Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
sneeuwwit samuel bjork thriller thrillzone.jpg
Auteur(s) Samuel Björk
Uitgeverij(en) Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 5 januari 2022
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

Twee elfjarige jongetjes worden dood aangetroffen in een weiland. De een is compleet ontkleed, de ander half, als een soort luguber kunstwerk. Wat is er met ze gebeurd? En wat wil de dader ermee ‘zeggen’? Als politie-inspecteur Holger Munch op de zaak wordt gezet, komt hij er al snel achter dat de moorden lijken op een zaak van een paar jaar eerder in Zweden. Maar daar houdt de wijsheid wel op, want het team tast verder in het duister. Ten einde raad krijgt Munch gelukkig hulp van een studente van de politieacademie. Het schijnt dat deze agente een soort zesde zintuig heeft. De naam van de studente: Mia Krüger. Samen met het team gaat ze op zoek naar de dader…

De doorgewinterde thrillerliefhebber herkent in de bovenstaande twee namen direct de protagonisten uit een van de best verkochte Noorse thrillerseries van de laatste jaren; die van Samuel Björk. Alleen al in Nederland verkocht Björk 500.000 exemplaren van de eerste drie delen Ik reis alleen, De doodsvogel en De jongen in de sneeuw. Het vierde deel, Sneeuwwit, is een prequel en speelt zich tien jaar af voor Ik reis alleen. Dat levert een opmerkelijk en interessant inzicht op in de voorgeschiedenis van de twee bekende hoofdpersonages.

Krüger is een jonge, veelbelovende studente aan de politieacademie. In haar carriere staat ze daarin eigenlijk op hetzelfde punt als Olivia Rönning in het eerste deel Springvloed van de Rönning & Stilton-reeks van Cilla en Rolf Börjlind. En ze heeft al een even getormenteerd verleden; haar verslaafde zusje is vermist en die zoekt ze, tegelijk met het meewerken aan de moordzaak. Ook met Munch wordt door de lezer uitgebreid kennisgemaakt. De auteur besteedt aan de karakteropbouw relatief veel aandacht. Dat geldt niet alleen voor Munch & Krüger, maar ook voor sidekick Fredrik Riis. Voor de liefhebbers van de reeks is het smullen geblazen, want de personages krijgen met Sneeuwwit veel meer body dan dat ze al hadden. Hierin kun je je niet aan de aandacht onttrekken dat dit ook de (meer dan geslaagde) opzet was van Björk; het laden van de personages.

Daarin blijft de plot gelukkig niet achter, want ook hieraan besteedt  het Noorse multitalent meer dan voldoende aandacht. In de aanloop naar de uiteindelijk climax heeft Björk veel ijzers in het vuur. In meer dan één geval zal de lezer in eerste instantie in het duister tasten waarom Björk deze in hemelsnaam in Sneeuwwit heeft ingepast. Gelukkig weet de auteur deze op bevredigende wijze in te passen naar het eind toe. Hierin werkt Björk toe naar een interessante climax, met een dader die je niet zag aankomen. Hierin laat de auteur wel een steekje vallen; wat was de beweegreden van de dader?

De schrijfstijl die Björk hanteert, is afwisselend. Hij maakt gebruikt van beschrijvingen van gedachten van de personages, schakelt tussen karakters en hun invalshoek en besteedt aandacht aan details. Dat laatste lijkt soms de snelheid uit Sneeuwwit te halen, maar uiteindelijk draagt het allemaal bij aan de schoonheid van deze thriller. Hierin is de pen van de ‘meester’ te zien.

Sneeuwwit is een geslaagde prequel die naadloos past in de Munch & Krüger-reeks en waarin Björk de lezer een interessante inkijk biedt in de achtergrond van zijn protagonisten. Het blijkt nog maar eens; Björk is in staat op geweldige wijze een spannende pageturner neer te zetten die de lezer nog lang zal bijblijven. Scandi van de bovenste plank!

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Wat vinden lezers...

Grietje

29 maart 2024 1:50

5

Sneeuwwit.

We gaan in dit boek terug in de tijd met Holger Munch het hoofd van een nieuw onderzoekseenheid. Hij heeft een nieuw team samen gesteld en gaat zijn eerste zaak onderzoeken. Er zijn twee elfjarige jongens vermoord en bij de lichamen is een dode rode vos gevonden. Deze lijkt op een onopgeloste moord uit Zweden waar ook twee elfjarige jongens maar dan met een witte haas werden gevonden. Als Munch wordt gebeld door de politieacademie en een voorstel krijgt om eens te kijken naar Mia Krüger. Ze is een getalenteerde student en misschien een goede aanwinst voor het team bij de eerste ontmoeting weet Mia een verband te leggen in de zaak. Munch weet dan dat zij een aanwinst zal zijn en dan gaat er een spannend verhaal beginnen. Er wordt een jacht geopend op de moordenaar maar voor ze hem op het spoor komen wordt de spanning wel opgevoerd.

Voor mij was dit boek weer een fijne ontmoeting met deze schrijver hij blijft een spannend verhaal neerzetten. Vooral je nu ook beter kennismaakt met de personages maakt dit boek een aanwinst. Het is weer een spannend geschreven verhaal hij weet je te boeien tot het einde van het verhaal. Ik zou zeggen een aanrader voor wie ook een fan is van Scandinavische thrillers.

Kim Coenen

29 maart 2024 1:50

4

In een buitenwijk van Oslo worden twee doden elfjarige jongens met een dode vos gevonden. De ene jongen geheel ontkleed en de andere half. Wat wil de moordenaar hiermee zeggen? Holger Munch stelt een team samen om deze mysterieuze moordzaak op te lossen. Als laatste voegt hij de jonge Mia Krüger toe aan zijn team die pas net met de politie opleiding is gestart, maar veelbelovend potentieel in zich heeft. De moordzaak lijkt op een andere onopgeloste moordzaak 12 jaar eerder in Zweden. Mia Krüger krijgt de foto's te zien van beide plaatselijke delicten en ziet in een paar minuten die zijn hele team nog niet bedacht had. Samen starten ze een samenwerking en de jacht op deze gruwelijke seriemoordenaar. Zullen ze hem te pakken krijgen?

De verhaallijn heeft een sterke opbouw. Er zijn veel verschillende personages en meerdere verhaallijnen tegelijkertijd die lopen, maar het stoort niet en ze zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Door de verschillende verhaallijnen weet Samuel Bjørk goed de spanning op te bouwen, ze zijn zo verschillend dat ik me geregeld tijdens het lezen afvraag hoe dat deze gaan samenkomen.

In dit verhaal vind ik dat de karakters heel sterk evolueren. Met name Mia Krüger, die ook gelijk mijn favoriete karakter in het verhaal is geworden. Ze is een sterke vrouw met een bijzonder talent die zich niet laat kennen. Ze zet ook werkelijk alles op alles om het doel te behalen. Het verhaal bevat veel verschillende personages, maar Bjørk deze weet hij duidelijk en onderscheidend van elkaar neer te zetten. Hij heeft duidelijk veel aandacht besteed aan de opbouw van de verschillende karakters.

Samuel Bjørk heeft een hele aangename schrijfstijl. De wisseling tussen de beschrijving en de dialogen is erg prettig. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat er gebeurd en komen de karakters goed tot leven. Op een mooie manier weet Bjørk hele kleine details in het verhaal te verweven, waardoor het verhaal nog levendiger wordt. Hij schrijft vlot en krachtig en zit er een aangenaam ritme in de zinnen. Bjørk heeft in dit boek een enorme sterke spanningsboog weten op te bouwen. Als lezer krijg je steeds meer puzzelstukjes en ook vragen. Hierdoor wil je gewoon weten hoe het af gaat lopen.

Tegen het einde kon ik het boek helemaal niet meer wegleggen, het zo spannend. De plot is absoluut verrassend, dit was het laatste wat ik verwacht had. Bjørk heeft een ijzersterk en verbluffend climax in dit verhaal weten te brengen, want de puzzelstukjes vallen allemaal op zijn plek. Echt subliem!

Dit was mijn eerste kennismaking met Samuel Bjørk. En die was uitermate geslaagd. Ik ben nu enorm nieuwsgierig naar de andere delen en die ga ik ook zeker lezen.

Tineke Spraakman

29 maart 2024 1:50

4

Met de Thrillzone leesclub las ik Sneeuwwit van Samuel Bjork.

In Sneeuwwit keert Samuel Bjork terug naar het begin van de samenwerking tussen het duo Mia Krüger en Holger Munch.

2001. In een buitenwijk van Oslo zijn twee elfjarige jongens vermoord. Naast de twee lichamen wordt een dode, rode vos gevonden. De zaak lijkt op een andere onopgeloste zaak uit Zweden. Holger Munch is het hoofd van een nieuwe onderzoekseenheid en zijn team bestaat uit de beste rechercheurs. Zij zijn nog maar net begonnen als Munch wordt gebeld door de politieacademie; ze hebben een buitengewoon getalenteerde studente die bij hun tests de hoogste scores haalde: Mia Kruger. Is zij niet iemand om aan het team toe te voegen?

Munch toont de jonge Mia foto's van beide plaatsen delict en ze heeft maar een paar minuten nodig om verbanden te zien waar zijn team nog niet eens aan heeft gedacht. Het is het begin van een intensieve samenwerking en van een van de bloedstollendse jachten op een seriemoordenaar ooit.

Tot zover de tekst op de achterflap van Sneeuwwit.

Sneeuwwit is het vierde boek over Holger Munch en Mia Krüger, het geeft meer inzicht in de personen Mia en Holger. Samuel Bjork neemt de lezer mee terug in de tijd en het ontstaan van de samenwerking.
Evenals de vorige titels kenmerkt dit boek zich ook door de prettige en vlotte schrijfstijl. De verschillende personages zijn goed uitgewerkt en beschreven. Met de moord op de twee jonge jongens wordt de zoektocht naar de moordenaar geopend. Er lijkt een overeenkomst te zijn met een eerdere onopgeloste zaak in Zweden, waardoor het vermoeden ontstaat dat het om een seriemoordenaar gaat.
Mia Krüger wordt gevraagd aan de zaak mee te werken en toegevoegd aan het team. Zij krijgt hierin de kans om haar talent als profiler te laten zien. Ze krijgt hierin veel vrijheid en de mogelijkheid haar inzichten de delen met een onderzoeker uit Zweden. Ze ontdekt overeenkomsten en details die haar collega's nog niet hadden gezien.
We leren Mia kennen als een gedreven onderzoeker, die zich tot het uiterste inzet en dag en nacht doorgaat. Holger Munch de eigenzinnige leider van het recherchteam met lak aan gezag. Het overige team bestaat uit mooie karakters van zeer diverse pluimage, mooi uitgewekt en beschreven.
De opbouw van het boek bestaat uit meerdere verhaallijnen die uiteindelijk prima samen komen.
Het boek is vlot leesbaar en nergens saai of langdradig, spannend zonder onnodig gruwelijke details.
Het plot is goed opgebouwd en niet voorspelbaar. Als ik al een minpuntje moet noemen is het dat de uiteindelijke ontknoping wel iets uitvoeriger beschreven zou mogen worden, de lezer krijgt niet op alle vragen antwoord.
Met Sneeuwwit heeft Samuel Bjork weer een fantastisch thriller geschreven, die je na het dichtslaan weer doet uitkijken naar de volgende.

Justine Koster

29 maart 2024 1:50

4

Met het boek ‘Sneeuwwit’ gaan we terug in de tijd. In deze prequel maken we eigenlijk echt kennis me Mia en Holger. Dit is best bijzonder omdat het boek ‘Ik reis alleen’ van deze schrijver een bestseller was en we hier ook al Mia en Holger hebben leren kennen. Toch is dit weer een goed verhaal van deze schrijver. En worden het onderzoeksteam en Mia en Holger mooi uitgewerkt en de kennismaking wat verdiept, waardoor je misschien met andere ogen naar de personages kijkt.
De cover vind ik weer prachtig en past helemaal bij de andere. Het stille en eenzame komt goed tot zijn recht. De korte inhoud spreekt tot de verbeelding. Er worden twee jongens van 11 jaar dood gevonden in een buitenwijk. Bij de jongens wordt ook een dode vos gevonden. Holger Munch wordt direct ingeschakeld en stelt een team samen en gaat aan het werk. Holger hoort van Mia, en laat haar de foto’s zien waarop zij eigenlijk al meer ziet dan de rest van het team. Op deze manier komt Mia als jongste bij het team.
Het verhaal leest makkelijk weg, en de spanning wordt heel mooi opgebouwd en heel langzaam kruipt het onder je huid. Je wil weten wie er achter deze bijzondere moorden zit en wat de achterliggende gedachte is om het zo te doen. Het neerleggen van die twee jongens, de vos erbij, als een stilleven. Het is niet zo dat je op het puntje van je stoel zit maar het is wel dusdanig onderhoudend dat je het boek niet snel weglegt. Wel blijf ik met de vraag zitten waarom dit boek als laatste verschijnt terwijl het terug in de tijd gaat. Maar het maakt het verhaal niet minder bijzonder, kortom, ik heb genoten en hoop dat er snel weer wat nieuws verschijnt.

Corine Smans

29 maart 2024 1:50

4

Sneeuwwit is de nieuwe thriller van Samuel Bjork. Het is een voorloper op zijn vorige drie boeken.
In een buitenwijk van Oslo zijn twee elfjarige jongens vermoord. Naast de twee lichamen wordt een dode rode vos gevonden. De zaak lijkt op een andere onopgeloste zaak uit Zweden.
Holger Munch is het hoofd van een nieuwe onderzoekseenheid. Ze zijn nog maar net begonnen als Munch wordt gebeld door de politieacademie. Ze stellen voor om de buitengewoon getalenteerde studente Mia Kruger aan zijn team toe te voegen. Munch toont de jonge Mia foto's van beide plaatsen delict en ze heeft maar een paar minuten nodig om verbanden te zien waar zijn team niet eens aan heeft gedacht.
Dit is de eerste thriller die ik las van Samuel Bjork. Ik ben er dus blanco ingegaan. Een mooie cover siert het boek, dat is al een goed begin. Wij mij meteen opvalt is de nummering van de hoofdstukken. Deze zijn van een normale lengte, niet te lang en niet te kort. Dat leest lekker door. Fijn is ook, dat er niet overdreven veel personen in voorkomen. Dit houdt het overzichtelijk. Problemen met de Noorse namen had ik ook niet en dat was heel prettig. Want dit schrikt mij soms af in Scandinavische thrillers.
In het begin van het boek krijg je te maken met verschillende verhaallijnen (zoals zo vaak in boeken) en heb je geen idee wat die met elkaar te maken hebben. Gaandeweg het verhaal komen die verhaallijnen bij elkaar en vallen de puzzelstukken in elkaar. De auteur weet de spanning heel goed in het verhaal te houden. Je krijgt steeds meer informatie, maar dat roept ook meteen weer nieuwe vragen op. Zoals meerdere lezers hebben ervaren, had ik ook graag willen weten wat de motieven van de dader waren. Moeten we dat zelf aan onze fantasie overlaten.... Later kwam ik er achter in een interview met de auteur, dat er waarschijnlijk nog een boek komt met die uitleg hierover. We wachten het maar af. Ik ga zeker de eerdere drie delen lezen.

Thrillreader

29 maart 2024 1:50

3

Sneeuwwit begint valt meteen met de deur in huis. Het verhaal start in 1993. In Zweden zijn lichamen van twee jongens gevonden. Jaren later volgt er in Oslo nog een opvallend gelijkend misdrijf als 8 jaar geleden. Holger Munch is de rechercheur die samen met zijn door hem samengestelde onderzoeksteam er mee is belast om het te onderzoeken. Maar de zaak is zo ongrijpbaar dat ze geen stap verder komen. Wanneer Holger door een collega wordt getipt om hulp te vragen van Mia Krüger. Ze zou zeer getalenteerd zijn. Wat zou ze kunnen doen? Ze is onervaren en nog in opleiding bij de politieacademie. Toch is hij nieuwsgierig naar de persoon en nodigt haar uit. Inderdaad is ze bijzonder, want na een korte blik op de foto's ziet ze verbanden die het onderzoeksteam niet hadden gezien.
Zo ontstaat er een nieuw samenwerking met een ander visie op de zaak.

Het is geen thriller met waarin veel aandacht is besteed aan emoties en gedachtengang, waardoor het weinig diepgang heeft. Het lijkt meer gericht op hoe een onderzoeksteam te werk gaat. Aandacht voor de dader is er nauwelijks. Hoe is de persoon tot de daden gekomen?

Dit is de vierde deel in de serie Mia Krüger & Holger Munch . Sneeuwwit is begrijpelijk en makkelijk te volgen.

PeterWA

29 maart 2024 1:50

4

Na ‘Ik reis alleen’, ‘De doodsvogel’ en ‘De jongen in de sneeuw’, keert Samuel Bjørk met ‘Sneeuwwit’ terug naar de tijd waar het voor het duo Holger Munch en Mia Krüger nog allemaal moest beginnen.
28/05/1993. In Zweden worden twee jongens van 11 jaar vermoord teruggevonden. Tussen hen in ligt een haas. Een van de vermoorde jongens schreef voordien in zijn dagboek: “Morgen komt de maan. Ik ben bang voor de wolf.”
April 2001, acht jaar later, Noorwegen. Twee jongens van elf worden vermoord teruggevonden. Tussen hen in ligt een vos. De parallellen tussen de twee cases zijn frappant.
Holger Munch is al gedurende bijna 20 jaar rechercheur moordzaken en heeft een eigen team rond zich opgebouwd.
Mia Krüger is een beloftevolle studente aan de politieacademie die ervan droomt als eerste vrouw deel uit te maken van Delta. Een persoonlijk drama hangt als een donkere wolk over haar dagelijkse leven: tweelingzus Sigrid is verdwenen. Mia bezit een bijzondere gave: ze voelt wat anderen voelen en ziet dingen die andere mensen niet zien. Holger lijft haar in bij zijn team.
Het team van Holger staat ook in de startblokken. Elk teamlid krijgt een eigen identiteit en onderscheidt zich elk zowel fysiek als karakterieel; de teamspirit groeit traag maar gestaag; gaandeweg wordt duidelijk welke rol elk personage op zich zal nemen in de groep. De Zweedse profiler blijft echter een ietwat vreemde eend in de bijt. Waarom?
Het plot van ‘Sneeuwwit’ zit ijzersterk in elkaar. Het onderzoek focust vooral op de dubbele moord in Noorwegen, maar de auteur houdt de gedachte aan de Zweedse case warm door regelmatig te alluderen op mogelijke verbanden tussen de twee zaken. De op het eerste gezicht vele losse eindjes en nevenpaadjes die ‘Sneeuwwit’ bewandelt doen misschien anders vermoeden, maar het plot ontwikkelt heel methodisch volgens het principe van trial and error. Mia kaapt hier op overtuigende wijze de hoofdrol weg: analytisch, nauwgezet en niet te beroerd om van voren af aan te herbeginnen trekt ze het onderzoek naar zich toe. Wanneer zij aansluit bij het team, komt het onderzoek in een versnelling. Haar briljante geest stuwt het verhaal vooruit.
Bjørks schrijfstijl is vlot en beeldend. Dat Mia’s onderzoek vooral steunt op de foto’s aan de muur van haar woonst versterkt de rol van het beeld. Het wordt soms ook heel intiem. Bjørk kruipt in het hoofd van zijn personages. De innerlijke beleving door vooral Mia wordt goed uitgewerkt. De cursieve passages zetten dat nog extra in de verf. Het hoofd van de dader blijft (gelukkig!) lang een onneembare vesting. Af en toe heeft de auteur de neiging om te veel uit te wijden, maar dan is daar Holger om hem een halt toe te roepen.
Bjørk houdt de lezer voortdurend op het puntje van zijn stoel. Heel lang zit er iets onuitgesprokens in het plot. Het is zovele keren net niet en weer helemaal vanaf nul beginnen! Een handigheidje van de auteur om de lezer te blijven boeien en op geen enkel moment los te laten. Gebeten door het mysterie rond de dubbele moorden maal diezelfde lezer de ene bladzijde na de andere. Spannend!
Een kleine opmerking toch, misschien een puntje van kritiek. Helemaal op het einde, helemaal uit het niets, duikt iemand die reeds lange tijd uit beeld was verdwenen opnieuw op. Het maakt het einde ongeloofwaardig en geforceerd, alsof dat toch nog even moest gezegd worden, maar dat het papier ondertussen op was.
Dit terzijde kan gesteld worden dat Bjørk met ‘Sneeuwwit’ een meer dan goede prequel heeft geschreven die gesmaakt zal worden door vele thrillerlezers!

Dick Bakker

29 maart 2024 1:50

1

Een langdradig en met te veel onnodig in detail beschreven onderwerpen die niets toevoegen aan dit uitermate dunne en slaapverwekkende verhaal. Teveel namen en slecht einde. Onbegrijpelijk dat zo’n boek met zoveel glanzende woorden wordt beschreven. Dat zegt iets over kwaliteit van de hedendaagse schrijvers en uitgevers.

Juthoke

29 maart 2024 1:50

2

Een boek met veel te veel personages die er niet toe doen. Dit maakt het onoverzichtelijk en leest niet vlot. Er wordt te vaak gesprongen zodat het verhaal niet meer klopt. Jammer

Juthoke

29 maart 2024 1:50

2

Een boek met veel te veel personages die er niet toe doen. Dit maakt het onoverzichtelijk en leest niet vlot. Er wordt te vaak gesprongen zodat het verhaal niet meer klopt. Jammer

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.