“Niet mijn gevoeligheid en andere karaktertrekken maken me geschikt, maar de trots en arrogantie van de beroeps die overtuigd is van zijn werk. De vakman, die ingeprent is dat zijn beroepscode en kille routine betrouwbaarder zijn dan gevoelens […].”
Aldus Geralt van Rivia; de genadeloze huurmoordenaar, die met zijn langzwaard de gruwelijkste creaturen aaneenrijgt in ruil voor dukaten. De beschermer van onschuldige dorpelingen en prachtige jonkvrouwen. De vijand van het kwaad, van ordinaire monsters en sluwe tovenaars. De hekser ofwel The Witcher.
Het zwaard der voorzienigheid is het tweede boek in de reeks over deze witharige krijger, geschreven door de Poolse Andrzej Sapkowski. Waar de hekser Geralt voorheen alleen in de verhalen van Sapkowski voorkwam, is hij inmiddels een bekend gezicht in een populaire Netflix-serie en een al even populaire videogame. In dit tweede boek – in een schitterend nieuw jasje gestoken door Boekerij – duikt hij op in diverse korte verhalen.
Het eerste verhaal, Onbegrensde mogelijkheden, is precies wat deze boeken zo goed maakt: boeiende karakters met eigengereide eigenschappen en een fantastische onderlinge wisselwerking. De plot, over de jacht op een zeldzame gouden draak, is verrassend en kent humoristische passages, afgewisseld met spannende scènes. De chemie tussen Geralt, de beeldschone tovenares Yennefer von Vengerberg en de dichter Ranonkel knalt van het papier, en maakt het een unieke fantasy-ervaring.
Een ijssplinter, het tweede verhaal, valt tegen. Het is een kinderachtige vete tussen Geralt en de mysterieuze tovenaar Istredd, ontstaan met als doel de liefde van Yennefer te winnen. Het is een nutteloos verhaal – weliswaar wederom doorspekt met humor en scherpe dialogen – maar zonder enig doel.
In Het eeuwige vuur worden Geralt en Ranonkel geconfronteerd met een transling, een wezen dat in iedere gedaante kan veranderen, en die hun specifieke identiteit perfect kan imiteren. Dit derde verhaal kent enkele vermakelijke situaties, maar het blijft niet echt hangen.
Het liefdesverhaal in Een klein offer is origineel en weer typisch Sapkowski: onmogelijke liefdes met een komische en onvoorspelbare twist. Ditmaal is de kust van Bremervoord de setting, en spelen mondige sirenes de bijzondere bijrollen. Een verhaal om van te smullen.
Het zwaard van het lot is het titelverhaal. Wervelend, fantasierijk, verrassend, onderhoudend en tot de verbeelding sprekend. The Witcher ten voeten uit.
Iets meer is het afsluitende verhaal en gaat door op waar het vorige eindigde. De voorzienigheid en voorbestemming wordt verder uitgediept, en middels visioenen door een magische droom treft Geralt zijn lotsbestemming. Het is een spannend, meeslepend stuk dat de basis zal vormen voor de rest van de boeken.
Er zijn al veel lovende bewoordingen over dit boek gevallen, en dat is meer dan terecht. De serie geldt als een maatstaf in het fantasygenre en door de serie een exclusieve look te geven, is dit een must op elke boekenplank. De eerste twee boeken bevatten korte verhalen en dat is een slimme zet geweest van Sapkowski. De lezer leert door de verhalen de personages goed kennen, zonder hun ware achtergrond en karaktertrekken te onderscheiden. De auteur laat daardoor ruimte voor verrassingen en geheimen in een onontdekte wereld. Het is betoverend. Laat Sapkowski je aan de hand van Geralt meenemen, leer de bijzondere personages kennen, maak kennis met de meest mismaakte creaturen en ontrafel de mysteries van The Witcher.