Skip to main content
Image
goden magie rolf osterberg fantasy recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Rolf Österberg
Uitgeverij(en) Celtica Publishing
Publication year
Thrillzone score
4
Review date 5 December 2024
Categories Klassieke Fantasy
Share this review

Rolf Österberg is het pseudoniem van een Nederlandse schrijver. De eerste 10 jaar van zijn leven woonde hij in Zweden, daarna verhuisde hij naar Nederland. Hij diende bij het Korps Commando-troepen. De opleiding daarvoor verwerkte hij in het boek Ultieme uitdaging. Later werkte hij bij de Verenigde Naties, waardoor hij in verschillende delen van de wereld verbleef.

Österberg is actief als auteur in twee verschillende genres: fantasy en thrillers. Hij heeft tot nu toe acht thrillers geschreven, waarvan De Al Qaeda-aanval er een is. Zijn voorkeur ligt bij fantasy. Hij schreef bijvoorbeeld een vijfdelig epos De afgrond. De fantasy-trilogie De Varingholt Kronieken begon met het boek Verboden magie, gevolgd door Dodelijke magie. Goden magie is het deel waarmee de trilogie wordt afgesloten. 

Het is fijn dat Goden Magie start met een kleine terugblik op de voorbije gebeurtenissen, om zo het geheugen van de lezer op te frissen. Achterin het boek staat een lijst met namen en een toelichting en voorin een kaart. Het is overigens zeer aan te raden om de eerste twee delen van de Varingholt Kronieken wel eerst te lezen, om van het volledige verhaal te kunnen genieten. 

Het is Österberg weer gelukt om de lezer al na het lezen van enkele bladzijdes weer mee te nemen in de wereld van Varingholt en zijn bewoners. De beeldende schrijfstijl met sfeerbeelden van de omgeving en aandacht voor de hoofdrolspelers is toegankelijk en nodigt uit tot verder lezen. De lezer zal wel de aandacht bij het verhaal moeten houden, door de veelheid aan meespelende karakters. De spiekbrief achterin is dan zeer handig. Gedurende de drie delen zijn de hoofdpersonen niet alleen tot leven gekomen, maar maken ze ook een ontwikkeling door. 

Tijdens het ondergedompeld worden in dit meeslepende verhaal, wordt de lezer opnieuw geraakt door dezelfde krachtige thema’s als in het eerste deel: machtsmisbruik, politieke ontwikkelingen in een rijk en de impact hiervan op mensen. Deze thema’s worden verder uitgewerkt door de ervaringen en meningen van de betrokken personages, die in intense dialogen hun standpunten delen. De keuzes die zij maken, vaak gebaseerd op hun persoonlijke ervaringen of geloof, worden inzichtelijk gemaakt en zetten de lezer aan tot reflectie over wat zij zelf in zo’n situatie zouden doen.

Daarnaast biedt het verhaal hoop door de samenwerking van de onderdrukten en hun geleidelijke vooruitgang, waarmee de veerkracht van mensen centraal staat.

De spanningsboog golft door het boek op en neer, waarbij de sfeer soms magisch en vol emoties is, en dan weer gewelddadig en intens. De verschillende verhaallijnen zijn op kunstige wijze vervlochten: de rol van de stervelingen en hun belevenissen, al dan niet doorspekt met magie, en de strijd tussen de goden, die in dit deel nog nadrukkelijker naar voren komt. De goden proberen de mensen voor zich te winnen en nemen ook zelf deel aan de strijd. Het verhaal grijpt je aan, je blijft geboeid doorlezen, meegesleept door de dynamiek van de gebeurtenissen.

Nanali vervolgt haar reis, met steun van vriendinnen en strijders van vele onderdrukte volkeren. Een spannend tijdperk is aangebroken, als ook de goden zich bemoeien met de strijd om het Dodenwoud. Als echter meerdere goden een beroep op haar doen, slaat ook bij haar de twijfel toe.

Als ze wakker wordt, is het een uur licht. Ze staat op met een hoofd vol vraagtekens en onzekerheden. Wie is die Abliaivrouw? Nanali twijfelt. Twijfelt waaraan? De dromen waarin het Orakel voorkomt, zijn om gek van te worden. Nanali weet precies wat zij wil: een vernietigende nederlaag aan de Varons toebrengen en voor eens en voor altijd met de Wisselaar Arif , die zij voor haar zal ontmaskeren, afrekenen.  

In het koninkrijk Varing heerst onvrede en de rebellen verenigen zich tegen de koning en de rijke edellieden die hen onderdrukken. De koning is echter op veldtocht naar het Dodenwoud gegaan, geïnspireerd door zijn machtsbeluste zus. 

In het Dodenwoud ontmoeten de betrokkenen elkaar en daar zal een spannende strijd worden uitgevochten, tussen mensen en goden.

Het Dodenwoud heeft op allen de magische invloed die Strli ervan verwacht. Allen staan naast elkaar en kijken stomverbaasd om zich heen. Zij heeft Abreonor en de honderd Wrannathar op het hart gedrukt om geen enkel dier te doden omdat zij hen niet zullen bedreigen. De rust die van het bos uitgaat, is steeds opnieuw een loutering voor de geest en het lichaam. Ze hoopt dat Moriko spoedig aan haar zal verschijnen. 

In deze strijd draait het om vechtkunst, strategie, maar ook om magie.

Verstard van angst kijkt hij naar de jonge vrouw die een meter of tien voor hem van de bosgrond omhoogkomt en naar hem wijst. Naast haar staan nog twee vrouwen. Een van zijn lijfwachten gaat naar voren. Van haar vingers springt wit vuur dat de Varon voor hem hoog in zijn borst treft. De strijder geeft een ijselijke kreet en grijpt naar zijn keel. 

Zonder te verklappen hoe deze trilogie eindigt, kan wel beschreven worden dat de lezer met een zucht het boek dicht zal slaan, als het uit is. Opluchting, dat de strijd ten einde is, maar ook moeite, om de wereld van Varingholt daarmee te moeten verlaten.

Het is nu uitkijken naar een nieuw epos van de hand van Rolf Österberg, waarin hij de lezer meeneemt naar een ander fantastisch rijk…

Image
Renate
Renate van der Kwast
Sinds ik kon lezen, dook ik in een boek. Als kind las ik graag sprookjesboeken. Even een andere wereld instappen en daar dingen meebeleven die in het echt niet kunnen, vond ik prachtig. Het verplichte boeken lezen voor mijn schoolexamen vond ik geen straf en wellicht ben ik een van de weinige leerlingen die daadwerkelijk alle boeken van haar lijst helemaal heeft gelezen!
Ik geniet tegenwoordig ter ontspanning van spannende boeken, historische romans, fantasy en science fiction, maar uitstapjes naar andere genres maak ik ook wel. Belangrijk voor mij aan een boek is dat ik graag meegenomen word naar een andere wereld, een ander milieu of een andere cultuur. Bij een thriller vind ik het belangrijk dat het lang spannend blijft en dat ik nieuwsgierig word gemaakt naar de personen in het boek.

Write your review!

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.