Overslaan en naar de inhoud gaan

Daden van geweld

1 Reacties
  • JN Kingma Postma (niet gecontroleerd)
    15 augustus 2024, 11:11
    5

    Recensie van:
    Daden van geweld
    Deel 2 in de rechercheur Boorman trilogie
    Auteur :
    Gauke Andriesse
    Andriesse woonde en werkte tien jaar als ontwikkelingseconoom in het Andesgebergte van Ecuador. Sinds 2000 werkt hij voor Cordaid. Hij reist regelmatig naar Afrika om organisaties te ondersteunen die kleine leningen verstrekken aan kleinschalige ondernemers.
    Andriesse heeft acht boeken geschreven, deels onder het pseudoniem Felix Weber. Tot stof leverde hem in 2016 zijn tweede Gouden Strop op, de prijs voor misdaadromans die hij in 2011 onder eigen naam won met De handen van Kalman Teller. Ook Dodelijke gelijkenis heeft in 2023 de shortlist van de Gouden Strop bereikt.
    Wijze van lezen:
    Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Volt in ruil voor mijn recensie. Hartelijk dank hiervoor.
    Uitgeverij: Volt
    Genre: thriller
    Cover en flaptekst:
    Een helderblauwe hemel boven een nauw straatje. Wat valt er te verwachten?
    Een indrukwekkende flaptekst.
    Mooie tekst:
    Some folks are born made to wave the flag
    Hoo, they're red, white and blue
    And when the band plays "Hail to the chief"
    Ooh, they point the cannon at you, Lord
    It ain't me, it ain't me
    I ain't no senator's son, son
    It ain't me, it ain't me
    I ain't no furtunate one, no
    Some folks are born silver spoon in hand
    Lord, don't they help themselves, Lord?
    But when the taxman come to the door
    Lord, the house lookin' like a rummage sale, yeah
    It ain't me, it ain't me
    I ain't no millionaire's son, no, no
    It ain't me, it ain't me
    I ain't no fortunate one, no
    Yeah-yeah, some folks inherit star-spangled eyes
    Hoo, they send you down to war, Lord
    And when you ask 'em, "How much should we give?"
    Hoo, they only answer, "More, more, more, more"
    It ain't me, it ain't me
    I ain't no military son, son, Lord
    It ain't me, it ain't me
    I ain't no fortunate one, one
    It ain't me, it ain't me
    I ain't no fortunate one, no, no, no
    It ain't me, it ain't me
    I ain't no fortunate son, no, no, no
    It ain't me, it ain't me...
    Creedence Clear Water Revival ‘Fortunate Son’
    Het verhaal:
    Het los te lezen tweede deel van de Leo Boorman-trilogie
    In de zomer van 1964 wordt in Baltimore een aanhanger van de Ku Klux Klan vermoord aangetroffen. De man had veel vijanden en een dik strafdossier, dus de lijst met mogelijke daders is lang. Een van de misdaden waar hij van werd verdacht is het lynchen van een zestienjarige zwarte jongen. Als er vervolgens een tweede moord wordt gepleegd, op iemand die ook aan die zaak was verbonden, lijkt het duidelijk in welke richting er gezocht moet worden.
    In een stad die op scherp staat door de hitte en raciale spanningen moet rechercheur Moordzaken Leo Boorman op zoek naar de dader of daders. Dat brengt hem op het pad van de Nation of Islam en Malcolm X, maar ook in het vaarwater van de FBI, die beide partijen in de gaten houdt. En ondertussen groeit de dreiging dat de stad ontbrandt in een spiraal van geweld en wraak, gevoed door een diepe haat die geen grenzen kent.
    Mijn leesbeleving:
    In de voetsporen van een eenzame, niet alleen lichamelijk, maar vooral mentaal getroffen (anti) held word ik gelijk het verhaal ingetrokken. Ik kan niet meer stoppen met lezen. Door de beeldende schrijfstijl staan al mijn zintuigen aan. Ik verkeer in opperste staat van alertheid. Mijn gevoelens worden in een razend tempo heen en weer gekatapulteerd.
    Verderop een welkom weerzien met rechercheur Leo Boorman. Ook nu roem ik zijn hyena neigingen; hij bijt zich vast en laat pas los als alle details kraakhelder zijn. Ook nu een fijne afwisseling tussen fictie en non-fictie. De personages tot in perfecte gedetailleerd uitgewerkt. Oude bekenden uit deel 1 leerde ik nog beter kennen. Bij allen voelde het alsof ik de wereld door hun ogen ervoer.
    Ook in het tijdperk waarin dit boek speelt de afschuwelijke en hartverscheurende gevolgen van oorlog. Tot het bittere einde vechten ver van huis en als je het überhaupt red om thuis te komen dan is de oorlog niet uit je lijf en psyche verdwenen. Ook dit is zo voelbaar verwoord dat het je diep raakt.
    Wat zou het mooi zijn dat ieder mens in vrede met elkaar kan leven. Ongeacht ras, geloof, levensovertuiging, kleur, geaardheid of sekse. Een utopie? Ik weet het niet. Praten, kennis opdoen en luisteren zijn hierin sleutel woorden. Tijd vrijmaken voor de andere, elkaars persoonlijke ruimte respecteren. Dat is van alle tijden.
    Ook nu vervlechten de wereld van dader en slachtoffer met die van die van de autoriteit. Tot in perfectie, glashelder en intens. Voorafgaand met veel spanning, huiveringwekkend geweld voortkomend uit een overtuiging die je de rillingen geeft. Je begrijpt de intensie en het gevoel van genoegdoening. Maar is eeuwige stilte forceren de oplossing?
    De plot vond ik emotioneel maar voor mij viel alles op zijn plek.
    Mijn mening:
    Ik geef 5 sterren
    Prima opbouw, psychologische diepgang die je vastgrijpt en niet loslaat. Opnieuw kropen de diverse personages in mijn hoofd. Hun gevoelens en gedachten vervlochten zich met de mijne. Spanning op topniveau, geweld in alle gradaties, een vastklampen aan een te volbrengen missie. Oorlog achtergelaten in een vreemd land maar meegenomen in lijf en psyche. Alleen dader of ook slachtoffer?
    Rechercheur Leo Boorman leerde ik ik nog beter kennen en waarderen. Overtuigend en daadkrachtig, haarscherp en sluw in zijn werk. Worstelend met zijn privé bagage, thuis hunkerend naar warmte en liefde. Zich meer dan honderd procent gevend. Pijnlijk voelbaar als liefde slechts van een kant komt. Op zulke momenten wilde ik hem in een innige omhelzing nemen. Zo echt beschreven. Als ik niet las dacht ik na over dit verhaal. Zo beklijvend.
    Prima los te lezen deel maar ik vond het tevens prettig dat ik deel een al gelezen had.
    Ik kijk reikhalzend uit naar deel drie.

Schrijf jouw recensie!
Reactie
Thrillzone Nachtvlucht.png