Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
onder druk anke van der kind ea thrillzone thriller recensie.jpg
Serie N.v.t.
Uitgeverij(en) Letterrijn
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 22 december 2021
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Het is zo onderhand een traditie: de jaarlijkse verhalenwedstrijd van Letterrijn. Dit is een wedstrijd voor auteurs die niet bij een uitgever onder contract staan. In 2009 verscheen de eerste oproep van Theo van Rijn om een kortverhaal te schrijven welk niet langer mag zijn dan 4.500 woorden. Er zijn wel een aantal regels aan de deelname. Zo moet de auteur zich strikt houden aan het opgegeven thema. In 2009 was dit thema Verhalen van de straat. Dit kan dus op diverse manieren door auteurs opgevat worden. Dat levert dan ook een diversiteit van verhalen op waaruit een jury een keuze moet maken.

Thema’s die in de jaren zijn gebruikt zijn onder andere, Insomnia en Schaduwkant. In 2020 was dit Blind vertrouwen en dat jaar kreeg de jury meer dan 180 verhalen om te boordelen.

Dit jaar is het thema Onder druk en zoals verwacht zijn er ook nu weer op basis van verschillende inzichten, verhalen gestuurd die zeer uiteenlopend waren. Uit een groot aantal inzendingen heeft een jury daaruit 40 verhalen gekozen die de longlist haalde.

Deze 40 verhalen werden aan een grondigere meetlat gelegd en van deze verhalen zijn er 22 gekozen. Deze zijn gebundeld, zoals ieder jaar, en nu aangevuld met korte verhalen van vijf auteurs onder contract bij Letterrijn. Deze uitgenodigde auteurs zijn Era Richmen, Koen D’haene, Rob Bakker, Karin Hazeldonk en Melissa Skaye.

Algemeen bekend is dat tijdens de Corona-epidemie er veel geschreven is. Sommigen hebben ook de volgende stap gezet en deze ingestuurd naar diverse uitgevers of, zoals hier, voor schrijfwedstrijden.

De diversiteit van verhalen die in Onder Druk zijn gebundeld is zeer groot. Daarbij is het niveau van deze verhalen ongekend hoog. Er zitten echte pareltjes tussen, zoals Het Dossier van Anke van der Kind of Angie van Marieke Jongejan.

Korte verhalen zijn best lastig om te schrijven. Een auteur die erg uitweidt in zijn personages of zijn dialogen, zal in de problemen komen. Een kort verhaal is bondig maar moet alles in zich hebben om wel goed over te kunnen brengen wat een auteur wil vertellen.

Dit vergt een bepaalde vaardigheid om met weinig woorden, veel te kunnen vertellen. En dan met name de verbeelding van de lezer aan het werk te zetten. Met name het vormgeven van de personages en de setting waarin het verhaal zich afspeelt, luistert nauw.

Met Onder druk zet  Letterrijn een inmiddels hele mooie traditie voort. Het is een prachtige gelegenheid om auteurs hun eerste schreden te laten maken in het publiceren van hun verhalen. En natuurlijk voor de uitgever om te zien of potentie tussen zit, om met sommige schrijvers verder te gaan. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Wat vooral opvalt is de interpretatie van het opgegeven thema. Hierdoor krijgt men een gevarieerd scala aan verhalen voorgeschoteld. Natuurlijk zijn sommige verhalen meer beklijvend dan andere. Maar het verschil met eerdere bundels in deze serie, is dat het niveauverschil van de verhalen steeds minder groot gaat worden.

Op de achterflap van het boek staat een quote die mooi past bij de verhalen in Onder druk en met name de auteurs. “Ken je de uitdrukking onder druk wordt alles vloeibaar? Vrij vertaald komt het erop neer dat mensen boven zichzelf uitstijgen als de situatie uitzonderlijk is”.

Voor diegene die hun verhaal afgedrukt zien staan in dit boek, zal dit boven zichzelf uitstijgen bekend voorkomen.      

Joop Hazenbroek

Wat vinden lezers...

Dini van Heumen

22 november 2024 15:39

4

Ken je de uitdrukking onder druk wordt alles vloeibaar? Vrij vertaald komt het erop neer dat mensen boven zichzelf uitstijgen als de situatie uitzonderlijk is. Overigens kan het ook zijn, dat een persoon onder druk juist bevriest. Hij of zij onderneemt geen enkele actie omdat hij of zij volledig is lamgeslagen. Deze bundel gaat over beide categorieën mensen. Alle bijdragen vallen binnen het genre thriller, waarbij de hoofdpersoon al dan niet aan het kortste eind trekt.
Onder druk bevat verhalen van Vlaamse en Nederlandse schrijvers, met: Anke van der Kind, Roland Kalkman, Nathanya van Nijnatten, Ramon van Huffelen, Alain De Lannoy, Margareth Hillebrandt, Marieke Jongejan, Frans van der Eem, Marjo de Vroed, Renée Lemaire, Gert-Jan van den Bemd, Ben Dekkers, Adri van Beelen, Gerard R. Bras, Gerard van Leijenhorst, Suzanne van Brakel, Heleen van Kuik-Bollen, Daniëlle Stege, Aagema, Anne Segaar, Anne Koorevaar en Ann-Rose Hermer en de op uitnodiging schrijvende LetterRijn-auteurs: Era Richmen, Koen D’haene, Rob Bakker, Karin Hazendonk en Melissa Skaye.

Jaarlijks organiseert uitgeverij LetterRijn, inmiddels een traditie, een verhalenwedstrijd waar auteurs zich voor kunnen inschrijven,
Een jury van zes mensen bepaalt uiteindelijk de winnaar en welke verhalen in aanmerking komen voor de bundel uit een enorm aantal inzendingen.
Daarnaast zijn er vijf LetterRijn-auteurs die op uitnodiging van de uitgeverij een verhaal inzenden.
Het thema wisselt steeds en deze keer was het thema Onder druk.
Dat resulteert ook dit keer weer in 27 mooie korte en spannende verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs, waarin de druk zienderogen stijgt.
Voor veel lezers de kans om kennis te maken met soms voor hen nog onbekende auteurs en voor andere lezers een hernieuwde kennismaking.
Verrassend is hoe elke auteur het thema weet te verwerken in hun verhaal en er 27 totaal verschillende verhalen ontstaan.
Het ene verhaal zal je beter vinden dan het andere maar stuk voor stuk zijn het goede verhalen.
Ook dit keer was het niveau van de verhalen weer erg hoog.
Het dossier van Anke van der Kind over een kind dat het politiedossier wil inzien over het fatale ongeluk van zijn moeder, De naakte waarheid van Karin Hazendonk over een student afkomstig van het platteland die geïntroduceerd wordt in een studentenvereniging in de stad Utrecht of Vergelding van Margareth Hillebrandt over een jongen die wordt gevraagd om een klasgenote bijles te geven, wat geheel anders verloopt dan verwacht.
Dit zijn maar 3 genoemde voorbeelden van de 27 verhalen die allemaal de moeite waard zijn om te lezen.
Ook dit jaar kunnen auteurs weer inschrijven tot 1 mei voor de verhalenwedstrijd van uitgeverij LetterRijn,
Het thema voor dit jaar is Black-out.
Dit belooft weer een heerlijke bundel te worden om naar uit te kijken.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.