Het nazicomplot is een historisch boek, geschreven door Brad Meltzer en Josh Mensch. Ze doken al eerder in hun boeken in opzienbarende complotten, zoals The Lincoln Conspiracy.
In 1943 willen de drie geallieerde leiders, Franklin Roosevelt, Winston Churchill en Josef Stalin, elkaar ontmoeten. De oorlog staat op het punt in hun voordeel te kantelen en daar moeten ze het over hebben. Na lang gesteggel wordt Teheran als ontmoetingsplek overeengekomen.
Wat de geallieerden niet weten, is dat de nazi’s hiervan op de hoogte zijn. Ze willen met een eliteteam Teheran binnendringen en een aanslag plegen op ‘De Grote Drie’…
Meltzer en Mensch richten zich in Het nazicomplot dus op de historische bijeenkomst in Teheran in ’43, maar wie het boek leest, komt over de daadwerkelijke conferentie maar weinig te weten. De auteurs pakken namelijk een hele brede tijdspanne om de aan- en afloop van de bijeenkomst te beschrijven. Op zich logisch want er zijn veel gebeurtenissen die leiden tot de conferentie, maar daarmee wordt de lezer iets op het verkeerde been gezet.
De schrijfstijl van de twee voelt nergens historisch, maar vooral fictioneel aan. En dat is een compliment, want daardoor leest Het nazicomplot als een spannend boek. Met verschillende tijdslijnen die steeds verspringen houden de auteurs de aandacht continu bij het boek. Wel met één kanttekening; of het aan de vertaling of aan Meltzer en Mensch zelf ligt weten we niet, maar de verspringing in de tekst tussen schrijven in heden en verleden is vervelend. De ene alinea wordt in de huidige tijd geschreven, terwijl de volgende -of zelfs in dezelfde alinea al- in het verleden wordt geschreven. Dat voelt amateuristisch, alsof er twee verschillende auteurs aan het werk zijn geweest die niet op elkaar aansluiten. Dit had gemakkelijk voorkomen kunnen worden door goed redigeren.
Toch is Het nazicompot voor de liefhebbers van historie zeker het lezen waard. Al is het maar om de verhouding tussen ‘De Grote Drie’ te leren kennen. De spanning tussen Churchill en Stalin is legendarisch, en de relaxte houding van Roosevelt idem. Daarnaast speelt elitesoldaat Otto Skorzeny een belangrijke rol. Hem kennen we van de bevrijding van Mussolini in een berghotel. Die missie wordt als een jongensboek beschreven.
Uiteindelijk wordt door de auteurs de geloofwaardigheid van het complot nog ter discussie gesteld. Was er wel een complot om de drie te vermoorden? Zelf komen ze -voorzichtig- tot de conclusie van wel. Toch is die niet erg stevig, waardoor de lezer blijft twijfelen; was dit gewoon een spannend verzinsel of hebben de Sovjets echt een moordmissie weten te voorkomen?
Het doet er niet toe; Het nazicomplot is een interessante inkijk in het reilen en zeilen rondom de Teheran-conferentie, maar wel met de nodige opmerkingen.