Skip to main content
Image
de nacht van de profeet hakan ostlundh thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Hakan Ostlundh
Uitgeverij(en) Ambo-Anthos
Publication year
Thrillzone score
4
Review date 2 November 2022
Categories Scandinavisch
Share this review

We zijn er gek op; trilogieën die vanuit onze noorderburen in onze boekhandels belanden. Het begon ooit met de Milennium-trilogie van Stieg Larsson, die ervoor zorgde dat onze aandacht definitief op de Scandi-thriller werd gevestigd. Daarna volgden er velen, de een beter dan de ander. Eentje die wat ons betreft onderbelicht is gebleven, is de Profeet-trilogie van Hakan Östlundh. De reeks die begon met De winter van de profeet, gevolgd door Het uur van de profeet, wordt in 2022 afgesloten met De nacht van de profeet.

Laten we direct met de deur in huis vallen; de kracht van De nacht van de profeet wordt voor de lezer mede bepaald door het feit of je de voorgaande boeken hebt gelezen. Heb je dat niet gedaan, dan is het goed deze alsnog op te pakken. Let wel, dat is geenszins een straf want Östlundh heeft de lat érg hoog gelegd met de eerste twee delen van de reeks.

In De nacht van de profeet is Elias Krantz aan de dood ontsnapt. Hij is door de Zweedse geheime dienst Het Kantoor ingeschakeld om tot dichtbij miljardair Eric Hands te komen. Het lijkt er namelijk op dat Hands bij een terroristische aanslag betrokken is. Voor Krantz is het allemaal persoonlijk: zijn vader is vermoord toen hij een schimmig gesprek tussen Hands en een corrupte politicus opnam.

Nu krijgt Krantz een gouden kans om alsnog in zijn missie te slagen als de Franse geheime dienst hem helpt. Het brengt hem eindelijk tot dichtbij Eric Hands. Hij werkt daarbij samen met diplomaat Ylva Grey. Maar dan blijkt alles nóg complexer te zijn dan hij al dacht…

De Profeet-trilogie had met het eerste deel een sterke start, maar deel twee bleek zelfs nóg beter. Voor een auteur wordt het dan een uitdaging om boven zijn eigen maatlat uit te stijgen. De nacht van de profeet is echter een boek dat hier nagenoeg in weet te slagen, of in elk geval het kwaliteitsniveau in stand te houden.

Met name de schrijfstijl van Hakan Östlundh is geniaal. Hoewel het allemaal flitsend en vlot overkomt, weet de Zweed tegelijkertijd ontzettend veel te vertellen zonder het al te moeilijk te maken. Dat is een kunde die maar weinig auteurs bezitten. Hij vertel met andere woorden veel, met simpele en doeltreffende bewoordingen. Het zorgt ervoor dat de lezers -wederom- snel bij kun kladden worden gegrepen en Östlundh laat hen pas los nadat de laatste pagina om is geslagen.

De nacht van de profeet kent in vergelijking met de voorganger meer een terrorismeonderwerp dan de eerdere delen. Er is, los van de jacht op Hands, een terreuractie aanstaande en die moet voorkomen worden. Dat pluist Östlundh goed uit, en geeft er een ‘fris’ sausje aan mee.

De hoofdpersonen in het boek zijn Elias Krantz/Tom White en Ylva Grey. Elias is ingeschakeld door de Zweedse geheime dienst en is een man om rekening mee te houden. Zijn intelligentie, gecombineerd met een persoonlijke wraakwens, maken hem een karakter om te omarmen. Hij wordt bijgestaan door Grey, die iets minder wordt uitgediept. Het duo an sich is er eentje die nog wel wat boeken mee kan, maar het is de vraag of het na deze trilogie ook einde oefening is voor deze twee. Östlundh laat dit in zijn nawoord open.

De spanningsboog blijft gedurende het boek gespannen. Ok, Östlundh heeft wel een klein aanloopje nodig om zijn lezers het verhaal in te trekken. Maar dat is inherent aan het schrijven van een trilogie, want er wordt voortgeborduurd op eerdere delen en dat moet zich in deel drie zetten. Dat inkomen zorgt echter niet voor het afnemen van interesse of spanning; vooral richting het eind schakelt Östlundh een aantal versnellingen op en is het net een achtbaanrit. Wel een zeer plezante. Met één minpunt: de persoonlijke vendetta van Elias had nog iets beter uitgewerkt kunnen worden. Nu is de afsluiting wat mat, maar dat mag de pret niet drukken.

Dit alles maakt van De nacht van de profeet een sluitstuk van de trilogie om van te smullen. Hakan Östlundh laat -wederom- zien dat hij een topauteur in Scandi-genre is. Zijn combinatie van een scherpe schrijfstijl, aansprekende hoofdpersonen en een spannend plot maken van hem een schrijver om niet te missen.

Image
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.