Fans moesten er een tijdje op wachten, maar eind 2022 bereikte Advocaat van de duivel ook de Nederlandse boekhandels. Steve Cavanagh voegt met Advocaat van de duivel alweer het zesde deel toe aan de Eddie Flynn-serie. De boekenreeks met in de hoofdrol een voormalig oplichter die zijn leven betert als advocaat, geniet nog altijd veel belangstelling en populariteit. In Nederland en Vlaanderen verkocht Cavanagh al meer dan 75.000 exemplaren van zijn boeken. In december 2022 interviewden we de Noord-Ierse succesauteur en verklaarde hij in zijn eigen woorden het succes van de serie: “…Ik denk dat mensen veel belangstelling hebben voor het personage Eddie Flynn. Lezers houden van hem…” Het volledige interview lees je hier.
In het nieuwste deel verplaatst Cavanagh zijn personages van het gebruikelijke New York City naar Buckstown, Alabama. In deze staat wordt de doodstraf nog altijd uitgevoerd en daar maakt officier van justitie Randal Korn dankbaar gebruik van. Korn wordt de koning van de dodencel genoemd en dat is niet voor niets. Deze bloeddorstige openbaar aanklager heeft meer mensen laten executeren dan welke andere officier van justitie dan ook. Wanneer Andy Dubois, een zwarte jongeman, wordt beschuldigd van de moord op een jong meisje, valt hij in de klauwen van Randal Korn en een verdoven rechtssysteem. De hele zaak klopt van geen kanten en het is aan Eddie Flynn en zijn team om Korn te stoppen voordat Andy op de elektrische stoel wordt gezet.
Over Advocaat van de duivel zei Cavanagh dat het een boek is dat hij al heel lang wilde schrijven. “…Er waren een aantal beangstigende dingen die ik mensen moest vertellen…” Beangstigend is dit verhaal over Andy Dubois zeker. Racisme, de Amerikaanse wapenlobby, rechts-extremisme, corruptie en de waarheid over de doodstraf: het zijn voorbeelden van zware thema’s die de auteur in dit zesde deel (voor het eerst) durft aan te snijden. Dit maakt Advocaat van de duivel tot een confronterende thriller. De onderliggende boodschap die Cavanagh tentoonspreidt is op een sterke manier verweven in het plot en ondanks de politieke lading van dit boek weet hij toch de verhaallijn op boeiende wijze voort te stuwen.
Advocaat van de duivel geeft een mooi inkijkje in hoe het Amerika van vandaag de dag, met alle bijkomende problemen, er werkelijk uitziet. Cavanagh windt er geen doekjes om, maar tegelijkertijd lijken sommige dingen ook wel wat aangedikt. De staat Alabama en haar inwoners maken geen goede beurt in dit verhaal en je kunt je afvragen hoe dat zal binnenkomen bij deze mensen. Bij vlagen schetst Cavanagh een vrij generaliserend beeld van Zuiderlingen en Amerikanen die conservatief of rechts stemmen. Advocaat van de duivel wordt soms net iets te politiek. Het is goed dat Cavanagh de vinger op de zere plek legt, maar tegelijkertijd had hij meer invalshoeken mogen meepakken.
Ondanks deze kritische kanttekeningen moge het duidelijk zijn dat Advocaat van de duivel een belangrijke, gewaagde thriller is waar gedegen research aan ten grondslag ligt. Er bestaan werkelijk openbaar aanklagers die het rechtssysteem gebruiken om mensen moedwillig de dood in te jagen net zoals Randal Korn. Toch voelt hij bij vlagen een beetje als een karikatuur, omdat de beschrijvingen van zijn personage soms onecht aanvoelen. Meerdere keren wordt er benoemd dat hij op een spin lijkt, dat hij niet menselijk is en dat hij naar de dood ruikt. Soms lijkt het allemaal een beetje te veel van het goede.
Waar het hoofdverhaal zich focust op Eddies missie om Andy vrij te pleiten, gaat het subplot over een rechts-extremistische organisatie die onder de radar een kwaadaardig plan beraamt. In dit deel van de Eddie Flynn reeks duurt het lang totdat de strijd losbarst in de rechtszaal. Cavanagh neemt veel tijd om zijn pionnen naar voren te schuiven en de puzzelstukjes klaar te leggen. Hierbij begint het subplot steeds meer het verhaal in beslag te nemen, terwijl de welbekende rechtbankscènes doorgaans de dynamiek en snelheid in het verhaal weten te brengen.
Wanneer Eddie dan eindelijk de strijd aangaat met Korn in de rechtbank krijgen de fans wat ze gewend zijn. Uitgekookte, slimme plannetjes van Eddie die een gat slaan in de ontzettend zware bewijslast van het OM tegen Andy. Het is wederom genieten hoe de dappere antiheld de vloer aanveegt met zijn tegenstanders.
Maar het zou niet eerlijk zijn om alleen de eigenzinnige advocaat lof te geven. Ook de andere personages, Kate, Bloch en Harry, worden beter dan in voorgaande delen ingezet om het verhaal nóg meeslepender te maken. Vooral die laatste twee personages vervullen een glansrol in dit boek. De manier waarop Cavanagh werkt met wisselende perspectieven is verfrissend. Hij houdt zich niet strak aan een volgorde of structuur, maar hij wisselt pas van perspectief als het werkelijk wat toevoegt.
Het einde van het boek is een ware achtbaanrit dat je tot op het puntje van je stoel zal bewegen. Daarnaast worden alle lijntjes op knappe wijze aan elkaar geknoopt en is er ook ruimte voor de welbekende plotwendingen waarmee Cavanagh zijn lezers tot de laatste letter in spanning houdt.
Cavanagh zei over Advocaat van de duivel dat het een boek is dat hij uit zijn systeem moest krijgen. Met Advocaat van de duivel schetst de auteur een gruwelijk en beklemmend beeld van het Amerika anno nu met racisme en de doodstraf als voornaamste speerpunten, doet hij een beroep op onze moraal en weet hij ons aan het denken te zetten. Sommige lezers zullen blij zijn dat dit deel uit de weg is, voor andere zal het een eyeopener zijn.
probleem met de website
Hallo, ik heb een paar problemen met de site gemerkt die ik graag voor jullie wil oplossen. Stuur me een email naar markhaleaibot@gmail.com zodat we verder kunnen praten.