Bijna ieder hoofdstuk sluit af met een spannende zin of cliffhanger waardoor je graag wilt doorlezen. Heel knap van de schrijfster om Australie te beschrijven in de toekomst, stoeiend met een klimaatprobleem en hoe de bewoners daarmee omgaan. De schrijfster lijkt wel een klimaat waarschuwing aan haar lezers te willen meegeven. De methodiek van de Vuurduivel is meer dan origineel te noemen, zonder hier iets over te verklappen.

Kortom een zeer spannende thriller waarbij het letterlijk heet wordt onder de voeten van de inwoners van Australie!

ElinevRavestein

4 december 2022 15:26

3

Vuurduivel is een bijzondere thriller met een vleugje Science Fiction. Het verhaal speelt zich in de toekomst af. Er blijven bepaalde onderwerpen in je hoofd zitten, omdat het toch ook wel raakvlakken met de werkelijkheid heeft. Namelijk, dat we zuinig moeten zijn op onze aarde. Het boek bevat best heftige hoofdstukken, maar toch wil je door blijven lezen. Ook bevat het boek een bijzondere plottwist, die ik niet aan zag komen en ook niet verwacht had. De schrijfstijl van Nathalie Pagie is vlot, niet al te moeilijke woorden en goed leesbaar. Ik heb alle boeken van Nathalie Pagie gelezen en vond dit wel echt haar minste boek. Dit komt echt niet door de schrijfstijl, of de uitwerking van de personages maar echt door het thema. Je merkt dat de schrijfster grondig onderzoek heeft gedaan naar Australië, het verhaal zit goed in elkaar. Het is een aanrader, mits je van dit thema houdt. Anders denk je misschien de hele tijd, zoals ik: dit kan helemaal niet. Wat een gezwam….

An Wouters

4 december 2022 15:26

4

Net zoals de vorige boeken is dit boek van Nathalie Pagie vlot geschreven. Een spannend verhaal met een verrassend insteek. Het speelt zich af in de nabije toekomst in Australië. Het blijft spannend tot op het einde. Wie is die vuurduivel en wat is er juist gebeurd met de vrouw van Jack. Een aanrader voor wie graag orginele spannende verhalen leest. En het is er eentje met een boodschap.

Ash

4 december 2022 15:26

4

Nathalie Pagie is echt geen onbekende in thrillerland. Van haar hand verscheen eerder al o.a. Helsinki en Camping Oosthoek. Met haar nieuwste boek ‘Vuurduivel’ heeft ze afgelopen oktober de Zilveren Vleermuis gewonnen. En de recensies zijn lovend. Dat belooft veel goeds!

‘Vuurduivel' speelt zich af in de nabije toekomst. Stel je voor, Australië, het jaar 2052. Het land is tijdens 'Big Fires’ in 2040 nagenoeg volledig afgebrand. De branden zijn destijds gesticht door de vuurduivel, maar hij is nooit gepakt. Het leven is sindsdien drastisch veranderd.

De proloog komt al binnen met een knaller. Jake Ryan is in Alice Springs aan het genieten van een hiketocht en picknick, samen met vriendin Kirstie en zoontje Sam. Dan gebeurt er iets onwerkelijks. Uit Kirsties mond komt rook, vlammen komen uit haar buik. Kort daarna vliegt ze in brand en sterft. Een vorm van zelfontbranding, zo leren we later.

8 maanden later zit Ryan in zak en as, verslaafd aan kalmeringsmiddelen. Zijn zoontje is inmiddels opgevangen door zijn zus Emily. Ineens staat zijn oude vriend Ollie voor de deur. Hij wil Ryan weer op de been helpen, want een eliteteam van brandweerlieden gaat binnenkort op geheime missie en hij is hard nodig als bluspiloot. Ryan herpakt zich met hulp van Ollie en start aan deze missie. Ondertussen is zus Emily - journaliste van beroep - bezig met haar eigen onderzoek naar het fenomeen zelfontbranding. Dan laat de vuurduivel weer van zich horen. Hij uit opnieuw zijn dreigementen, als hij niet krijgt waarom hij vraagt. Kunnen ze hem nog tegenhouden?

'Vuurduivel’ heeft alle componenten in zich voor een heerlijke thriller: korte hoofdstukken, eindigend met een cliffhanger, dus een continue spanningsboog en telkens weer een plottwist waardoor lange tijd de dader onbekend blijft. We volgen diverse personages met een eigen verhaal en aan het eind komt alles mooi bij elkaar.

De belangrijkste personages zijn met aandacht uitgewerkt. Zo leer je Ryan steeds beter kennen en zie je dat hij zich verder herstelt en weer simpelweg vader van Sam wil zijn.

"Zijn zoon had een vader nodig en voor het eerst sinds Emily Sam had meegenomen voelde hij dat hij die rol misschien weer aan zou kunnen. Ollie en de missie hadden hem wakker geschud. Wat lette hem nog om een vader voor Sam te zijn? ”

Zelfs de vuurduivel leren we kennen, al zijn zijn motieven voor het gevoel misschien niet altijd even logisch uitgewerkt. Daarnaast is Ollie, de ‘mate' van Ryan, echt een goeierd en komt gedurende het hele verhaal stabiel en erg sympathiek over. De kleine Sam komt zelf dan misschien weinig aan bod, maar ook hij is er één die je vanaf het begin in je hart sluit.

“Ik wilde tante Em roepen, maar ten zei ik per ongeluk mama, bekende hij, met rode wangen van schaamte. Ik weet niks meer van mama.”

Net als in vorige boeken heeft Nathalie is ook nu weer tijd besteed aan het neerzetten van de juiste setting. Ze weet de sfeer goed te vangen door de 'hey mate', het kinderliedje 'Kookaburra sits in the old gum tree', 'brood met Vegemite' en - niet te vergeten - de beschrijvingen van landschap en klimaat.

De ‘Vuurduivel' is echter net een beetje anders dan de voorgangers. Ditmaal heeft Nathalie er namelijk lichte fantasy elementen in verwerkt en die zijn bijzonder knap gevonden! Dat is wel heel persoonlijk en dus iets om even in het achterhoofd te houden als je er niet van houdt. Zeker een aanrader, ga er vooral open minded in en maak je op voor een spannende rit met de vuurduivel!

Marieke

4 december 2022 15:26

3

De nieuwe thriller van Nathalie Pagie is Vuurduivel. Een literaire thriller, welke zich afspeelt in de Australische binnenlanden, in de toekomst.
Jake, een brandweerman, verliest zijn vrouw na een afgrijselijk incident. Jake’s zoontje gaat bij zijn zus Emily wonen, en Jake sluit zich na een moeilijke periode aan bij een elite team v d brandweer. Samen met zijn team maken zij de jacht op de Vuurduivel, een terrorist die diverse verwoestende branden veroorzaakte en ook nu weer toe slaat.

Jake’s zus Emily ontdekt meerdere gevallen van zelfontbranding. Zij gaat op onderzoek uit en komt hierdoor in een groot gevaar. Komt het goed voor haar, voor Jake en voor zoontje Sam?

Nathalie Pagie heeft een fijne schrijfstijl, het boek leest vlot. Geen moeilijke woorden. Het plot is verrassend.
Je kunt als lezer merken, dat zij zich goed heeft verdiept in verschillende thema’s; het land, het klimaat, de bewoners. Toch pakte het boek mij iets minder, wellicht lag dit aan mij. Omdat het zich in de toekomst afspeelt, neigt het iets richting sciencefiction, en dat is wat minder mijn ding.

Ik ga zeker nog een ander boek van Nathalie Pagie lezen, vind haar een fijne schrijfstijl hebben.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.