Dodenmasker is het achtste deel van een reeks misdaadverhalen, waarin de Brusselse Christian De Coninck het duo Pynaert en De Cruyenaere aan het werk zet. Het boek lees je probleemloos als een losstaand geheel. Als voormalig commissaris en woordvoerder bij de Politie Brussel Hoofdstad, kent hij het politiewerk als zijn broekzak.
Brussel, 1924. Commissaris Lode Pynaert en zijn hoofdinspecteur Cyriel De Cruyenaere krijgen het druk de eerstvolgende drie weken. Antoinette, de dochter van Pynaert en tevens verloofde van Cyriel, ontdekt het lichaam van een van haar universiteitsprofessoren in zijn kantoor.
De wetsdokter komt tot het besluit dat het een natuurlijke dood betreft; overlijden wegens hartfalen. Student geneeskunde Antoinette gelooft dit niet, terwijl het parket geen verdere stappen wil ondernemen, of overgaan tot een lijkschouwing. Antoinette neemt zelf het initiatief en voert een autopsie uit. Alles verwijst naar een gifmoord. Tegelijkertijd belanden Pynaert en De Cruyenaere, samen met hun teamleden, midden in een florerende opiumhandel. Tevens gaat het speurwerk naar de moord op de professor naarstig verder.
‘Hoe meer het onderzoek vorderde, hoe meer verdachten hij had… Hij beschikte echter over geen enkel bewijs, behalve onrechtstreeks. En de zaak van de overvaller vorderde ook al niet.’
Met zin voor verfijning kleurt de auteur zijn personages in; het zijn echte mensen van vlees en bloed. Commissaris Pynaert is een lepe vos met een humeurig karakter; hoofdinspecteur De Cruyenaere gedraagt zich als een trouwe volgeling. Tot het even fout loopt en het hechte duo opgescheept zit met een onoverbrugbaar meningsverschil. Dit dreigt de twee definitief uit elkaar te drijven. Is het inderdaad zover?
De historische achtergrond vergeet de schrijver nooit uit het oog. Het verhaal verloopt in chronologische volgorde, het bevordert de leessnelheid. Je keert werkelijk terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw; je ruikt en proeft de sfeer. In een aangename en vooral heel toegankelijke stijl, aangepast aan de tijd van toen, beleef je het verloop van de twee misdaadzaken vanop de eerste rij. Het geheel is rijkelijk voorzien van humor. Ook dit keer staat het boek bol van de dialogen. De Coninck hanteert een heldere en sappige taal, die in geen geval pedant klinkt. Interessante thema’s die hij behandelt zijn bijvoorbeeld criminaliteit (uiteraard), opiumgebruik en -handel, verslaving, rechtvaardigheid en medische moraal. Eindelijk stap je een keer stevig naar binnen in het persoonlijke leven van Pynaert, zodat je uitgebreid kennismaakt met zijn naaste familie.
Dodenmasker is een politie- en misdaadroman die de lezer leesvermaak bezorgt. Verwacht geen hogesnelheidstrein die voorbijraast, of een waanzinnig spannend verhaal. De Coninck heeft geen haast; het duurt zelfs een hele tijd alvorens de vaart ietwat toeneemt. Toch levert dit geen ontgoocheling op; je krijgt een mysterieuze vertelling uit de oude doos op je bord. De auteur staat garant voor puur leesplezier, met een hoge amusementsfactor als ultieme bekroning.
Ik ben geboren en getogen in Vlaanderen. Leesfanaat vanaf mijn zevende; meer dan een halve eeuw en ik weet niet hoeveel boeken later, heeft het leesvirus me nog steeds flink te pakken. Recenseren doe ik sinds 2010; leesclubs begeleiden (zowel online als live) vind ik boeiend en leerrijk. Reizen en fietsen zijn mijn andere passies.
All author reviews
Write your review!