Skip to main content
Image
storm van leugens young adult sophie mckenzie thrillzone recensie.jpg
Auteur(s) Sophie McKenzie
Uitgeverij(en) De Fontein
Publication year
Thrillzone score
4
Review date 21 March 2025
Categories Young Adult
Share this review

Sophie McKenzie werd geboren in Londen. Ze werkte als journalist en redacteur, en was voor een korte periode ook docent creatief schrijven. Ze debuteerde in 2006 met de young adult-thriller Vermist. Sluit mijn ogen was McKenzies eerste psychologische thriller voor volwassenen. Een jaar later volgde Vertrouw op mij, en nog later verscheen Nu of nooit. Storm van leugens is haar meest recente Nederlandse vertaling binnen de Politie niet betreden- reeks, een serie in het Young Adult-genre.

Een saai project over de plaatselijke zeewering, brengt een storm van leugens teweeg in Salthaven, waardoor niet alleen Hollies thuishaven in gevaar dreigt te komen, maar ook haar vriendschap met vriendin Parker en klasgenoot Rex. In het bedrijf waar haar moeder werkt, komt een verontrustende fraude aan het licht. Wanneer haar oudtante ook nog eens een mysterieuze voorspelling doet, is ze helemaal overtuigd de fraude aan het licht te brengen. Wie heeft er daadwerkelijk met de pakbonnen geknoeid? Het is een race tegen de klok om dit op tijd kenbaar te maken, want ze bevinden zich in het centrum van een groeiende storm. Kan ze alles op tijd redden wat haar lief is? Of zal ze voor altijd de ondergewaardeerde dochter blijven?

Lezers volgen Hollie en haar vriendin Parker, die in Salthaven onderzoek komen doen voor een schoolproject over milieuwetenschap. Daardoor krijgt men het gevoel dat Sophie McKenzie wederom het thema klimaat en milieu zal aanstippen, een onderwerp dat niet onbelangrijk is in de huidige tijdsgeest. Lezers die geïnteresseerd zijn in dit thema worden dan ook vrijwel meteen gefascineerd door enkele oplossingen om onder andere het opwarmen van de aarde tegen te gaan.

De lezer krijgt tevens ook al het één en ander over protagonist Hollie te weten, waaronder dat haar vader haar moeder heeft verlaten, en daardoor wordt subtiel het thema geldzorgen aangestipt, wellicht momenteel een realistisch en herkenbaar onderwerp voor velen. Daarnaast is de stijgende zeespiegel en de klimaatcrisis een duidelijk zorgenkindje van de karakters. Ook herkenbaar is het bemoeizieke ondertoontje van Hollies moeder, en de kinderlijke reacties van haar daar weer op. Zij ziet haar dochter op een hele andere manier succesvol worden. Niemand vraagt wat Hollie zelf wil, zogezegd. Toekomst is daarmee ook een veel besproken subject, en Hollie is een type dat graag zelf de touwtjes in handen heeft en neemt. Ze blijkt al snel heel vindingrijk en assertief te zijn. Haar emoties en hoe ze deze uit, maken haar heel menselijk, al dan niet een beetje irriterend op sommige momenten. Doordat ze haar moeder een lesje wil leren, en de nieuwsgierigheid van haar vriendin Parker, komen niet alleen zij, maar ook Rex een nieuwe klasgenoot in de problemen. Ze besluiten om een watertest aan te zetten, waar zij dus helemaal niet bevoegd voor zijn. Als nieuwsgierigheid echt dodelijk zou zijn, dan is het deze scene die dit feilloos laat zien. Het heeft dus niet alleen leerzame elementen, het is ook aannemelijk spannend.

De auteur laat zien, dat de verkeerde acties en gedragingen consequenties zullen hebben, een protocol binnen de opvoeding waar sommige ouders nog van kunnen leren. De protagonist komt blijkbaar uit een opmerkelijke familie, waar de tegenpolen welig in tieren, en waarin de kloof tussen de generaties moeiteloos wordt laten zien. Het wordt tevens duidelijk dat Hollie hunkert naar liefde en waardering, en hierdoor doet ze nog weleens het tegenovergestelde dan haar is opgedragen. De zaak waar ze op stuit, kan haar wellicht aan het respect en de waardering helpen dat ze zo hard nodig heeft. Voor de jonge doelgroep is dit dus een herkenbare insteek.

Water en storm vormen de symboliek van de verhaallijn, en schetsen ook het meest gevreesde scenario, waarbij een stevig oogje voor ernstige corruptie wordt dichtgeknepen. Wanneer dit scenario werkelijkheid lijkt te worden, voelt het alsof de geschiedenis zich deels herhaalt, al gebeurt dit deze keer op Engels grondgebied, en heeft de situatie een meer moderne insteek dan onder andere de situaties uit 1953 en 2004. Daarnaast is er een sterke symboliek als het op initiatie, splitsing en versterking aankomt. De auteur heeft deze klimaattermen ook in de gebeurtenissen met de karakters terug laten komen.

McKenzie weet haar jeugdige lezers naar een gedegen, maar loeispannend einde te brengen met een plot waarin alles vloeiend op zijn plek valt. Storm van leugens is een boek waarin een harde realiteit werd laten zien, en welke menig lezer aan het denken zet.

Image
Saskia Boree.png
Saskia Boree
Ik ben Saskia Boree. Boeken recenseren doe ik sinds 2013. Ik schrijf zelf ook verhalen, een hobby dat ik sinds mijn achtste uitoefen. In 2009 gaf ik zelf een boek uit, en zag SJM Schrijft in datzelfde jaar het levenslicht. Dat is een blog waar ik mijn recensies verzamel. Ik heb veel auteurs geholpen met proeflezen, en lees vrijwel de meeste genres. Enkele favoriete genres: thrillers, horror, suspense, sciencefiction en (urban) fantasy. Favoriete auteur is Stephen King. Sinds kort ben ik ook gastvrouw bij dBieb, en werk ik zo nu en dan als redacteur voor een plaatselijke nieuwssite.

Write your review!

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.