60 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog ziet Eva een foto in de krant van een boek wat haar heel bekend voorkomt. Ze besluit direct naar Berlijn te vliegen om te kijken of het boek haar antwoord kan geven op de vraag die haar al die jaren heeft bezig gehouden. Daarvoor moet ze de confrontatie met haar verleden aangaan…
Kristin Harmel is een Amerikaanse auteur met een historie van oorlogsromans. Met het boek van verloren namen, dat dus perfect in het rijtje past, schrijft ze een herkenbaar boek en weet ze je mee te nemen in de twijfels van een Jodin in oorlogstijd, moeilijke keuzes en lastige gevoelens. Harmel blijkt een liefde voor Parijs te hebben, die niet alleen in dit boek, maar ook in haar andere boeken naar voren komt. Het boek is zo indrukwekkend, dat het niet onder doet voor het bekende boek De tatoeëerder van Auschwitz van Heather Morris. Onze conclusie: Het boek van verloren namen mag niet ontbreken in je boekenkast.
“Ze zijn ons aan het uitwissen en wij helpen ze” is misschien de meest pijnlijke tekst in het boek. Terwijl de Duitsers iedereen arresteren en op transport zetten, ontsnappen Eva en haar moeder ternauwernood naar Aurignon. Een klein dorpje tegen de bergen, waar ze terechtkomen in een netwerk van verzet die vluchtelingen helpt naar Zwitserland te komen. Eva vervalst duizenden documenten, met name voor Joodse kinderen, waarvan sommigen te jong zijn om hun namen te herinneren. Samen met haar mede-vervalser Rémy zoekt ze naar een oplossing om deze namen nooit verloren te laten gaan.
Niet alleen het karakter van Eva is realistisch en herkenbaar, maar ook de andere karakters worden realistisch beschreven en weten je emotionele kant te vinden terwijl je dit boek leest. Terwijl Eva haar eigen rol in de oorlog blijft onderschatten, bouw je als lezer steeds meer respect op voor haar groeiende drang om te helpen. Haar rol binnen het verzet wordt steeds groter tot ze uiteindelijk zelfs een groepje kinderen over de grens begeleidt, met gevaar voor eigen leven.
Harmel weet in Het boek van verloren namen een fantastisch karakter neer te zetten met Eva Traube. De manier waarop Harmel je meeneemt door haar beschrijving van het ongeloof aan het begin van de oorlog, het verdriet en de onmogelijke keuze tussen de liefde en het geloof zorgen ervoor dat je het gevoel hebt naast Eva te staan terwijl ze al deze dingen doormaakt.
Het boek van verloren namen is een uiteenzetting over familiebanden, hoop en liefde. Het zuigt je in het verhaal en laat je niet stoppen voor je het hebt uitgelezen. Enorm indrukwekkend leesvoer…