Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
vallend duister robert bryndza thriller thrillzone recensie.jpg
Auteur(s) Robert Bryndza
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 20 juli 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Kate Marshall en Tristan Harpen starten met hun detectivebureau en worden ingehuurd voor een grote cold case zaak. Twaalf jaar geleden verdween journaliste Joanna Duncan, nadat ze een politiek schandaal blootlegde. De moeder van Joanna kan er geen vrede mee hebben. Zolang ze niet weet wat er met haar dochter is gebeurd of waar zij zich bevindt.

Kate en Tristan krijgen toegang tot het oorspronkelijke dossier en volgende dezelfde sporen, onderzoeken dezelfde verdachten en volgen dezelfde sporen. Ze doen een nieuwe ontdekking tussen Joanna’s persoonlijke spullen. Twee namen van  mannen die ook blijken te zijn verdwenen. Zal dat hen naar een antwoord leiden?

Auteur Robert Bryndza is inmiddels een bekende en geliefde naam onder thrillerliefhebbers. Hij schreef zes delen met Erika Foster in de hoofdrol, die stuk voor stuk goed werden ontvangen. Daarna gooide hij het over een andere boeg en is gestart met een nieuwe reeks met Kate Marshall in de hoofdrol. Vallend duister is daarin het derde deel.

Het tweede deel in de serie, Schaduwland, verloor spanning en was niet een Bryndza zoals we gewend waren. Desalniettemin zijn we fan en nieuwsgierig naar vervolgdelen.

De auteur weet in Vallend duister met een spannende proloog de spanning gelijk ten tonele te brengen en tegelijkertijd de lezer nieuwsgierig te maken naar de ontvoerder en zijn beweegredenen. Daarna reizen we twaalf jaar door de tijd wanneer Kate en Tristan worden gecontacteerd door de moeder van Joanna. Ze wil graag dat de zaak heropend wordt en dat haar dochter alsnog wordt gevonden.

Kate en Tristan krijgen de dossier van de politie en spitten alles zorgvuldig door, doorlopen alle lijnen, ondervragen oude bekenden van Joanna en stuiten op nieuwe details.
Echter een doorbraak lijkt niet voor de hand. Vasthoudend als Kate en Tristan zijn met oog voor de kleinste details brengt dat hun steeds dichter bij de waarheid.

Verschillende personages zouden in Vallend duister de dader kunnen zijn. De lezer probeert mee de puzzel te leggen en voor de frequent thrillerlezer zal de dader niet direct als een verrassing komen. Dit mag de pret overigens niet lukken. Bryndza weet de lezer door de fijne, vlotte schrijfstijl, de korte hoofdstukken, de prachtige sfeerbeelden en het inzichtelijke onderzoek op uitdagende mee te laten speuren naar de dader.

De spanning is ook nu weer in mindere mate aanwezig dan dat Bryndza in vorige boeken zo hoog wist te houden. Wat wordt gemist is het kat-en-muisspel tussen dader en de detectives, wat de spanning altijd naar een hoger niveau weet te tillen. Hopelijk pakt de sympathieke auteur weer dit ingrediënt op in nieuwe boeken.

Maar, eerlijk is eerlijk. Een Bryndza is altijd genieten geblazen en dat geldt voor Vallend duister ook. Bryndza weet met Vallend duister een thriller te schrijven, waarmee hij de lezer uren speurplezier gunt naar de dader. Aan sfeerbeelden geen gebrek. Duik mee in de wereld van Kate Marshall en geniet van een heerlijke whodunnit.  

Afbeelding
Linda
Linda van de Velde
Mijn naam is Linda van de Velde – de Vries, geboren en getogen in 1985 in Leeuwarden.
Ik ben getrouwd met Marinus en samen hebben wij twee prachtige dochters.
Kinderen hebben mijn hart gestolen, hun onbevangenheid en hun gedrag heeft me altijd erg gefascineerd.
Ze zitten boordevol fantasie en leven vanuit hun gevoel.
Hoe mooi is dat? Dat zijn wij als volwassenen een beetje verleerd.
Ik ben leerkracht in het speciaal onderwijs voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en slechthorendheid.
Daarnaast heb ik sinds ’21 mijn eigen praktijk als kinder- jongeren- en opvoedcoach en werk ik veel met emotionele uitdagingen en gedrag.

In mijn vrije tijd hou ik van wandelen, wielrennen, gravelen, winkelen, gezelligheid met familie en vrienden en lees ik graag een boek.
Heerlijk dat je vanuit je luie stoel op reis kunt naar verre oorden en allerlei karakters en personages leert kennen. Daar kan ik onwijs van genieten!
Ik geniet van het recenseren voor Thrillzone en vind het leuk om af en toe zeer verrast te worden door nieuwe debuten.

Wat vinden lezers...

Kaatje

29 maart 2024 10:44

4

In Vallend duister zien we wederom de personages Kate Marshall en Tristan Harper in actie. Het is het derde deel in de serie maar is ook prima los te lezen. Van Myra heeft ze haar huis en camping geërfd. Jake, Kate’s zoon, helpt haar wanneer hij kan met het beheer van de camping zodat Kate zich samen met Tristan kan toeleggen op hun detectivebureau. Hun eerste grote zaak is een cold case. Journaliste Joanna Duncan legde twaalf jaar geleden een politiek schandaal bloot, waarna ze van de aardbodem verdween. Kate en Tristan gaan op onderzoek uit waaruit op een gegeven moment blijkt dat Joanna niet alleen tegen het schandaal was opgelopen maar ook op het spoor van een seriemoordenaar stuitte.

Het verhaal is opgebouwd uit een proloog, gevolgd door een tijdsprong van dertien jaar later om af te sluiten met een epiloog. Terugblikken naar het verleden geven een inkijkje in het handelen van de dader.
De spanning komt later in het verhaal op gang. Met de personages Kate en Tristan hebben we al kennis gemaakt in voorgaande twee delen maar in dit deel maken ze beiden ontwikkelingen door. Kate gaat nog steeds naar de AA maar drinkt geen alcohol meer. Haar zoon Jake is in dit deel van een jongen naar een volwassen man gegroeid. Tristan worstelt in zijn privéleven.
De plotwendingen waarmee Bryndza de lezer trakteert en probeert deze op het verkeerde been te zetten, zijn een genot om te lezen. Toch, de ervaren lezer voelt op zijn of haar klompen aan wie de dader wel moet zijn.
De schrijfstijl is filmisch te noemen en leest heerlijk. De omgeving zie je voor je en het duistere gevoel komt goed binnen.
Vallend duister is wederom een heerlijke thriller, misschien iets minder spannend dan voorgaande delen, maar nog steeds een genot om te lezen.

Sandra Alberts

29 maart 2024 10:44

4

Vallend duister is alweer het derde boek met in de hoofdpersoon van Kate Marchall. In dit deel wordt er ook wat meer aandacht besteed aan haar medespeurder Tristan. Deze heeft een wat grotere rol in het verhaal gekregen, dat maakt het wat afwisselender dan met één hoofdpersoon. Ook dit boek begint net als deel 2 met een korte terugblik naar een gebeurtenis van 13 jaar geleden. Een moord die de hoofdpersonen na 13 jaar mogen oplossen. Maar uiteraard blijken er meerdere onverklaarbare moorden te zijn die verband met elkaar houden. In dit deel zijn er ook mannelijke slachtoffers te betreuren en dat maakt het iets anders dan het voorgaande deel. In het boek geen plottwist of onverwachte gebeurtenissen. Nee je gaat gewoon lekker met de hoofdpersonen speuren naar de dader. Ik had die wel vrij snel in de smiezen, maar ik zal niets verklappen.
Door de schrijfstijl van Robert Bryndza leest het boek lekker weg, korte hoofdstukken geen ingewikkeld taalgebruik en geen ingewikkelde verhaallijnen. En ook geen open eindjes, de auteur denkt goed na over de verhaallijn de personen en de gebeurtenissen. Wat misschien nog leuk is om te vermelden is dat er ergens in het boek nog een Nederlands tintje zit.

sunnie031

29 maart 2024 10:44

4

Je komt als je gaat beginnen met lezen direct in het verhaal. Als je de delen 1 en 2 gelezen hebt, is het heel prettig te lezen dat we steeds meer kennis maken met Tristan en Kate.
Samen duiken zij in een cold case. 12 jaar geleden verdween journaliste Joanna Duncan, nadat zij een politiek schandaal bloot legde. Door moeder Bev kunnen zij toegang krijgen tot de oorspronkelijke dossiers en volgen ze de sporen van toen en ontdekken nu meer dan 12 jaar geleden tijdens de verhoren van toen.
Ze ontdekken dat er toentertijd ook 2 jonge mannen die vermist werden. Zij ontdekken dat deze vermissingen allen met elkaar te maken hebben.
Samen komen ze steeds verder en de spanning loopt op.
Het verhaal bestaat uit 2 verhaallijnen en als de 2 verhaallijnen elkaar passeren, is het echt een mooi plot die verrassend is.
De hoofdstukken zijn niet echt lang en de schrijfstijl is prettig, waardoor het vlot leest.
Ik zou zeker eerst de andere 2 delen adviseren om te lezen, zodat je meer begrijpt van Kate en Tristan. Ik hoop dat een vervolg snel uitkomt.

Tineke

29 maart 2024 10:44

4

Robert Bryndza (1979) brak in 2016 internationaal door met zijn thriller Het meisje in het ijs, met een hoofdrol voor inspecteur Erica Foster. Daarna volgden er nog 5 delen met Erica Foster.
In 2019 verscheen Zonder gezicht als eerste deel met Kate Marshall en Tristan Harper. Vallend duister is het derde deel in deze reeks, maar is heel goed te lezen, zonder de voorgaande delen te hebben gelezen.

In dit deel zijn Kate en Tristan inmiddels hun detectivebureau begonnen. Hun eerste zaak is een cold case. Bev Ellis roept de hulp van Kate in om de verdwijning van haar dochter Joanna Duncan, 13 jaar geleden, uit te zoeken. Joanna was journaliste en niet lang na een publicatie over een schandaal, die een politicus zijn zetel kostte, verdween zij spoorloos.

Dit boek is, zoals we van Robert Bryndza gewend zijn, weer een echte pageturner. Het begint met een spannende proloog.
Hierna begint het verhaal langzaam op gang te komen. Kate en Tristan komen er achter dat Joanna ook de verdwijning van twee jonge mannen onderzocht. Tijdens het onderzoek komen ze erachter dat deze verdwijningen verband hebben met het onderzoek van Joanna. Diverse personages passeren de revue, waardoor je als lezer mee gaat puzzelen naar de identiteit van de dader.
Door enkele korte hoofdstukken, die geschreven zijn vanuit het perspectief van de moordenaar, leer je hem wat beter kennen en de ervaren thrillerlezer kan tegen het eind van het boek al concluderen wie het is. Toch is door deze, enigszins voorspelbare, ontknoping het boek niet minder spannend. Bryndza weet de lezer met de nodige plotwendingen de lezer regelmatig op het verkeerde been te zetten. Ook de levendige omschrijvingen van de verschillende personages en de filmische omschrijvingen van de omgeving, hielden mij aan het boek gekluisterd, waardoor ik het moeilijk weg kon leggen.
Voor mij was dit de eerste kennismaking met Kate en Tristan en ik wil zeker nog meer delen met hen lezen.

Tineke

29 maart 2024 10:44

4

Robert Bryndza (1979) brak in 2016 internationaal door met zijn thriller Het meisje in het ijs, met een hoofdrol voor inspecteur Erica Foster. Daarna volgden er nog 5 delen met Erica Foster.
In 2019 verscheen Zonder gezicht als eerste deel met Kate Marshall en Tristan Harper. Vallend duister is het derde deel in deze reeks, maar is heel goed te lezen, zonder de voorgaande delen te hebben gelezen.

In dit deel zijn Kate en Tristan inmiddels hun detectivebureau begonnen. Hun eerste zaak is een cold case. Bev Ellis roept de hulp van Kate in om de verdwijning van haar dochter Joanna Duncan, 13 jaar geleden, uit te zoeken. Joanna was journaliste en niet lang na een publicatie over een schandaal, die een politicus zijn zetel kostte, verdween zij spoorloos.

Dit boek is, zoals we van Robert Bryndza gewend zijn, weer een echte pageturner. Het begint met een spannende proloog.
Hierna begint het verhaal langzaam op gang te komen. Kate en Tristan komen er achter dat Joanna ook de verdwijning van twee jonge mannen onderzocht. Tijdens het onderzoek komen ze erachter dat deze verdwijningen verband hebben met het onderzoek van Joanna. Diverse personages passeren de revue, waardoor je als lezer mee gaat puzzelen naar de identiteit van de dader.
Door enkele korte hoofdstukken, die geschreven zijn vanuit het perspectief van de moordenaar, leer je hem wat beter kennen en de ervaren thrillerlezer kan tegen het eind van het boek al concluderen wie het is. Toch is door deze, enigszins voorspelbare, ontknoping het boek niet minder spannend. Bryndza weet de lezer met de nodige plotwendingen de lezer regelmatig op het verkeerde been te zetten. Ook de levendige omschrijvingen van de verschillende personages en de filmische omschrijvingen van de omgeving, hielden mij aan het boek gekluisterd, waardoor ik het moeilijk weg kon leggen.
Voor mij was dit de eerste kennismaking met Kate en Tristan en ik wil zeker nog meer delen met hen lezen.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.